Valassafarilla Islannin Husavikissa

Islannin valaspääkaupunki Husavik sijaitsee kauniilla paikalla meren ja lumihuippuisten vuorten välissä. Kuva VisitHusavik, Flickr CC
Islannin valaspääkaupunki Husavik sijaitsee kauniilla paikalla meren ja lumihuippuisten vuorten välissä. Kuva VisitHusavik, Flickr CC

Espanjalainen opettajatar on löytänyt täydellisen kesätyöpaikan. Maria bongaa valaita Islannin valaspääkaupungissa Húsavikissa.

Entinen valaanpyyntialus Faldur kuljettaa turisteja vuonolla lumisten vuorten välissä, ja Maria kehottaa matkustajia tähystämään horisontista valaan suihkuja.

”Suihku voi nousta yhdeksän metrin korkeuteen. Sen voi nähdä kilometrien päähän”, Maria sanoo. ”Kannattaa tarkkailla myös lintuja. Ne liikkuvat usein valaiden lähettyvillä.”

Lunnit lentävät pomppivaa matalalentoa laivan sivuilla. Taivaalla lentää myös lapintiiroja, lintumaailman maratoonareita. Lapintiirat viettävät kesät pohjoisen arktisilla vesillä ja talvehtivat Etelämantereella. Muuttomatka on lintumaailman pisin.

Ja sitten se jo näkyykin.

”Suihku! Tuolla!” Mari huutaa ja osoittaa merelle.

Valaan ilmoille syöksemä suihku on paljon suurempi kuin olisi osannut odottaa. Vesipatsas syöksyy ilmaan kuin Geysir ja hajoaa laajaksi pilveksi.

”Seuratkaa lintuja, ne lentävät aivan sen yläpuolella!”

 

Valaan pyrstö nousee korkealle Husavikin vesissä. Kuva: qiv , Flickr CC
Valaan pyrstö nousee korkealle Husavikin vesissä. Kuva: qiv , Flickr CC

 

Maria luulee jo hetken, että kyseessä on sinivalas. Lähelle päästessämme paljastuu, että kyseessä onkin sillivalas, joka ei tosin jää koossa kuin vain vähän jälkeen sinivalaasta.

”Maailman suurimmat otukset syövät maailman pienimpiä eliöitä”, Maria kertoo. Molemmat valaslajit seulovat hetuloillaan vedestä mikroskooppista planktonia.

Valaiden kokoa on mahdotonta hahmottaa laivasta. Sillivalas voi kasvaa 25-metriseksi, mutta pinnalla näkyy vain pieni osa jättimäisestä vartalosta.

”Ne ovat valtavia!”, Maria huudahtaa ja kertoo perään, että vauvavalaskin imee päivässä 250 litraa maitoa.

Valas näyttää selkäänsä ja sukeltaa syvälle.

Kolmituntisen risteilyn aikana näemme myös pullonokkadelfiinejä ja kaksi ryhävalasta, jotka nostavat komeasti pyrstöään ilmaan.

Kolmatta kesäänsä valaita bongaavan Marian aisaparina toimii kippari Bessi. Hän on juuri jäänyt eläkkeelle kalastuslaivasta, ja ohjaa nyt ensimmäistä keräänsä valaidenbongailualusta.

Vanha merikarhu on totaalisen innoissaan.

”Jokainen päivä on erilainen! Näemme aina eri valaita ja jotakin uutta ja yllättävää. Juuri eilen näimme kerralla kymmenen sinivalasta. Niitä oli joka puolella, enkä tiennyt, minne ajaa. Se oli uskomatonta!” Bessi sanoo.

Marialla on kertoa edelliseltä kesältä vieläkin huimempi kokemus.

”Ryhävalas hyppi ja pomppi laivan ympärillä kolme tuntia.”

Islannin valassafarit

Valaisiin voi tutustua lisää myös Husavikin valasmuseossa. Kuva VisitHusavik, Flickr CC
Valaisiin voi tutustua lisää myös Husavikin valasmuseossa. Kuva VisitHusavik, Flickr CC

Islannin Húsavikissa valassafareille vie esimerkiksi Gentle Giants. Valaiden katselun jälkeen kannattaa käväistä sataman valasmuseossa.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(7) "Islanti"
}