Gobin autiomaa – matkavinkit

Gobin autiomaan maisemissa. Kuva: Ville Palonen

Etelä-Mongoliassa sijatsevan Gobin autiomaan maisemat ovat kuin toiselta planeetalta. Paras paikka niiden ihailuun on Gurvan Saikhan -kansallispuisto, jonka läpi kiemurtelee kahdentoista kilometrin levyinen ja sata kilometriä pitkä Khongoryn Els -dyynimuodostelma. Muita kansallispuiston ihmeitä ovat Yolun Am -jäärotko ja fossiileistaan kuuluisa Bayanzag.

Matkavinkit on koonnut Ville Palonen, joka on tutustunut paimentolaiskulttuureihin myös Kirgisiassa ja Jordaniassa.

Lennot Mongoliaan

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Mongoliaan.

Jeeppiseikkailu Gobin autiomaassa

Paras tapa kokea karu erämaa on lähteä viikon mittaiselle jeeppiretkelle. Maastoauto on ainoa tapa liikkua laajassa erämaassa. ”Tiet” ovat pelkkiä renkaanuria aavikolla, mutta venäläiset UAZ-jeepit kestävät rääkin (useimmiten) hajoamatta. Matkan taittaminen on hidasta: välimatkoja ei mitata kilometreissä vaan tunneissa.

Auton kuljettajineen voi vuokrata majataloista ja matkatoimistoista joko Ulan Batorissa tai Gobin suurimmassa kaupungissa, Dalanzadgadissa. Kuljettajat ovat yleensä kielitaidottomia, joten englanninkielinen opas on hyvä sijoitus. Kesäsesongin ulkopuolella oppaan löytäminen voi olla vaikeaa.

Gobin vieraanvaraiset paimentolaiset

Mongolia_Palonen_25
Gobin autiomaan paimentolaiset ovat vieraanvaraista väkeä.

Gobin unohtumattominta antia on paikallisten ihmisten luona vieraileminen. Se onnistuu helposti, sillä paimentolaiselämää viettävä väki on todella vieraanvaraista. Jokaisessa jurtassa on mahdollista pysähtyä teelle, ja perheiden luona yöpyessä näkee paikallista arkea. Hyvällä tuurilla turistikin pääsee osallistumaan eläinten lypsämiseen, kuivuneen lannan keräämiseen tai vuohen teurastukseen. Moni turisteja majoittava perhe järjestää kameliratsastusta.

Gobin luonnonihmeiden liepeillä turisteja houkuttelevat jurttaleirit ovat ylihintaisia – paitsi Khongoryn Elsin hiekkadyynien vieressä sijaitseva kolmen jurtan Khongoryn Gol Ger Camp, jossa voi yöpyä ainoastaan muutamalla eurolla.

Sesonki ja varusteet

Suosituin aika vierailla Gobissa on kesä. Siitä huolimatta Kerran elämässä suosittelee matkan ajankohdaksi syksyä, sillä muihin turisteihin ei silloin törmää eikä kelikään ole tukahduttavan kuuma. Gobin vuosittaiset kamelifestivaalit järjestetään tammi-helmikuun vaihteessa.

Autiomaassa päivä- ja yölämpötilojen ero on niin suuri, että mukaan kannattaa pakata lämpökerrasto. Muita tarpeellisia varusteita ovat kunnollinen ensiapulaukku sekä tähtikuviokartta (tai kännykkäsovellus), joka avaa uuden ulottuvuuden huikaiseviin yötaivaisiin. Mongoliassa ruoka maustetaan miedosti, joten pari maustesekoituspussia antavat potkua paikalliseen ruokaan.

Katso tarjoukset Gobin majoitukseen.

Patikointimatka Mongoliaan

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Mongoliaan opastettuja aktiivi- ja luontomatkoja, joilla patikoidaan aroilla ja tutustutaan mongolialaiseen elämään jurttaleireissä. Ratsastamistakin pääsee kokeilemaan sekä hevosella että kamelilla!

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi