10 vinkkiä: näin nautit Songkran-vesisodasta

Songkran-festivaali. Chiang Mai, Thaimaa. Kuva: Bplanet / Shutterstock.com

Huhtikuussa vietettävä songkran-juhla merkitsee Thaimaassa vuoden vaihtumista. Vuonna 2020 Songkrania vietetään huhtikuun 13–15. päivän aikoihin (päivät ja juhlan kesto vaihtelevat hieman eri puolilla Thaimaata).

Perinteisesti songkran-juhlassa pestiin vedellä pois edellisen vuoden synnit, mutta sittemmin songkran on muuttunut riemukkaaksi karnevaaliksi, joka muistuttaa maanlaajuista vesisotaa.

Heittäydy mukaan songkraniin ja vietä elämäsi vesisota. Ota kuitenkin huomioon alla esitellyt seikat.

Teksti Antti Helin

1. Songran ja tärkein vinkki: Ota iisisti

Ota löysin rantein, älä jännitä. Tulet nauttimaan Songkranista, kunhan jaksat ottaa huumorilla sen, että niskaasi kaadetaan kerta toisensa jälkeen sangollinen jääkylmää vettä.

2. Jos olet tosikko, jää kotiin Songkranin aikaan

Songkran-festivaali. Chiang Mai, Thaimaa. Kuva: 501room / Shutterstock.com

Monelle turistille songkran on Thaimaan-matkan kohokohta, mutta moni Thaimaassa asuva expatti on saanut juhlissa tarpeekseen vuosien saatossa ja matkustaa evakkoon Malesiaan tai Filippiineille, jossa Songkrania ei vietetä.

Jos olet tosikko, jää kotiin tai valitse toinen matkakohde Songkranin ajaksi.

3. Tarkista koska ja missä songkrania vietetään

Tarkasta, koska songkrania vietetään omassa kohteessasi. Songkran-juhlien päivämäärät vaihtelevat hieman eri puolilla Thaimaata.

4. Valitse sopiva songkran-kohde

Parhaimmillaan (lue: riehakkaimmillaan) juhlat ovat perinteisesti Pohjois-Thaimaassa, etenkin Chiang Maissa, jossa Songkran kestää useita päiviä.

Keski-Thaimaan pahamaineisella Pattayalla vesisota kestää tosin vieläkin pitempään, kokonaisen viikon.

Etelä-Thaimaassa kuten Phuketissa juhlia vietetään vain yksi päivä.

5. Suojaudu vesivahingoilta

Pakkaa rahasi, kännykkäsi ja muut arvoesineesi vedenpitävään pussiin. Tulet kastumaan läpikotaisin.

Jos haluat ottaa valokuvia, varustaudu vedenpitävällä kameralla. Tai teippaa kamerasi muovipussin sisään ja toivo, että vedensuoja pitää.

6. Pukeudu oikein songkrania varten

Pukeudu kevyesti: vaatteesi tulevat olemaan läpimärät. Älä kuitenkaan pukeudu liian kevyesti: naisten kannattaa välttää liian hentoja ja vaaleita hepeneitä, jotka liimautuvat paljastavasti kiinni ihoon – jos ei halua riskeerata provosoivansa liikaa juopuneita juhlijoita.

Valitse mieluiten vaatteet, jotka ovat pesun tarpeessa. Juhlijat hierovat toistensa kasvoille valkoista jauhetta, josta myös vaatteet saavat osansa.

7. Pysy paikoillasi

Songkran-festivaali. Chiang Mai, Thaimaa. Kuva: Pixbox77 / Shutterstock.com

Varo liikenteessä! Songkranin aikaan Thaimaan tiet ja kadut ovat kuolettavia. Liikenneonnettomuuksia tapahtuu PALJON. Vältä skootterilla ajamista ja mielellään myös bussikyytejä kaupungista toiseen.

8. Juhlista songkrania käymällä temppelissä

Songkran-festivaaliin kuuluu myös buddhalaisia kulkueita. Chiang Mai, Thaimaa. Kuva: 501room / Shutterstock.com

Muista, ettei juhlassa ole pohjimmiltaan kyse maailmanlopun vesisodasta vaan Songkranilla on perinteinen merkitys.

Thaimaalaista uutta vuotta juhlitaan pesemällä vedellä menneen vuoden synnit pois. Suhtaudu kunnioittavasti vanhempiin ihmisiin ja temppelivierailuihin. Käy temppelissä varhain aamulla kokemassa juhlan perinteisempi puoli.

Jos kaadat vettä Buddha-patsaalle, kaada sitä muualle kuin patsaan päähän.

9. Ihaile hiekasta tehtyjä stupia

Iltapäivisin temppeleillä voi nähdä rakennettavan hiekasta stupia. Kyse on vanhasta perinteestä: Uskomuksen mukaan vuoden mittaan ihmiset kantavat kenkiensä pohjassa maata pois temppelialueelta.

Songkranin aikana temppelille tuodaan uutta maa-ainesta korvaamaan menetetty. Tuosta uudesta hiekasta rakennetaan songkranin kunniaksi stupatorneja.

10. Muista asevarustelu!

Ja kaikkein tärkeintä: varustaudu vesipyssyllä, joka tekisi Terminaattorinkin kateelliseksi. The Game is On!

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!