Uzbekistan-matkaopas

Uzbekistan
Buhara on Keski-Aasian upeimpia matkakohteita.

Uzbekistan on parhaita matkakohteita, jos haluaa päästä muinaisen silkkitien tunnelmiin. Uzbekistanissa sijaitsee kaksi Keski-Aasian ja silkkitien legendaarisimpiin kuuluvaa kaupunkia: Samarkand ja Buhara.

Uzbekistanin parhaat nähtävyydet

bukhara uzbekistan
Buharan torni hurmasi Tsingis-Kaanin.

Samarkand oli hetken aikaa koko tunnetun maailman keskus, kun viimeinen suuri paimentolaisvalloittaja Timur Rampa teki siitä pääkaupunkinsa. Kaupungissa on Timur Ramman tunnelmallinen mausoleumi, maailman komeimpiin aukioihin kuuluva Registan ja useita upeita moskeijoita.

Komea nähtävyys on myös hautakuja Shah-i-Zinda, jolla on rivissä toinen toistaan hienompia mausoleumeja.

Buharasta puolestaan löytyy torni, joka lumosi Tsingis-kaanin. Kaani ei ollut eläessään nähnyt mitään, mikä kurkottaisi yhtä lähelle taivasta. Tunnelmalliseksi Buharan tekee hyvin säilynyt vanha, mutatiilistä rakennettujen talojen ja kapeiden kujien keskusta.

Kolmas kiinnostava kaupunki on Khiva. Silkkitie ei koskaan kulkenut kaupungin kautta, vaan Khiva opittiin myöhemmin tuntemaan Keski-Aasian orjakaupan keskuksena. Kaupunki on säilynyt erinomaisesti vanhassa asussaan.

Kuivunut Araljärvi

Araljärvi on matka luonnonkatastrofin maisemiin.
Araljärvi on matka luonnonkatastrofin maisemiin.

Kummallisuuksien etsijät tai synkän matkailun ystävät voivat myös tehdä Uzbekistanissa matkan Araljärvelle, joka on yksi pahimmista ihmisen aiheuttamista ympäristökatastrofeista.

Tashkent ja maailman vanhin koraani

Uzbekistanin pääkaupungin Tashkentin voi sen sijaan sivuuttaa nopeasti, puistomaisen vehreällä kaupungilla kun on varsin vähän tarjottavaa matkailijalle. Käy kuitenkin ainakin Khast-Imam-aukion moskeijassa katsomassa maailman vanhinta säilynyttä koraania. 655-luvulta peräisin olevan Osmanin koraanin sivut ovat tahriintuneet sitä murhahetkellään pidelleen kalifin vereen.

Uzbekistanin hotellit ja majatalot

Pienet hotellit ovat Uzbekistanissa tasoonsa nähden hyvin kohtuuhintaisia. Etenkin Buharan vanhassa kaupungissa on useita tunnelmallisia majataloja, jotka on perustettu entisiin kameliseraljeihin tai rikkaiden juutalaiskauppiaiden koteihin.

Alla on hyväksi koetut majapaikat Samarkandissa ja Buharassa.

Malika Prime Hotel on viihtyisä, vanhaan tyyliin tehty pikkuhotelli Timurin mausoleumin vieressä Samarkandissa. Sisarhotellit löytyvät Tashkentista, Buharasta ja Khivasta. 2hh 80 e.

Lyabi House Hotel sijaitsee Buharassa ihastuttavassa vanhassa talossa. Pikkuhotellin kruunaa ylellinen aamiaisterassi. Huoneet ovat yksinkertaiset mutta siistit. Loistava sijainti vanhan kaupungin keskellä Lyab-i-Hauz -altaan vieressä. 2hh 65 e.

Katso tarjoukset Uzbekistanin hotelleihin.

Ruoka ja juoma Uzbekistanissa

Kasvissyöjät varoitus! Uzbekistanilainen keittiö tuntuu käsittävän vain kahdenlaisia annoksia: meheviä lihavartaita, jotka on grillattu täydellisyyteen vuosituhansien aikana perityllä taidolla, ja riisi- ja lihapataa plovia. Jälkimmäistä tarjottiin jo Aleksanteri Suurelle, kun hän oli valloittanut Samarkandin.

Lihaisten annosten kyytipoikana syödään leipää ja raikkaita salaatteja. Samarkandin leipää pidetään koko maan parhaana. Vesimelonit ovat ihanan makeita.

Vaikka Uzbekistan on islamilainen maa, olutta ja väkeviä on yleisesti saatavilla.

Buharassa ruokapaikat ovat keskittyneet viihtyisän Lyab-i-Hauz -altaan ympärille. Vanhan kaupungin keskellä sijaitseva vesiallas viilentää ilman siedettäväksi keskipäivänkin kuumina tunteina. Iltaisin ilma sakenee sashlik-grillien savusta.

Lyabi Gor. Tunnelmallinen ravintola Samarkandin pääkadulla Registania vastapäätä. Kaksi henkilöä syö ja juo kymmenellä eurolla. Osoite: Registan 6.

Tarvitseeko Uzbekistaniin viisumin?

Hyviä uutisia! Huhtikuun 2017 alusta lähtien suomalainen ei tarvitse Uzbekistaniin viisumia. Sitä ennen Uzbekistaanin matkustaessa tarvitsee edelleen viisumin – ja viisumin hankkiminen voi olla matkan työläin osa.

Suomessa ei ole Uzbekistanin suurlähetystöä; lähimmät lähetystöt ovat Riiassa, Berliinissä ja Moskovassa. Viisumia varten tarvitsee Uzbekistanista kutsukirjeen, joka järjestyy paikallisten matkatoimistojen kautta.

Helpoimmin Uzbekistanin viisumi järjestyy, jos osallistuu valmiille Uzbekistanin-kiertomatkalle.

Paras aika matkustaa Uzbekistaniin?

Suosituinta aikaa matkustaa Uzbekistaniin ovat kevät ja syksy, jolloin ilmasto on parhaimmillaan. Heinä–elokuussa elohopea voi kivuta 40 asteeseen. Tammi–helmikuussa lämpötila laskee nollan paikkeille.

Uzbekistanin valuutta

Uzbekistanin valuuttaa sumia ei voi vaihtaa Suomessa. Paikan päällä vaihdetaan euroja, mutta mukaan kannattaa varata myös dollareita. Valuutta kannattaa vaihtaa torilla tai hotellien henkilökunnan kautta – niin saa selvästi virallista kurssia paremman vaihtokurssin.

Ihmisoikeudet Uzbekistanissa

Uzbekistania maan itsenäistymisvuodesta 1991 asti diktaattorimaisesti hallinnut itsevaltainen presidentti Islam Karimov kuoli vuonna 2016. Hänen valtakaudellaan Uzbekistanissa poljettiin räikeästi hmisoikeuksia, eikä tilanne välttämättä parane Karimovin seuraajankaan myötä.

Matka Uzbekistaniin

Uzbekistan
Khivan linnoitus.

Uzbekistanin pääkaupunkiin Tahskentiin pääsee edullisimmin Aeroflotilla – tasokkaampi vaihtoehto on Turkish Airlines. Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Uzbekistaniin.

Tashkentista matkaa voi jatkaa Samarkandiin ja Buharaan lentämällä, mutta kaupunkeihin on helppo matkustaa myös junalla. Junalippuja voi ostaa etukäteen paikallisten matkatoimistojen, kuten hyväksi havaitun Advantourin kautta.

Kiertomatkat Uzbekistaniin

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Keski-Aasiaan opastettuja kiertomatkoja, joilla pääsee tutustumaan Uzbekistanin lisäksi Kirgisiaan ja Kazakstaniin.

Matkalukemista

Erinomaisesti kirjoitettu, kulttuurin ja historian tuntemuksessa rikas opaskirja Uzbekistaniin on Colum MacLoedin ja Bradley Mayhewin teos Uzbekistan – Golden Road to Samarkand (Odyssey 2008).

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!