Serbian parhaat matkakohteet

Serbia
Rautaportin alueella Tonava pakkautuu kapeaksi komeiden jyrkänteiden väliin Serbian ja Romanian rajalla.

Serbia on matkakohteena suuri tuntematon, mutta tilanne on muuttumassa suomalaisten keskuudessa, kiitos suoran lentoyhteyden Helsingistä Belgradiin.

Serbian-matkailun vähäisyys on ymmärrettävää, sillä maasta puuttuvat kuuluisat nähtävyydet. Mutta juuri se tekee Balkanin sydämessä sijaitsevasta Serbiasta mielenkiintoisen kohteen; täällä voi vielä kokea löytämisen riemua.

Matkakohteena Serbia kärsii myös maineestaan Jugoslavian hajoamissodan pahana poikana, joka yritti väkivalloin pitää entisen Jugoslavian yhtenäisenä, serbien johtamana valtiona. Erityisen verisesti serbit iskivät Bosnian bosniakkeja vastaan. Lopulta NATO päätti kansanmurhaan verrattavan sodan pommittamalla serbejä.

Harvempi tosin muistaa, että myös esimerkiksi kroaatit syyllistyivät sotarikoksiin koettaessaan luoda etnisin puhdistuksin Suur-Kroatiaa.

Serbialaiset itse pitivät pommituksia vääryytenä: he kun pitävät itseään kansana, joka vuosisatojen ajan puolusti kristillistä Eurooppaa islaminuskoisia ottomaaneja vastaan. Ja tässäkö oli palkkio?

Kansallistunto elää edelleen vahvana Serbiassa, joka oli keskiajalla Euroopankin mittakaavassa merkittävä kuningaskunta. Valtakunnan keskeisimmät alueet sijaitsivat tosin nykyiseen Kosovon alueella, minkä takia serbit eivät ole vieläkään suostuneet tunnustamaan Kosovon itsenäisyyttä.

Serbiassa on jotain myyttistä. Vai mitä voi ajatella kansasta, jota muu maailma pitää pahiksina mutta he itse sankareina?

Se on ainakin varmaa, että serbialaisiin mahdollisesti liittyvät ennakkoluulot karisevat matkalla. Balkanilaiseen tapaan serbit ovat hyvin vieraanvaraisia ja ottavat matkailijat sydämellisesti vastaan.

Serbian nähtävyydet

Serbia nähtävyydet
Golubacin linna on Serbian komeimpia nähtävyyksiä.

Serbian pääkaupunki Belgrad sijaitsee aika lailla keskellä maata siellä, missä kohtaavat joet Tonava ja Sava. Sijainti on komea, kuten jokien risteystä vartioiva Belgradin linnoitus.

Belgrad on ruman kaunis kaupunki, joka on parhaimmillaan öisin. Tuskinpa koskaan unohdan iltoja Belgradin hämyisissä ravintoloissa, joissa aidot mustalaisbändit svengasivat ja jengi tanssi istuessaan ja syödessään olkapäitään liikuttamalla.

Belgrad on nähty parissa päivässä eli kaupunki sopii hyvin vaikka viikonlopun kohteeksi. Hintataso on mukavan edullinen, ja kaupungissa on sen verran lumoavaa särmikkyyttä, ettei matka jää välttämättä viimeiseksi. Belgradia onkin jo alettu kutsua Balkanin Berliiniksi.

Jos suuntaa Belgradista pohjoiseen kohti Unkarin rajaa, vastaan tulevat Serbian kaksi kauneinta kaupunkia, EXIT-festivaaleista tunnettu Novi Sad ja Subotica, jossa voi ihailla jugendarkkitehtuuria.

Idässä Tonava kiemurtelee Romanian rajalla dramaattisen näköisissä maisemissa kohti Rautaporttia, maiden rajalla olevaa jokikanjonia, jossa Tonava puristuu kapeimmilleen. Alueen nähtävyyksiä ovat Serbian komein linna Golubac sekä rantakallioihin hakattu valtava kuningas Decebalusin patsas, joka tosin sijaitsee Romanian puolella rajaa, jos tarkkoja ollaan.

Ja matkalla voi pysähtyä ihmettelemään Kisiljevon kylää, josta saivat alkunsa vampyyrilegendat!

Etelässä, Kosovon rajan tuntumassa, odottaa puolestaan hienot, vanhat luostarit, jotka muistuttavat Serbian keskiaikaisesta kuningaskunnasta. Sopoćanin ja Studenican luostarit ovat molemmat Unescon maailmanperintökohteita.

Luostarien lähettyvillä on pieni Gučan kylä, jossa pidetään kesäisin Serbian huikein elämys, sekopäiset Gučan trumpettifestivaalit.

Serbian kaakkoisosassa, matkalla Bulgariaan, vastaan tulee Niš, Rooman keisari Konstantinus Suuren kotikaupunki. Kaupungin edustalla on keisarin synnyinkaupungin rauniot antiikin ajalta.

Nišin alueen nähtävyyksinä ovat myös serbien ottomaaneja vastaan käymästä kapinoinnista kertova traaginen Kallotorni sekä toisen maailmansodan kauhutekojen muistoksi pystytetty brutalistisen vaikuttava Bubanjin monumentti.

Dragacevo Tumpet Assembly eli tuttavallisesti Guča

”En tiennyt, että trumpettia voi soittaa näin!” Miles Davis totesi käytyään Gučan trumpettifestivaaleilla.

Miles Davis oli syystäkin vaikuttunut. Pienessä parintuhannen asukkaan Gučan kylässä vuosittain pidettävä trumpettikilpailu on Euroopan villein, sekopäisin ja hauskin musiikkifestivaali. Voitosta kilpailevat trumpettibändit pistävät parastaan ja kansantanssijoiden viihdyttäessä yleisöä.

Soitto on niin vauhdikasta, että on aivan pakko heittäytyä itsekin villiin tanssiin.

Trumpettien ja muiden puhallinsoittimien tahtiin on biletetty villisti jo vuodesta 1961, aina kuutisen päivää kerrallaan.

Nykyisin festivaalit vetävät pikkukylään vuosittain 600 000 vierailijaa.

Ei ole sattumaa, että Serbiassa kilpaillaan trumpetinsoitosta: trumpetista tuli paikallisten kansanmuusikoiden suosikkisoitin 1800-luvun lopulla, kun turkkilaisia vastaan käydyissä itsenäisyyssodissa palvelleet armeijan soittajat viihdyttivät taidoillaan kotikylissään. Suosio kasvoi entisestään ensimmäisen maailmansodan saattelemana.

Trumpetin soitolla juhlittiin kaikkia mahdollisia kylätapahtumia ristiäisistä hautajaisiin.

Belgradiin on vajaa neljän tunnin bussimatka.

Novi Sad ja EXIT Festival

Novi Sad Serbia
Novi Sad on Serbian nätti kulttuuripääkaupunki.

EXIT on Serbian toinen kuuluisa festivaali. Nämä bileet saivat alkunsa vuonna 2000, jolloin festivaali kesti 100 päivää. Juhlimisen lomassa haluttiin näyttää diktaattorin elkein Serbiaa johtaneelle sotarikolliselle Milosevicille ovea. Muutama viikko festivaalin päättymisen jälkeen Milosevic poistuikin takavasemmalle.

Festivaalit ovat olleet siitä asti suositut keräten jopa 200 000 vuosittaista vierasta.

Festivaalit pidetään heinäkuussa Novi Sadin kaupungissa, joka on Serbian kauneimpia. Serbian toiseksi suurin kaupunki on Unkarin rajalla sijaitsevan autonomisen Vojvodinan alueen keskus.

Novi Sad tuli 1900-luvun vaihteessa tunnetuksi maan kulttuuripääkaupunkina, jossa viihtyivät liki kaikki aikansa merkittävät serbialaiset taiteilijat. Kaupunki tunnetaankin nimellä Serbian Ateena. Vaikutelmaa vahvistaa entisestään kaupungin ylle kohoava kukkulalinnoitus Petrovaradin.

Pistäydy myös Vojvodinan museossa, jossa voi ihailla muun muassa komeita roomalaisajan kypäröitä.

Retkellä kannattaa käydä Bačin linnalla, joka oli Unkarin kuningaskunnan tärkeimpiä puolustusasemia ottomaaneja vastaan. Jäljellä ovat komean tornin koristamat rauniot.

Belgrad–Bar – junamatka Balkanin vuorilta Adrianmeren rannalle

Serbian elämyksiin kuuluu myös hieno junamatka Belgradista Montenegron rannikolle Bariin. Balkanin vuoristomaisemat ovat upeimmillaan rautatien varrella, joka kulkee kymmenen tunnin aikana rotkojen reunaa, yli lukemattomien siltojen ja läpi synkkien tunnelien. Päätepisteessä odottaa sinisenä kimaltava Adrianmeri.

Junamatkan voi jakaa kahtia pysähtymällä Serbian puolella päiväksi tai pariksi pieneen vuoristokaupunkiin Užiceen, jota koristaa jyrkänteiden suojaama rauniolinna. Užice on kiva paikka patikoida vuoristopoluilla ja nähdä serbialaista elämänmenoa pääkaupungin ulkopuolella.

Junamatkan kohokohta koittaa Montenegron puolella, kun juna ylittää puoli kilometriä pitkän ja 200 metriä korkean Mala Rijeka Viaductin. Vuonna 1973 avattu maasilta oli 30 vuoden ajan maailman korkein rautatiesilta.

Rantakaupunki Barista matkaa voi jatkaa bussilla Montenegron nähtävyyksille, kuten upeaan Kotorin vanhaan kaupunkiin.

Junalippu Belgrad–Bar maksaa noin 25 euroa. Päivässä on useita lähtöjä, ja lipun voi ostaa ennen matkaa asemalta.

Serbialainen ruoka

Serbialainen ruoka on melko raskasta. Paljon tuhtia lihaa, makkaroita, sisäelimiä ja perunaa. Toisaalta vaikutteita on otettu paljon lähialueiden keittiöistä, niitä myös iloisesti yhdistellen. Niinpä mezeksi kutsuttu alkuruokalautanen muistuttaa kinkkuineen ja leikkeleineen enemmän italialaista antipastolautasta.

Kasvissyöjää ilahduttaa se, että ravintolassa kuin ravintolassa on tarjolla runsaasti erilaisia salaatteja. Varsinaisia lämpimiä kasvisruokia voi olla vaikeampi löytää.

Kajmak on lehmänmaidosta tehty kermainen, miedonmakuinen tahna ja ajvar paprikapohjainen tahna, joka voi olla mietoa tai tulisempaa. Näitä on usein tarjolla lisukkeena aterialla kuin aterialla.

Ćevapi tai pidemmin ćevapčići on muualta Balkanilta ja Turkista tuttu maustettu jauhelihapuikko, joka tarjoillaan usein ranskalaisten perunoiden ja kajmakin kanssa.

Karađorđeva šnicla on vasikan- tai yleisemmin possunleike, joka on leivitetty, kääritty rullalle ja täytetty kajmakilla.

Pljeskavica näyttää valtavankokoiselta jauhelihapihviltä, ja sellainen se onkin, hyvin maustettu ja lihaisa. Se tarjoillaan paistettujen perunoiden tai ranskalaisten ja ehkä paistetun munan kera.

Baklava on täälläkin tuttu jälkiruoka, leivonnainen lehtitaikinasta, hunajasta ja pähkinöistä.

Junalla Belgradiin

Belgradiin pääsee edullisesti junalla esimerkiksi Budapestistä, Ljubljanasta, Sarajevosta, Skopjesta ja Bukarestista.

Lennot Serbiaan

Air Serbia lentää Helsingistä suoraan Belgradiin.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!