Länsi-Mongolia – matkavinkit

Länsi-Mongolia on ehtaa villiä länttä: lammaslaumoja paimentavia ratsumiehiä, jurtissa asuvia paimentolaisia ja maakotkia kesyttäviä turkismetsästäjiä. Reissun ikimuistoisinta antia on hevosvaellus autiolla arolla.

Matkavinkit on koonnut Ville Palonen, joka on ratsastanut myös Kirgisiassa, Kiinassa ja Chilessä.

Lennot Mongoliaan

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Mongoliaan.

Länsi-Mongolian kazakit

Länsi-Mongoliaa asuttavat kazakit, joiden kulttuuri muistuttaa (islaminuskoa lukuunottamatta) mongolien elämää. Yksi näkyvä ero on perinteinen kotkametsästys: maakotka kesytetään jo poikasena, ja aikuiseksi kasvettuaan sen tarkkaa näköä ja teräviä kynsiä käytetään hyväksi kettujen ja susien metsästämisessä. Länsi-Mongolian suurimmassa kaupungissa, Bayan Olgiissa, järjestetään vuosittaiset metsästyskotkafestivaalit lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Hevosvaellus Tavan Bogd -kansallispuistossa

Mongolia_Palonen_05
Hevosvaellus Mongoliassa sopii myös ensikertalaiselle.

Kazakit tunnetaan taitavina ratsastajina, joten mikä olisikaan hevosvaellusta hienompi tapa kokea arojen arki? Hevoset oppaineen voi vuokrata matkatoimiston kautta tai suoraan paimentolaisperheen jurtasta.

Loistava kohde hevosvaellukselle on Venäjän ja Kiinan rajalla sijaitseva Tavan Bogd -kansallispuisto. Khoton Nuur -järven kiertäminen ratsain kestää nelisen päivää. Kansallispuiston vuorilla voi vaeltaa myös jalan. Leirin voi pystyttää minne lystää. Tavan Bodg sijaitsee päivän automatkan päässä Olgiista.

Bayan Olgii

Bayan Olgii on varsinainen käpykylä, jonka ympärillä on kesäisin muutamia tyyriitä jurttaleirejä. Pikkukaupungin keskustasta löytyy muutama ravintola ja hotelli sekä banja, venäläistyyppinen yleinen sauna. Hevosvalluksen jälkeen löylyt maistuvatkin harvinaisen makealle.

Liikkuminen

Länsi-Mongoliassa julkinen liikenne on lähes olematonta, joten ainoa tapa liikkua paikasta toiseen on maastoauto. Jeepin kuljettajineen voi vuokrata Olgiin matkatoimistoista. Kuskit usein kielitaidottomia, joten tulkin tai englanninkielisen oppaan palkkaaminen on hyvä sijoitus.

”Tiet” ovat pelkkiä renkaanuria arolla, mutta venäläiset UAZ-jeepit kestävät rääkin (useimmiten) hajoamatta. Matkan taittaminen on hidasta: välimatkoja mitataan tunneissa, ei kilometreissä.

Länsi–Mongolian sää ja ilmasto

Paras aika matkustaa Länsi-Mongoliaan on elo-lokakuu. Ilmasto on mannermaisen kuiva ja taivas lähes aina pilvetön. Päivä- ja yölämpötilojen ero voi olla suuri, joten mukaan pitää pakata lämpökerrasto ja kunnollinen makuupussi (vähintään -10C). Vuorilla saattaa sataa lunta jo lokakuussa.

Varusteet hevosvaellukselle

Hevosvaellukselle aikovan kannattaa ottaa mukaan oma teltta. Monipuolista retkeilymuonaa on vaikea löytää jopa Ulan Batorista, joten kotoa kannetut pikapastat ja lämpimät kupit tulevat tarpeeseen. Pari maustesekoituspussia ovat välttämättömyys.

Myös kunnollinen ensiapulaukku ja hygieniavälineet on parasta hankkia jo Suomesta. Tähtikuviokartta (tai kännykkäsovellus) avaa uuden ulottuvuuden huikaiseviin yötaivaisiin.

Matkalukemista

Stephen J. Bodio: Eagle Dreams (2003). Amerikkalainen metsästyslintuharrastaja matkustaa Länsi-Mongoliaan tutustumaan kazakkien metsästysperinteisiin. Tämän luettuasi tiedät metsästyslinnuista kaiken tietämisen arvoisen.

Stanley Stewart: In The Empire of Genghis Khan (2000). Brittitoimittajan palkittu matkakertomus vie lukijan Tsingis-kaanin valtakunnan läpi, Istanbulista Keski-Aasian kautta Mongolian aroille.

Patikointimatka Mongoliaan

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Mongoliaan opastettuja aktiivi- ja luontomatkoja, joilla patikoidaan aroilla ja tutustutaan mongolialaiseen elämään jurttaleireissä. Ratsastamistakin pääsee kokeilemaan sekä hevosella että kamelilla!

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!