Onko Mauritaniaan turvallista matkustaa?

Mauritanian pääkaupunki Nouakchott on turvallinen. Kuva: Daniel Federley

Jos Britannian tai Yhdysvaltojen julkaisemia matkustustiedotteita on uskominen, niin Mauritanissa joutuu islamistien kidnappaamaksi tai muuten vaan terrori-iskun kohteeksi, tai ainakin väkivaltaisen ryöstön uhriksi heti lentokoneen pyörien koskettaessa kiitorataa. Suomen ulkoministeriö ei koko maata edes noteeraa.

Jos taas on uskominen Mauritanian Las Palmasiin akkreditoitua konsulia, pääkaupunki Nouakchott on yksi Afrikan turvallisimmista pääkaupungeista. Muodosta nyt siinä sitten järkevä mielipide.

Tosiasia on, että maa on valtavankokoinen ja suurelta osin käytännössä tyhjä. Ranskan siirtomaavaltakaan ei koskaan ehtinyt tosiasiallisesti ulottua syrjäisimpiin sisä-Saharan kolkkiin, vaikka alue oli kartalla ranskalaisille merkitty. Siellä on siis hyvä temmeltää, jos on pahat mielessä.

Toisin sanoen: älä poistu kaupungeista yksin. Jos ajat, aja osana useamman auton saattuetta. Tai käytä puskataksia eli pakettiautoa, jossa olet sulloutuneena parinkymmenen paikallisen kanssa.

Poikkeuksena on Nouakchottin ja rannikkokaupunki Nouadhiboun välinen uudehko maantie, jolla on enemmän liikennettä, jota valvotaan paremmin ja jolla valoisaan aikaan voi ajaa vapaammin.

Kaupunkien ulkopuolella on jatkuvia tiesulkuja, joilla poliisi tai armeija tarkastaa matkalaisten henkilöpapereita ja ottaa ylös ulkomaalaisten tietoja. Hidasta ja rasittavaa, mutta tavoitteena on luoda kontrollia ja vaikeuttaa niitä kidnappauksia.

Mauritanian pääkaupunki on turvallinen. Turisti voi hyvillä mielin kävellä ympäriinsä, häneen ei kiinnitetä oikein mitään huomiota ja jos kiinnitetään, joku korkeintaan tulee tervehtimään ja kättelemään. Se on ystävällistä uteliaisuutta, mauritanialaiset kun eivät ulkomaalaisia juurikaan kohtaa.

Kaupungilla on väkeä liikkeellä myös pimeän aikaan, ja nyt kun monille keskustan kaduille on saatu aurinkokennoin toimivat katuvalot, kaupungilla näkeekin jotain. Nouakchottissakaan ei silti kannata pimeän aikaan mennä hiljaisille, kaupungin ulkopuolella oleville rannoille, vaan pysytellä vilkkaammalla keskusta-alueella.

Nouâdhiboun turvallisuustilanne vastaa pääkaupunkia. Sen sijaan sisämaan kaupungeissa tilanne elää ja muuttuu. Atar ja Zouérat ovat vierailtavissa, mutta Chinguettin tilanteen kerrotaan olevan tällä hetkellä heikko.

Pääkaupungin kaduilla ei näy kulkukissoja tai -koiria, mutta vuohia kyllä tepsuttelee siellä sun täällä aivan keskustassakin. Ne väistävät ihmistä, ja ihmisenkin on syytä väistää niitä.

Mauritania ja malaria

Mauritania on myös malaria-aluetta, noin teoriassa. Kannattaa googlailla, onko edellinen sadekausi ollut hyvä eli runsassateinen, hyttyset kun tarvitsevat makeaa vettä lisääntyäkseen. Jos sadekaudesta on jo kuukausia ja jos se on vieläpä ollut niukka, et välttämättä kohtaa yhtäkään hyttystä matkasi aikana.

Pääkaupungin sadekausi on elo-syyskuussa, jolloin sadetta tulee keskimäärin yhteensä alle kuutena päivänä. Maan eteläosassa on kosteampaa, ja sinne matkustavan on syytä joka tapauksessa käyttää estolääkitystä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi