Bhutanin huimaavan kaunis Tiikerinpesäluostari

Bhutan_Tiikerinpesäluostari
Tiikerinpesäluostari on Bhutanin huimaavin nähtävyys.

Bhutanin huikein nähtävyys, Tiikerinpesäluostari eli Taktshang Goemba, näyttää keikkuvan tavoittamattomissa 900 metriä korkeaan, pystysuoraan kallionseinään takertuneena. Luostarin sijainti on maailman huimaavimpia.

Taktshang Goemba rakennettiin 1600-luvun lopulla guru Rimbochen muistoksi. Intialainen munkki Rimboche toi buddhalaisuuden Bhutaniin ja Tiibetiin 700-luvulla. Uskonnon opettamisen lisäksi gurun kerrotaan karkottaneen maata vaivanneita demoneita. Yksi niistä asui nykyisen luostarin paikalla.

Demonin kukistettuaan Rimboche löysi paikalta luolan, jossa hän meditoi bhutanilaisen legendan mukaan kolme vuotta, kolme kuukautta ja kolme päivää.

Guru Rimbochen vaimo muuttui lentäväksi tiikeriksi ja kiidätti miehen korkeuksiin.

Guru Rimbochen täytyi olla syntynyt onnellisten tähtien alla. Hänellä oli paitsi kaksi vaimoa, toinen intialainen ja toinen tiibetiläinen, oli toisella myös maagisia voimia.

Niinpä guru ei itse joutunut kiipeämään nykyisen temppelin paikalle, vaan toinen hänen vaimoistaan muuttui tiikeriksi ja lennätti miehensä paikalle.

Harvalla nykymatkailijalla on apunaan taikavoimia omaavaa vaimoaan. On siis kiivettävä.

Kuinka pitkään kestää kiipeäminen Tiikerinpesäluostarille?

Nousu Tiikerinpesäluostarille voi näyttää alhaalta mahdottomalta, mutta se paljastuu yllättävän helpoksi. Kohtalaisella kunnolla varustettu henkilö kapuaa perille kahdessa tunnissa.

Alkumatka kuljetaan läpi koskemattoman ikimetsän. Loppumatka koostuu 800 portaasta, jotka nousevat ja laskevat pitkin rotkon reunaa luostariin.

Ja jos omat voimat epäilyttävät, matkan metsäosuudelle voi vuokrata käyttöönsä vuoristotaksin eli ponin. Portaat jokaisen on itse kivuttava; niille ei poneja päästetä.

Ja vaikkei portaita jaksaisikaan kiivetä, niin ponimatka vie ylös hienolle näköalatasanteelle, josta luostariin avautuvat upeat näkymät. Käytännössä siis kaikki haluavat pääsevät näkemään Tiikerinpesäluostarin ainakin kohtuullisen hyvin.

Sisällä Tiikerinpesäluostarissa

Sisältä luostari on yllättävän vaatimaton, mutta kiehtova yhtä kaikki. Hämärissä saleissa on komeita, guru Rimbochea esittäviä patsaita. Tiibetinbuddhalaisten boddhitsavojen tapaan guru Rimboche oli tantramestari, joka pystyi ottamaan monia muotoja, jotka kuvastavat ihmisyyden – ja alitajunnan – eri ilmentymiä.

Yhdessä patsaassa hänet on kuvattu pelottavassa muodossaan tiikerillä ratsastamassa. Gurun naama näyttääkin perin hurjalta. Samanlaisen naaman pitäisi näkyä luostaria kannattelevassa vuorenseinässä, jos sitä katsoo oikeassa valossa ja kulmasta. Näystä todistaa esillä oleva valokuva, ja yhdennäköisyys on huikea.

Toisessa patsaassa Rimboche on suojelevassa muodossaan – harrastamassa tantrista seksiä eli yabyumia saman prinsessan kanssa joka muuttui lentäväksi tiikeriksi.

Patsas esittää Guru Rimbochea harrastamassa tantrista seksiä eli yabumia prinsessan kanssa.

Kolmannessa patsaassa Rimbuche on hyväntahtoisessa muodossaan. Patsaan kerrotaan puhuvan silloin tällöin. Turha odottaa kuitenkaan mitään puheripulista kärsivää talk show -isäntää. Patsas puhuu harvoin ja säästeliäästi.

Viimeksi sen tiedetään puhuneen vuosia sitten, kun se herätti temppelin talonmiehen, joka oli nukahtanut patsaan juurelle. ”Herääpäs nyt töihisi ukko”, patsaan tiedetään sanoneen.

Kerrotaan, että kyseisen patsaan kantoi paikoilleen alhaalta laaksosta sama demoni, jonka Rimbuche taltutti.

Näemme myös luolan, jossa Rimbochen kerrotaan meditoineen, ja pudottelemme seteleitä hyvää onnea toivoen lattiassa olevaan reikään, jonka Rimboche itse kaivoi.

Lopuksi lahjoitamme pienen rahasumman temppelin kunnossapitoon. Paikalla päivystävä munkki antaa vastineeksi mukaan karkin alttarin edessä olevasta kiposta.

Karkin voimin jaksaa paluumatkan. Eiköhän siihen ole tarttunut ainakin vähän Rimbochen ihmevoimista.

Bhutanin Tiikerinpesäluostari sijaitsee Paron laaksossa

Tiikerinpesäluostari sijaitsee kätevästi Paron laaksossa, jossa on myös Bhutanin kansainvälinen lentokenttä. Paron laakso on 2200 metrin korkeudella.

Temppelille kannattaa lähteä nousemaan aikaisin aamulla. Mukaan kannattaa varata tuulta pitävä takki, sillä ylhäällä luostarilla on vilpoista.

Lue lisää:

Bhutan-opas

Näin matkustat Bhutanissa