Chinguetti – maurien ikivanha pääkaupunki

Mauritania Chinguetti kirjasto
Chinguettin kirjastonhoitaja. Kuva: Ammar Hassan, Flickr CC

Mauritanian suurin ja suosituin nähtävyys on Chinguetti, Unescon maailmanperintökohde, islamin seitsemänneksi pyhin kaupunki ja ikivanha karavaanireittien välietappi keskellä Saharaa.

Tai no, ei kyseessä ole mikään kovin suosittu turistinähtävyys, kun turisteja ei oikein ole, mutta jos olisi, niin tänne he tulisivat. Ja tulivatkin ennen, silloin kun turvallisuustilanne sen vielä mahdollisti.

Tämä nykyisin noin 4000 asukkaan kaupunki on ollut muinoin maurien pääkaupunkikin. Labyrinttimäisen vanhankaupungin, Le Ksarin, vanhimmat rakennukset ovat 1200-luvulta, joskin itse kaupunki on vielä sata vuotta vanhempi.

Komein rakennus on 1500-luvulta peräisin oleva Perjantaimoskeija, jonka neliskulmainen minareetti nousee vanhankaupungin ylle. Valitettavasti muut kuin muslimit eivät saa vierailla moskeijan sisällä, mutta ulkoa sitä saa ihailla kuka tahansa.

Nähtävyytenä ovat myös Chinguettin vanhat kirjastot, joissa säilytetään ikivanhoja islamilaisia käsikirjoituksia. Kirjastoihin pääsee yleensä tutustumaan maksamalla pienen korvauksen ”kirjastonhoitajille”.

Iso osa kaupungin rakennuksista on nykyisin raunioina ja ehjiäkin uhkaa aavikoituminen: Sahara laajenee kovaa vauhtia ja puskee jatkuvasti hiekkaa viereisiltä hiekkadyyneiltä Chinguettin ylle.

Kaupungista järjestetään turisteille myös kameliretkiä lähiaavikolle. Mahdollisuuksia on päiväretkestä yöretkeen tai viikonkin vaellukseen. Jos ajatus loppumattomasta ja koskemattomasta Saharan autiomaasta, kamelikaravaaneista, keitaista ja aavikkotuulista viehättää, niin Adrarin alue Chinguettin on siihen mitä parhain.

Alueella on myös taateliviljelmiä ja pieniä kyliä, joissa voi vierailla.

Chinguettiin matkustetaan Mauritanian pääkaupungista Nouakchottista yleensä Atar-kaupungin kautta. Samalla voi tutustua myös Ouadaneen, toiseen historialliseen aavikkokaupunkiin.

Mauritanian turvallisuustilanne pääkaupungin ulkopuolella on epävakaa, mutta Chinguettissa käy edelleen jonkin verran matkailijoita. Lähde reissuun omalla riskillä!

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi