Saako korona-aikana matkustaa?

Tukholma metro
Maailma ammottaa tyhjänä, mutta Tukholmaan ja Amsterdamiin voisi itse asiassa matkustaa, jos haluaisi. Kuva Tukholman metrosta: Robert Bye / Unsplash

Rajat ovat kiinni, vai ovatko? Hallitus kieltää, vai suositteleeko vain?

Me kerromme nyt faktat, sinä teet päätökset.

Paratiisireportteri-blogissa vieraileva kirjoittaja Daniel Federley perehtyi siihen, miten ja minne Suomesta pääsee matkustamaan.

PÄIVITYS: Tämä teksti on toukokuulta 2020. Ajankohtaista tietoa matkustamisesta Covid-19 aikaan saat sivulta Minne nyt voi matkustaa?

Suomesta ulkomaille korona-aikana

Ulkoministeriö kertoo kotisivuillaan kaiken oleellisen, joten lainataanpa suoraan virallista tahoa:

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Ulkoministeriön toimivaltaan ei kuulu rajoittaa suomalaisten liikkumisvapautta, eikä ketään voida sitovasti kieltää matkustamasta ulkomaille tai määrätä palaamaan Suomeen. Matka- tai paluupäätöksen tekee aina matkailija itse.

Suomalaista ei voi estää poistumasta Suomesta, mutta on hyvä huomata, että myös useat muut maat ovat rajoittaneet maahan saapuvaa matkustajaliikennettä ja useissa maissa on asetettu merkittäviä rajoituksia myös liikkumiseen maan sisällä. Maahan saapuva matkailija voidaan asettaa myös karanteeniin.

Toisin sanoen jokainen suomalainen on vapaa lähtemään ulkomaille, jos tahtoo.

Helsinki-Vantaan lentoasema on auki ja sitä kautta pääsee lentäen matkalle.

Hiljaisella Helsinki-Vantaallakin on rajatarkastus, ja rajavartija kyllä kyselee matkan tarkoitusta ja varmistaa, että matkailija on tietoinen hallituksen suosituksesta. Mutta se on tosiaankin vain suositus. Päätöksen tekee jokainen itse.

Maarajoilla osa rajanylityspaikoista on suljettu, mutta jos rajanylityspaikka on auki, rajavartija ei voi estää suomalaista poistumasta kotimaasta.

Mitä hallitus sitten 4.5. päätti?

Hallitus päätti, että matkustaminen Suomeen ulkomailta helpottuu, eli EU-kansalaiset saavat 14.5. jälkeen saapua Suomeen, jos matkalle on perusteltu syy, kuten työtehtävä Suomessa.

Hallituksen 4.5. kertoma höllennys matkustusrajoituksiin ei vaikuta Suomen kansalaisiin mitenkään.

Minne nyt voi matkustaa?

Suomesta voi siis lähteä, mutta kinkkisempi kysymys on, että minne pääsisi, jos syystä tai toisesta haluaisi lähteä.

Osa laivoista kulkee edelleen, mutta hallitus on sopinut varustamoiden kanssa lipunmyynnin rajoituksista. Toistaiseksi lentokone on siis varmin tapa päästä ulkomaille.

Lentoyhteyksiä on juuri nyt vain vähän, kaikki Helsinki-Vantaalta. Finnair lentää kesäkuun loppuun asti vain muutamaan keskeiseen kohteeseen. Näitä ovat Lontoo, Pariisi, Frankfurt, Berliini, Zürich, Amsterdam, Bryssel, München, Tukholma, Kööpenhamina ja Tallinna.

Qatar Airways lentää Dohaan ja sieltä edelleen 35 kohteeseen. Lisäksi Belavia lentää Minskiin ja Juneyao Shanghaihin.

Harva maa kuitenkaan ottaa tällä hetkellä ulkomaalaisia vastaan, ja jos ottaa, määrätään saapuvat matkustajat monessa maassa 14 vuorokauden valvottuun karanteeniin.

Ajantasaisin tieto matkustusrajoituksista löytyy lentoyhtiöiden kattojärjestö IATA:n sivuilta.

Tietoja ei aina ole kovin helppo tulkita, ja ne myös muuttuvat nopealla varoitusajalla, joten lentojen varaaminen juuri nyt olisi uhkapeliä.

Jos siis päätät lähteä matkalle, varaa lennot vasta viime hetkellä ja varmista vielä matkapäivänä kohteen maahantulosäädökset nimenomaan Suomen kansalaisten osalta.

Tällä hetkellä (7.5.2020) ainoat maat, joihin voi matkustaa Suomesta melko vapaasti, ovat Ruotsi ja Alankomaat.

Viro, Latvia ja Liettua, jotka ovat juuri sallineet kansalaisilleen matkustamisen Baltian maiden sisällä, saattavat ottaa Suomenkin mukaan kerhoonsa ehkä jo muutaman viikon sisällä (toukokuussa).

Ulkomailta takaisin kotiin – mikä ihmeen karanteeni?

Perustuslaki takaa suomalaiselle oikeuden palata Suomeen aina ja kaikissa oloissa. Kunhan vain sopiva lento löytyy. Helsinki-Vantaalla odottaa rajatarkastus, ja terveydestäkin kysellään.

Lehdissä liikkuu villiä tekstiä palaajien asettamisesta karanteeniin, mutta selvennetään sitäkin tässä.

Oikea karanteeni on tartuntatautilaissa määritelty toimenpide. Karanteenilla tarkoitetaan ”taudinaiheuttajalle altistuneen tai perustellusti altistuneeksi epäillyn henkilön erottamista muista kotiinsa tai muuhun määrättyyn paikkaan tartunnan leviämisen estämiseksi”.

Tartuntatautilain 60§ toteaa asiasta näin:

Jos yleisvaarallisen tartuntataudin tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen vaara on ilmeinen eikä taudin leviämistä voida muulla tavoin estää, virkasuhteinen kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri tai virkasuhteinen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri voi päättää henkilön karanteenista enintään yhden kuukauden ajaksi.

Päätös karanteenista voidaan tehdä henkilölle, jonka on todettu tai perustellusti epäilty altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille.

Tällaisia lääkärin tekemiä päätöksiä matkailijoille ei tehdä kuin aivan poikkeustapauksissa. Laissa tarkoitettu karanteeni oikeuttaisi myös Kelan maksamaan päivärahaan – ehkäpä siksi ketään ei siis määrätä aitoon karanteeniin.

Se, mistä lehdistö puhuu karanteenina, on ainoastaan hallituksen suositus välttää muita ihmisiä ja julkisia paikkoja 14 vuorokauden ajan matkalta saapumisen jälkeen.

Kuinka perusteltu tällainen suositus on riippuu paljon matkakohteesta ja siitä, millainen matkan ohjelma on ollut. Monissa maissa koronavirusta esiintyy paljon vähemmän kuin Suomessa, toisissa taas moninverroin enemmän.

Tiivistetysti

  • Suomesta saa lähteä ulkomaille, jos haluaa
  • hallitus toivoo, että et lähde
  • harvaan paikkaan on lentoyhteydet
  • vielä harvempi maa ottaa suomalaisia tällä hetkellä vastaan
  • suomalainen saa aina palata kotimaahan
  • pakollista karanteenia Suomeen palatessa ei ole
  • hallitus toivoo, että kotiin palattuasi vältät liikkumista ihmisten ilmoilla 14 vrk ajan

Kannattaako nyt lähteä reissuun?

Nyt kun faktat ovat tiedossa, siirtyy vastuu lukijalle. Päätöksen matkalle lähtemisestä tekee jokainen itse.

Matkaan voi tulla monia mutkia, sillä lentoja perutaan lyhyellä varoitusajalla, maahantulosäädökset ulkomailla muuttuvat koko ajan ja perillä kohteessa saattaakin odottaa pakollinen karanteeni, ulkonaliikkumiskielto, suljetut ravintolat ja nähtävyydet tai ainakin maskipakko.

Takuuvarmasti on niin, että viikonloppubreikki Euroopassa on nyt jotain aivan muuta kuin vielä helmikuussa, ja jos reissuun päättää lähteä, on hyvä valmistautua erikoiseen kokemukseen ja moniin poikkeavuuksiin.

Omana suosituksenani sanoisin, että jos vaan voit odottaa, niin malta vielä hetki. Loppukesästä voi matkustaminen olla jo paljon helpompaa.

Jos pidit kirjoituksesta, jaa se Facebookissa. Kiitos!

Matkablogi Paratiisireportteri ilmestyy kerran viikossa, yleensä sunnuntaisin.

16 KOMMENTIT

  1. Moikka Antti! Olipa hyvä tietopaketti! Täällä Meksikossa kaikki on niin sekavaa että tännekin kelpaisi samanlainen ? täällä rajat auki yhä mutta eipä taida kukaan naapuri maista ainakaan vastaanottaa. Toivottavasti tosiaan ihmiset vielä hieman malttaisivat odotta matkakuumeensa kanssa ennen uusia seikkailuja… :)

  2. Onpa tullut paljon kommentteja! Kiitokset kaikille kiitoksista!

    Tuntuu siltä, että keskustelut (ja ainakin jossain porukoissa myös ns. yleinen mielipide) on kääntymässä nyt suuntaan ”Minne pääsee ja koska pääsee?” eli pikku hiljaa matkailusta on tulossa taas hyväksytympää.

    Yllättäen Italia uusimpana kertoi tänään avaavansa rajansa EU-kansalaisille jo 3.6. En ehkä aivan ensimmäiseksi olisi kuitenkaan Italiaan nyt lähdössä…

    Finnair on luvannut maanantaina julkaista liikenneohjelmansa heinä–maaliskuulle. Alustava se tietysti tässä vaiheessa on, ja varmaa on kai vain se, että muutoksia on luvassa. Aika niukalta näyttää, Pohjois-Amerikan ainoa kohde olisi ensi kesään saakka New York, Aasiassakin kaikki sekundaarikohteet näyttävät nollaa. Euroopan ”peruskohteisiin” lennot alkavat piankin, heinä-elokuussa, mutta Aasialaisten varassa avatut sekundaarikohteet ovat nollalla.

  3. Minäkin jaoin tätä jossain Facebook-ryhmässä, jossa kiisteltiin siitä, että saako vaiko eikö. Suomessa tältä osin viestintä on kyllä ollut aika sekavaa, mutta nyttemmin julkisuudessakin on jo ollut esillä se, että saa lähteä ja saa palata. Tallinnan liikenne avautui juuri vähän laajemmin ja sen yhteydessä oli puhetta, että rajaviranomaiset tsekkaavat lähtiessä matkan syyn. Ehkä olisi kyllä kannattanut enemmän korostaa sitä, että saat lähteä, mutta kyse on siitä, pääsetkö Virossa maahan, sillä sen puolen rajaviranomaisilla on se suomalaisilta oikeus kieltääkin.

  4. Informaatiotulva ollut niin valtavaa, että tieto ja mielipiteet menevät helposti sekaisin. Ostin juuri 14.6 laivalipun Maarianhaminasta Turkuun (mennään pyörillä sinne) ja mietitytti, että kulkeeko laiva edes – no kulkihan se ja 39€:lla sai pyörät ja hyttipaikan kahdelle(37€ oli kansipaikoilla)!

    • Eivät olleet pahan hintaiset liput! Pyöräily on varmaan tämän kesän hitti – siinä on helppo pitää etäisyyttä. Eikä sillä varmaan ole koronan kannalta juuri merkitystä, pyöräileekö Suomessa, Ruotsissa vai Baltiassa. Ja laivassakaan on tuskin turhan täyttä. Hyvää reissua Kodinvaihtaja!

  5. Hyvä ja selkeyttävä infopaketti. Mielenkiintoista nähdä miten ja missä tahdissa Eurooppa alkaa käytännössä avautua matkailulle ja kuinka matkailijaväki lähtee liikkeelle. Itse todennäköisesti keskityn loppuvuoden kotoiluun ja lähimatkailuun, onneksi menneissä reissuissa on muisteltavaa hetkeksi ?

  6. Näinhän se on, että Suomesta pääsee pois, mutta minne sitten kannattaa mennä. Monella maalla rajat kiinni, kuten kirjoituksesta kävi ilmi ja rajoitukset voivat vaihdella nopeasti. En uskaltaisi nyt ottaa riskiä ja lähteä sooloilemaan minnekään. Vaikka johonkin maahan pääsisi, ei se normaalia lomailua olisi, kun suurin osa paikoista kiinni. Mieli tekisi jo maailmalle, mutta nyt on vain odotettava. Toivottavasti loppukesästä tai syksyllä pääsisi jo jonnekin :)

  7. Kiitoksia hyvästä, mielenkiintoisesta ja kattavasta infosta. Aiempiakin kommentteja jo kompaten, tämä kyllä selvensi asioita hieman paremmin ymmärrettäväksi. Ajankohtaista tietoa on välillä paikoin vaikea löytää, tai sitten en ole osannut etsiä oikeista paikoista, mutta onneksi julkaisit tämän tietopaketin. Olisi itseasiassa mukavaa, jos vastaavaa julkaistaisiin vielä jatkossakin ajankohtaista kokonaisvaltaista tietoa matkailun tiimoilta päivittäen. :) Nyt eletään todellakin erikoista aikaa, ei auta hätäillä liikoja. :)

  8. Hyvin avattu tilanteeseen liittyviä termejä. Olisi kyllä kiinnostavaa tietää minkälaisia matkustajamääriä näillä tällä hetkellä toimivilla yhteyksillä liikkuu.

  9. Kiitoksia kiitoksista, Sandra ja Sini! Näkyy nyt lehdistökin tarttuneen vihdoin tähän aiheeseen, joten eiköhän tieto lisäänny, ja toivottavasti tosiaan mahdollisimman moni tämän tietopaketin näkee!

    Kreikka lupailee jo rajojen avaamista turismille 1.7. alkaen ja Aurinkomatkat aloittelee matkamyyntiä 1.8. alkaen. Jokohan olisi unelmoinnin aika?

  10. Kiinnostava artikkeli! Yllättävän moni ajatteli tosiaan, että päivän x jälkeen ei voisi palata enää Suomeen.

    Sellainen tuli mieleen, että jos matkalle päättää lähteä ja pääsee lähtemään, voisi ajatella olevan erittäin järkevää pyrkiä selvittämään oman matkavakuutuksen voimassaolo erilaisissa tilanteissa, vaikka se ei välttämättä ihan helppoa olekaan, ettei sen suhteen satu ikäviä yllätyksiä.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi