Näin matkustat Bhutanissa

Itsenäinen matkailu ei ole Bhutanissa mahdollista – mukaansa saa aina bhutanilaisen oppaan. Opas ei kuitenkaan seuraa varjona kintereillä, vaan kylillä saa kävellä myös omin nokkinensa.

Poikkeuksen tekevät eteläaasialaiset. Kaikki muut joutuvat maksamaan 250 dollarin päivämaksun, joka kattaa kaikki muut kulut paitsi juomat ja tuliaisten oston.

Matka Bhutaniin

Suurin osa matkaakin Bhutaniin matkatoimistojen kiertomatkoilla. Suomesta niitä järjestävät useat matkatoimistot, esimerkiksi Mandala Travel. Matkan voi myös varata paikallisten matkatoimistojen kautta.

Jos ei halua kulkea osana isompaa ryhmää, matkan voi myös varata pariskunnalle tai vaikkapa yhdelle henkilölle. Tällöin 250 dollarin päivämaksuun tulee lisämaksu (40 dollaria yhdeltä henkilöltä tai 30 dollaria per henkilö kahdelta matkustajalta).

Bhutanin kansainvälinen lentokenttä on Parossa, mutta rakenteilla on toinenkin kansainvälinen lentokenttä ja muutama kotimaan kenttä, jotka valmistuttuaan tulevat avaamaan uusia alueita matkailulle.

Tällä hetkellä suurin osa matkalaisista kulkee reitin, joka kulkee Parosta pääkaupunkiin Thimbhuun ja sieltä entisen pääkaupungin Punakhan kautta takaisin Paroon.

Bhutanin viisumi

Bhutanin viisumi järjestyy matkatoimistojen kautta.

Hotellit Bhutanissa

Päivittäiskorvauksen kattavat hotellit ovat hyvää kolmen tähden laatua ja sopivat sangen vaativaankin makuun. Huoneet ovat siistejä, jopa viehättäviä, lämmitys toimii ja kuumaa vettä on riittävästi. Langaton internet kuuluu hintaan.

Lisäksi tarjolla on muutamia maailmanluokan luksushotelleja, kuten Thimphussa sijaitseva Taj Tashi, joissa asumisesta pitää maksaa ekstraa.

Katso tarjoukset Bhutanin hotelleihin.

Bhutanilainen ruoka

Bhutanilaiset syövät käytännössä päivästä toiseen yhtä ja samaa annosta, ema datsea, joka koostuu sulatetusta jakinjuustosta ja chilistä. Vaihtelua tuovat kewa datse (jakinjuusto ja perunat) ja shamu datse (jakinjuusto ja sienet).

Vaikka Bhutania ei varsinaisesti tunnetakaan kulinarismin kehtona, niin ema datse on oikeasti herkullista. Lisäksi matkailijoille suunnatuissa ravintoloissa on yleensä tarjolla myös kiinalaisvaikutteisia kasvisruokia ja muutama lihavaihtoehto.

Erityisenä herkkuna pidetään jakin lihaa, jota maustavat korkeilla vuorten rinteillä eläneiden jakkien syömät yrtit. Jakit teurastetaan yleensä loka-marraskuussa, joten voi olla, ettei lihaa ole saatavilla muina aikoina matkustaessa.

Mitä Bhutanissa juodaan?

Paikallinen olut on hyvää ja halpaa. Druk Supreme on hyvää peruslageria, Druk 11 000 puolestaan vahvaa olutta. Red Panda on saksalaistyyppistä vehnäolutta. 0,66 litran pullo olutta maksaa kaupassa dollarin ja ravintolassa kolmisen dollaria.

Paikallista kotipolttoista arra-viinaa on yleensä huonosti saatavilla niistä ravintoloista, joihin turisteja tavataan viedä. Mutta jos päädyt vieraisille paikallisten luokse, sitä tarjotaan sekä sisään tullessa että lähtiessä.

Hyviä tuliaisia ovat bhutanilaiset viskit. Hienointa ja kalleinta on komeassa juhlapakkauksessa myytävä 1907. Huomattavasti edullisemmin selviää varsin kohtuullisen makuisella K5-viskillä, jolla kunnioitetaan järjestyksessä viidennen lohikäärmekuninkaan kruunajaisia. Halpaa mutta siedettävää (blandiksen kanssa) on Bhutan Highland.

Bhutanin tuliaiset

Suurin osa Bhutanissa myytävistä tuliaisista on valmistettu Nepalissa ja Intiassa, josta ne saa ostettua edullisemmin.

Hauska paikallinen tuliainen ovat Bhutanin postimerkit, joita voi ostaa pääkaupunki Thimbhun postitoimistosta. Postimerkin voi myös teettää omalla kuvalla ja lähettää sillä varustetun kortin Suomeen.

Pakkaa mukaan Bhutaniin

Paro ja Thimbu sijaitsevat molemmat yli 2000 metrin korkeudessa ja tuulet voivat olla purevat. Ota siis mukaan lämmin fleece.

Käytännössä Bhutanissa ei matkailla sadekaudella, mutta pieniä sateita voi olla koska vaan. Ota siis mukaan myös sateen pitävä takki tai sateenvarjo.

Aurinko on voimakas vuoristossa. Suojaudu hatulla ja aurinkorasvalla.

Suurimmassa osassa hotelleista on monitoimipistokkeet, joihin käyvät myös suomalaiset töpselit.

Bhutanin valuutta ngultrum

Bhutanin ngultrumeilla on täsmälleen sama kurssi kuin Intian rupioilla, ja rupiat käyvät Bhutanissa maksuvälineenä. Bhutanissa ei muutama vuosi sitten hyväksytty 500 ja 1000 rupian seteleitä, koska niistä oli liikkeellä paljon väärennöksiä, mutta nykyään niitä voi käyttää (vuonna 2014).

Kannattaa koettaa vaihtaa matkalle Intian rupioita, sillä niitä voi vaihtaa takaisin Bhutanin ulkopuolella toisin kuin ngultrumeita.

Hyvä tietää

Bhutan on hyvin turvallinen maa. Rikokset ovat harvinaisia.

Suomalaiset kännykät toimivat.

Tupakointi on Bhutanissa periaatteessa kielletty, mutta käytännössä turistit saavat polttaa, kunhan eivät tee sitä julkisilla paikoilla. Ja paikallisetkin voivat hakea luvan tupakointiin. Bhutanissa ei myydä tupakkaa, ja kaikki maahan tuotavat tupakkatuotteet, jopa yksittäiset askit, pitää ainakin periaatteessa tullata.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi