Tirana – matka Albanian erikoisen kiehtovaan pääkaupunkiin

Tiranan kaupunkimaisema lokakuisena päivänä. Kuva: JasaStyle, Shutterstock

Albanian pääkaupunkia Tiranaa ei voi millään mittapuulla kutsua kauniiksi matkakohteeksi. Tirana houkutteleekin matkailijoita karuudellaan.

Tiranan rujo, stalinistinen arkkitehtuuri kertoo selkeästi maan surullisesta lähihistoriasta, vaikka pääkaupungin taloja onkin pyritty kaunistamaan kirkkailla väreillä.

Näkyvin merkki Albanian lähihistoriasta on diktaattori Hoxhan tyttären ja vävyn suunnittelema Pyramidi. Kolme vuotta Hoxhan kuoleman jälkeen vuonna 1988 valmistunut rumilus oli alun perin Hoxhan museo ja muistomerkki, sittemmin kongressikeskus ja yökerho.

Nyt pahasti rapistumaan päässyt pyramidi on lähinnä nuorison hengailupaikka, jonka laelle pääsee kiipeämään maisemia ihailemaan.

Vuonna 1988 valmistunut Pyramidi oli alun perin Hoxhan museo ja muistomerkki, nykyään rapistunut nuorison hengailupaikka. Kuva: Milosk50, Shutterstock

764 000 asukkaan Tirana on kompakti kaupunki ja keskustan näkee päivässä tai parissa. Päiväretkellä kannattaa käydä ainakin Krujen linnalla.

Tiranan nähtävyydet

Kansallissankari Skanderbergin ratsastajapatsas valvoo Tiranan pääaukiota. Kuva: Andrii Lutsyk, Shutterstock

Tiranan pakollinen nähtävyys on kaupungin keskusaukio eli Skanderbegin aukio (Sheshi Skënderbej), joka on nimetty ottomaaneja vastaan taistelleen Albanian kansallissankarin Skanderbegin eli Georg Kastriotin (1405–1468) mukaan. Tiranan keskusaukiolla ovat aikoinaan seisseet niin Stalinin kuin Hoxhan patsaat, mutta nyt aukiota hallitsee yksin Skanderbegin ratsastajapatsas.

Monien matkailijoiden mielestä Skanderbegin aukio muistuttaa minikokoista versiota Pekingin Tiananmenin aukoista. Demokratian aikana aukiolle on istutettu puita, joten enää Tiranan keskusaukiolle ei pääse kovin helposti panssarivaunulla.

Aukion laidalla seisoo Albanian suurin museo, Kansallinen historiamuseo (Muzeu Historik Kombëtar). Museon sisäänkäyntiä koristaa mahtipontinen mosaiikkityö kuin suoraan sosialistisen taiteen oppikirjoista. Museon komein kokoelma käsittelee antiikkia Albanian alueella. Kokonainen huone on omistettu myös kaikkien aikojen kuuluisimmalle albaanille: Äiti Teresalle. Nobelin rauhanpalkinnon saanut ja pyhimykseksi julistettu nunna oli syntyjään Makedonian albaaneja.

Aukion reunalla seisoo myös Et’hem Beyn moskeija, yksi kaupungin vanhimmista rakennuksista. Moskeija säästettiin jopa 1960-luvun lopun uskonnonvastaisessa kampanjassa.

Lähettyvillä on Tiranan Kansallisgalleria (Galeria Kombëtare e Arteve), jossa voi käydä ihailemassa sosialistista realismia maalauksissa.

Kansallismielinen hurmos koristaa Albanian kansallismuseon sisäänkäyntiä. Kuva: JM Travel Photography, Shutterstock

Tiranan kiinnostavimpia nähtävyyksiä on kaupungin liepeillä sijaitseva ”ydiniskun kestävään” bunkkeriin rakennettu kommunismiajan museon ja modernin taiteen näyttelyn yhdistelmä Bunk Art.

Huomio! Skanderbegin aukiolla Tiranassa on käynnissä vuonna 2016 aloitetut laajat uudistustyöt, jotka vaikeuttavat aukiolla liikkumista ja museoihin pääsyä. Länsimetron kaltaiset vuosien viivästymiset ovat Albaniassa enemmän sääntö kuin poikkeus, joten rakennustyömaa jatkunee pitkään.

Tiranan ravintolat

Tiranasta ei ole vaikea löytää lihapainotteisia grilliravintoloita, edullisia oluttupia sekä katuelämän seuraamiseen soveltuvia kahviloita.

Tiranan yöelämä

Tiranan aamuun asti jatkuva yöelämä on keskittynyt Bilokun alueelle Lanajoen eteläpuolella, missä Pyramidikin sijaitsee.

Tiranan hotellit

Edullinen 3A hotelli on askeettinen ja muovilla sisutettu, mutta omaa kaikki mukavuudet (wifi, saniteettitilat huoneen yhteydessä, aamiainen). Vieressä on mainio grilliravintola ja matkaa Skanderbegin aukiolle noin kilometri. Huoneet alkaen alle 20 euroa.

Hintahaarukassa 30–40 euroa saa jo huomattavasti enemmän ylellisyyttä, alla mainituissa paikoissa myös parvekkeen, maistuvan aamiaisen sekä hyvää englanninkielistä palvelua. Hotel Vila e Arte City sijaitsee lähellä Skanderbegin aukiota ja vierestä löytyy hinta–laatusuhteeltaan erinomainen taverna.

City Hotel Tirana lähellä Hoxan pyramidia on loistava paikka selvittää maan sekavia liikennejärjestelyjä (esimerkiksi bussikyytiä Sarandaan), kiitos avuliaan henkilökunnan.

Tiranan tunnelmallisimpia hotelleja on kauniissa vanhassa talossa sijaitseva Villa Tafaj Hotel. Toinen laadukas vaihtoehto on kylpylähotelli The Rooms Hotel & Residence, josta saa huoneen noin 50 eurolla. Kansainvälisen tason palvelua löytää noin sadalla eurolla Tirana International Hotel & Conference Centre -hotellista

Katso tarjoukset Tiranan hotelleihin.

Matka Tiranaan

Suomesta ei ole suoria lentoja Tiranaan. Tiranaan lennetään usein Münchenin (Lufthansa) tai Istanbulin (Turkish Airlines) kautta, nopeimmillaan noin seitsemässä tunnissa. Lentolippu Tiranaan maksaa ainakin 250 euroa (menopaluu).

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Albaniaan.

Tiranan lentokenttä

Nënë Tereza eli Äiti Terezan kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Rinasissa, 17 kilometriä Tiranasta luoteeseen eli satamakaupunki Durrësin suuntaan. Bussi lentokentältä Tiranan keskustaan kulkee tunnin välein aamukuudesta iltakuuteen ja maksaa noin 2 euroa. Taksimatka maksaa noin 18 euroa.

Rinasin kansainvälisen lentokentän liepeiltä saa noin 30 eurolla normimukavuuksilla varustetun huoneen. Hotel Verzaci tunnetaan paikkana, jonne jotkut Sarandassa vakituisesti talvehtivat jättävät Albaniaan rekisteröidyn autonsa parkkiin, kun lentävät Suomeen.

Matka Tiranasta eteenpäin

Tiranassa ei ole varsinaista linja-autoasemaa. Bussit eripuolille maata lähtevät yleensä tyhjiltä tonteilta keskustan tuntumassa. Aikataulujen selvittäminen ei ole helppoa, koska kotimaanvuorojen mahdollisia nettisivujakaan ei turhan usein päivitetä.

Yleensä taksikuskit ja hotellien henkilökunta voivat auttaa löytämään oikean lähtöpaikan. Taksimatka kaupungin keskustassa (esimerkiksi linja-auton lähtöpaikalle) maksaa yleensä 500 lekeä (noin 3,5 euroa).

Bussimatka Tiranasta Sarandaan kestää noin kuusi tuntia (noin 10 euroa).

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi