Mongolia-matkaopas

Kyllä nyt kunnon satelliittiantenni pitää jurtassakin olla.
Kyllä nyt kunnon satelliittiantenni pitää jurtassakin olla.

Neljä ja puoli kertaa Suomen kokoinen Mongolia on ulkoilmaihmisen luvattu matkakohde. Hevosvaellus Mongolian aroilla on takuuvarma seikkailu, eikä Gobin autiomaan kirkas tähtitaivas unohdu helpolla.

Parasta Mongoliassa on paimentolaiskulttuuri. Valkeissa huopajurtissa asuvat perheet ovat uskomattoman vieraanvaraisia. Erämaassa ja aroilla liikkuessa majoitutaan yleensä jurttien lattialle levitetyssä siskonpedissä, jolloin turistikin pääsee kurkistamaan mongolien arkielämään.

Mongolia-oppaan on kirjoittanut Ville Palonen, joka on tutustunut paimentolaiskulttuureihin myös Kirgisiassa ja Jordaniassa.

Ulan Bator (Ulaanbaatar)

Mongolian pääkaupunki Ulan Bator (Ulaanbaatar) muuttuu vuosi vuodelta modernimmaksi. Paikkana ei ole se kaikkein kiinnostavin kaupunkilomakohde, mutta sopii hyvin tukikohdaksi retkien järjestämiseen.

Ulan Batorista löytyy roppakaupalla majataloja ja hotelleja, ravintoloita ja matkatoimistoja.

Peace Avenuella olevan State Department Storen supermarketti on paikallinen Stockan Herkku, josta kannattaa ostaa retkimuonat ennen lentoa Gobiin tai Länsi-Mongoliaan. Tavarataloa vastapäätä löytyy retkeilyvälinekauppa Northland – yksi Mongolian ainoista kaupoista, joista saa Trangiaan sopivia kaasupulloja.

Paikalliset suosivat pikaruokaloita, joista saa naurettavan edullisesti mongolialaisia perinneruokia. Buuz (pelmenin sukuinen lihanyytti), khuushuur (lihapiirakka), ja banshtai tsai (voilla maustetussa maitoteessä uivia pelmeneitä) kuuluvat vakiovarustukseen. Löytyypä Ulan Batorista myös mm. korealainen ja italialainen ravintola.

Muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Naran Tuul -tori on visiitin arvoinen. Tarjolla on maitotuotteita, vaatteita, saappaita, karvalakkeja, jurttia, antiikkia ja kiinalaista krääsää.

Mongolian buddhalaisiin perinteisiin voi tutustua Gandan Khiid -luostarissa, joka on tuhansien munkkien koti.

Katso tarjoukset Ulan Batorin hotelleihin.

Mongolian festivaalit: painia ja jousiammuntaa

Mongolian kotkafestivaaleilla riittää eksoottista silmänruokaa.
Mongolian kotkafestivaaleilla riittää eksoottista silmänruokaa ja kuvattavaa.

Mongolian festivaaleista kuuluisin on heinäkuinen Naadam, jossa turisti pääsee ihmettelemään ”kolmea miehekästä lajia”: painia, ratsastusta ja jousiammuntaa.

Toinen tunnettu festivaali on Länsi-Mongoliassa järjestettävä Golden Eagle Festival, jossa pääsee matkailija pääsee ihailemaan mongolialaisten metsästyshaukkojen taitoja.

Eläimistä riippuvaisessa paimentolaisyhteiskunnassa omat juhlapäivänsä saavat myös kamelit, jakit ja porot.

Liikkuminen Mongoliassa

Mongolia_Palonen_01
Mongolian syrjäseuduilla ei ole teitä, ainoastaan renkaanuria.

Sanonnan mukaan Mongoliassa ei ole teitä, on vain suuntia. Käytännössä ainoa tapa liikkua arojen ja erämaiden syrjäseuduilla on vuokrata maastoauto kuljettajineen. Usein ”tiet” ovat pelkkiä renkaanuria. Välimatkoja mitataan tunneissa, ei kilometreissä.

Mongolian hintataso

Mongolia on suomalaisittain edullinen maa. Käteistä kannattaa varata mukaan jo Suomesta, sillä pääkaupungin pankkiautomaatit saattavat irtisanoutua yhteistyöstä ulkomaalaisten luottokorttien kanssa. Euroja ei aina voi vaihtaa kaikissa pikkukaupungeissa, joten parasta matkavaluuttaa ovat dollarit.

Mongolia on turvallinen maa ja ihmiset rehellisiä, eikä huijareita tai varkaita tarvitse pelätä sen enempää kuin Suomessakaan.

Halvat lennot ja matka Mongoliaan

Mongolian kansainvälinen lentokenttä on maan pääkaupungissa Ulan Batorissa. Maan sisäisiä lentoja operoi Aero Mongolia.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Mongoliaan.

Ulan Batoriin voi matkustaa myös Moskovan ja Pekingin väliä liikennöivällä Trans-Siberian Express -junalla.

Junan voi ottaa myös Pekingistä Ulan Batoriin, jolloin matka-aika on noin 24 tuntia.

Mongolian viisumi

Suomalaiset tarvitsevat Mongoliaan viisumin. Sen saa Mongolian konsulaatista, hinta vaihtelee noin 50-100 euron välillä riippuen viisumityypistä.

Patikointimatka Mongoliaan

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Mongoliaan opastettuja aktiivi- ja luontomatkoja, joilla patikoidaan aroilla ja tutustutaan mongolialaiseen elämään jurttaleireissä. Ratsastamistakin pääsee kokeilemaan sekä hevosella että kamelilla!

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi