Montenegron nähtävyydet

Sveti Stefan -saari Budvan lähellä. Kuva: Biggunsband / Shutterstock

Montenegro on pikkuruinen maa, jossa välimatkat ovat lyhyitä ja maisemat mahtavia. Montenegron nähtävyyksiin tutustuukin helposti jo yhden loman aikana – tai nopeimmillaan päivässä (Montenegro parhaille elämyksille tehdään suosituja päiväretkiä Kroatian puolelta Dubrovnikista).

Montengron rannikolla on kauniita vanhoja kaupunkeja ja syvällä sisämaassa upeita kansallispuistoja. Montenegron pohjoisosia hallitsee jylhä ja tummanpuhuva vuoristo, josta maa on saanut nimensäkin (Montenegro tarkoittaa Mustaa vuorta).

Montenegron nähtävyyksistä kuuluisimpia ovat Kotorin vanhakaupunki ja mahtava Tara-kanjoni, joka kuuluu Euroopan parhaisiin koskenlaskupaikkoihin.

Herceg Novi – vanhakaupunki lähellä Kroatian rajaa

Herceg Novin vanhankaupunki. Kuva: Ollirg / Shutterstock

Herceg Novi on rannikkokaupunki lähellä Kroatian rajaa, ja se onkin yleensä Kroatiasta saapuvien matkailijoiden ensimmäinen kosketus Montenegroon.

Kotorinlahden rannalla sijaitsevan kaupungin nimi (novi = uusi) on siinä mielessä harhaanjohtava, että vaikka se onkin nuorimpia lahden ympäristön kaupungeista, on sekin perustettu jo vuonna 1382.

Herceg Novin sydän on vanhakaupunki, jonka uumenista löytyy vuosisatoja vanhoja linnoituksia, kirkkoja ja aukioita.

Aivan vanhanakaupungin kupeesta pääsee pulahtamaan Kotorinlahden turkoosinsinisiin aaltoihin.

Tunnelmaltaan Herceg Novi on paljon kuuluisaa Kotoria rauhallisempi kaupunkikohde.

Katso tarjoukset Herceg Novin hotelleihin.

Herceg Novin lähellä olevaan Bijelaan tehdään Suomesta pakettimatkoja.

Kotorin vanhakaupunki – Montenegron kuuluisin nähtävyys

Kotorin vanhakaupunki ja Kotorinlahti Lovcen-vuorelta nähtynä. Kuva: Nataliia Budianska / Shutterstock

Montenegron tunnetuin nähtävyys on Kotorinlahden rannalla sijaitseva Kotor, jonka postikorttimaisen kaunis vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Vanhankaupungin muurien taakse on piiloutunut keskiaikaisten kivitalojen lomitse kiemurtelevia kapeita mukulakivikujia, kahviloiden ympäröimiä aukioita, venetsialaisia palatseja ja jykeviä kivikirkkoja.

Kotorissa parasta on kahviloissa istuskelu ja tunnelmallisilla kujilla käyskentely, mutta aktiivisuuspuuskan iskiessä kannattaa kivuta Kotorin linnoitukselle.

Lue lisää Kotorista.

Njegošin mausoleumin upeat maisemat

Lovcen-vuoren kansallispuisto, Montenegro. Kuva: Tatiana Popova / Shutterstock

Kotorin vieressä on pieni Lovcenin kansallispuisto, jossa korkealla vuoren huipulla seisoo Petar II Petrović-Njegošin mausoleumi. 1800-luvun puolivälissä elänyt Njegoš oli montenegrolainen prinssi, filosofi ja runoilija, jonka töitä pidetään montenegrolaisen kirjallisuuden merkkiteoksina.

Mausoleumin jykevälle kivirakennelmalle vie 461 porrasta, joiden kapuamisen jälkeen matkailija palkitaan huikeilla näkymillä yli Lovcenin kansallispuiston.

Cetinjen luostari – pala Jeesuksen ristiä

Cetinjen vanha ortodoksiluostari. Kuva: A Mikhail / Shutterstock

Lovcen-vuoren kainalossa sijaitseva Cetinje oli Montenegron pääkaupunki vuoteen 1946 asti. Cetinje hurmaa vierailijan kylämäisellä charmillaan ja runsaalla kulttuuritarjonnallaan.

Cetinjen merkittävin nähtävyys on Cetinjen luostari, jossa säilytetään useita pyhäinjäännöksiä, esimerkiksi palaa rististä, jolla Jeesus ristiinnaulittiin.

Luostarin lisäksi Cetinjessä kannattaa vierailla yhdessä tai useammassa kaupungin lukuisista museoista, joista suurin osa sijaitsee kaupungin keskusaukion ympärillä.

Cetinjen ja Kotorin välinen serpentiinitie henkeäsalpaavine maisemineen on nähtävyys itsessään. Tie kannattaa ajaa nimenomaan Cetinjestä Kotoriin päin.

Katso tarjoukset Cetinjen hotelleihin.

Ostrogin luostari – upea luostari matkalla Durmitoriin

Montenegron tärkein luostari on myös valokuvauksellisin. Luostarin kirkon vitivalkoinen julkisivu on rakennettu pystysuoran kallion seinään ja sisätilat tunnelmalliseen luolaan. Luostarikirkkoon on haudattu paikallinen pyhimys, Pyhä Basil.

Ostrogin luostari on montenegrolaisille niin tärkeä, että he usein vannovatkin sen nimeen luvatessaan tehdä jotain tärkeää: ”Kautta Ostrogin minä vannon!”

Muista pukeutua siististi: miehillä pitkät housut ja naisilla olkapäät peitossa.

Ostrog sijaitsee kätevästi matkalla Kotorista Durmitorin kansallispuistoon. Jos käytössä ei ole omaa autoa, luostarin ja Durmitorin kansallipuiston pääsee kokemaan opastetuilla retkillä, joita lähtee niin Kotorista kuin Budvastakin.

Durmitorin kansallispuisto ja Tara-kanjoni

Koskenlaskua Tara-joella Montenegrossa. Kuva: Novak Elcic / Shutterstock

Koskenlasku pitkin Tara-kanjonia Durmitorin kansallispuistossa on elämys, joka ei hevillä unohdu. Maailman syvimmän kanjonin ympärillä kohoavat vehreät maisemat hivelevät silmää ja koskien kuohut saavat adrenaliinin virtaamaan.

Durmitorin kansallispuisto, Montenegro. Kuva: Creative Travel Projects / Shutterstock

Montenegron pohjoisosissa sijaitsevasta Durmitorin kansallispuistosta voi nauttia myös patikoiden, vuorikiipeillen, meloen, kalastaen ja telttaillen. Talvella voi lasketella ja hiihtää.

Lue lisää Durmitorin kansallispuistosta.

Kolašin ja Biogradska Goran kansallispuisto

Biogradska Goran kansallispuisto Montenegrossa. Kuva: RnDmS / Shutterstock

Vajaan kilometrin korkeudessa sijaitseva Kolašin on Montenegron tunnetuin vuoristokylä. Talvisin Kolašinissa voi lasketella, kesäisin tutustua Biogradska Gora National Parkiin, jossa vaeltaessa tuntuu kuin olisi satumetsässä. Ympärillä kaartuu tiheää, syvänvihreää kasvillisuutta ja pilvenhattaroiden peittämien vuorenhuippujen keskellä levittäytyy kirkasvetisiä järviä.

Biogradska Gorassa voi patikoinnin ohella veneillä ja kalastaa.

Kolašinin parhaita majapaikkoja on moderniin alppityyliin puusta ja kivestä rakennettu Four Points By Sheraton Kolasin.

Bar – rantoja, luontoa ja vanhankaupungin tunnelmaa

Stari Bar, Montenegro. Kuva: Stefano Ember / Shutterstock

Satamakaupunki Barin nähtävyyksiä ovat Haj Nehajin linnoitus ja yli 2000 vuotta vanha oliivipuu. Barissa voi myös viettää rantalomaa. Itse kaupungistakin löytyy pieniä kivikkoisia uimapoukamia, mutta kaupungin ympäristössä levittäytyy uimarantoja toisensa perään kilometrien matkalla.

Barin kunta rajoittuu koillisessa Skutarinjärveen, jonka alue on kiinnostava luontokohde.

Suurin syy matkustaa Bariin on kuitenkin junarata, joka vie Barista Serbian pääkaupunkiin Belgradiin: Balkanin upeissa vuoristomaisemissa loputtomien siltojen yli kulkeva junarata on Euroopan upeimpia.

Katso tarjoukset Barin hotelleihin.

Skutarijärvi – aktiivilomailua Montenegrossa

Skutarijärvi (Skadar), Montenegro. Kuva: Ollirg / Shutterstock

Montenegron ja koko Balkanin suurin järvi, Skutarijärvi (Lake Skadar, Skadarsko jezero), sijaitsee Montenegron ja Albanian rajalla. Alue on aktiivimatkailijan ja luonnonystävän unelma. Järven alueella voi patikoida, meloa, harrastaa maastopyöräilyä, uida, kalastaa ja bongata lintuja. Tai vain nauttia upeista järvimaisemista.

Montenegron nähtävyydet Dubrovnikista

Montenegron nähtävyyksille järjestetään suosittuja päiväretkiä myös Kroatian puolelta Dubrovnikista, joka sijaitsee lähellä maan rajaa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!