Serbian komein linna Golubac – täällä kuoli Musta ritari

Serbia nähtävyydet
Tonavaa vartioiva Golubacin linna on mahtava näky.

Tämähän on aivan kuin elokuvista! Serbian komein linna, Golubac, seisoo Tonavan rannassa Rautaportiksi kutsutulla alueella, jossa Tonava puristuu jylhien jyrkänteiden väliin.

Linnan jykevät muurit nousevat ylös rantakallioita 10 tornin suojaamina. 1300-luvulla Serbian kuningaskunnan aikana rakennetun sijainti on paitsi satumaisen hieno, myös strateginen. Täältä käsin on ollut helppo verottaa Euroopan mahtijokea Tonavaa pitkin kulkenutta kauppaa.

Keskiajalla linna olikin lukemattomien taisteluiden näyttämönä, kun Rautaportin hallinnasta kamppailivat vuoroin serbit, unkarilaiset, ottomaanit, bulgaarit ja itävaltalaiset.

Linna on hiljattain kunnostettu ja avattu yleisölle.

Linna koitui Mustan ritarin kohtaloksi

Yhteen torniin on luvattu avata näyttely puolalaiselle ritarille Zawisza Czarnylle (1379–1428). Lempinimensä Musta Zawisza ritari sai tummista hiuksistaan ja mustasta haarniskastaan.

Musta Zawisza oli aikansa kuuluisimpia ritareita, ja hänen tarinansa sopisi hyvin vaikka elokuvan aiheeksi.

Vuorollaan Puolan ja Unkarin kuningasta palvellutta Zawiszaa pidettiin ritarihyveiden kuten rohkeuden ja kunniakkuuden ruumiillistumana: esimerkiksi puolalaiset partiolaiset vannovat edelleen valansa Zawiszan nimeen.

Musta ritari voitti useita turnajaisia ja oli mukana monissa aikansa kuuluisimmista taisteluista. Hän taisteli saksalaista ritarikuntaa vastaan Tannenbertin taistelussa ja hussilaisia vallankumouksellisia vastaan Kutna Horassa, jossa hän jäi vangiksi mutta vapautettiin lunnaita vastaan.

Vuonna 1428 Zawisza osallistui unkarilaisten huonosti sujuneeseen sotaan turkkilaisia vastaan. Unkarilaiset lyötiin Golubacin linnan piirityksessä, ja armeija joutui vetäytymään Tonavan yli vain muutaman veneen avustamana.

Zawisza määräsi johtamansa ratsuväenosaston suojaamaan vetäytymistä. Unkarin kuningas Sigismund pyysi Zawiszaa vetäytymään kanssaan turvaan, mihin kuninkaan pelkuruuteen pettynyt ritari vastasi: ”Niin suurta venettä ei olekaan, että se kantaisi kunniaani.”

Siihen päättyi Mustan ritarin tarina. Zawisza kuoli Golobacin taistelussa tai heti sen perään ottomaanien vankina. Varmaa tietoa ei ole.

Linnoituksella on ritarille omistettu muistomerkki. Hänen kuuluisa mustaa haarniska on puolestaan esillä Puolan komeimmassa luostarissa Jasna Górassa.

Vampyyrin kylä Kisiljevo

Matkalle Belgradista Golubaciin osuu Kisiljevo, pieni kylä, josta sai vuonna 1735 alkunsa eurooppalaisten kiinnostus vampyyreihin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!