Húsavik ja Islannin valassafarit

Islannin valaspääkaupunki Husavik sijaitsee kauniilla paikalla meren ja lumihuippuisten vuorten välissä. Kuva VisitHusavik, Flickr CC
Islannin valaspääkaupunki Husavik sijaitsee kauniilla paikalla meren ja lumihuippuisten vuorten välissä. Kuva VisitHusavik, Flickr CC

Húsavik on Islannin kuuluisin paikka valaiden bongaamiseen. Valaita näkee lähes varmasti. Maan pohjoisosissa lumisen vuonon varrella sijaitseva kylä tunnetaankin Islannin valaspääkaupunkina.

Me lähdemme valasretkelle entisellä valaanpyyntialus Faldurilla – kiitos valasturismin suosion alus on päätynyt paljon aiempaa mukavampaan käyttöön.

Oppaanamme toimii espanjalainen opettajatar Maria, joka on löytänyt täältä täydellisen kesätyöpaikan. Maria kehottaa matkustajia tähystämään horisontista valaan suihkuja.

”Suihku voi nousta yhdeksän metrin korkeuteen. Sen voi nähdä kilometrien päähän”, Maria sanoo. ”Kannattaa tarkkailla myös lintuja. Ne liikkuvat usein valaiden lähettyvillä.”

Taivaalla lentää lapintiiroja, lintumaailman maratoonareita. Lapintiirat viettävät kesät pohjoisen arktisilla vesillä ja talvehtivat Etelämantereella. Muuttomatka on lintumaailman pisin.

Laivan sivuilla kiitää puolestaan lunneja pomppivaa matalalentoa.

Ensimmäistä valasta ei tarvitse pitkään odottaa

Ja sitten se jo näkyykin. ”Suihku! Tuolla!” Mari huutaa ja osoittaa merelle.

Valaan ilmoille syöksemä suihku on paljon suurempi kuin olisi osannut odottaa. Vesipatsas syöksyy ilmaan kuin Geysir ja hajoaa laajaksi pilveksi.

”Seuratkaa lintuja, ne lentävät aivan sen yläpuolella!”

Maria luulee jo hetken, että kyseessä on sinivalas. Lähelle päästessämme paljastuu, että kyseessä onkin sillivalas, joka ei tosin jää koossa kuin vain vähän jälkeen sinivalaasta.

”Maailman suurimmat otukset syövät maailman pienimpiä eliöitä”, Maria kertoo. Molemmat valaslajit seulovat hetuloillaan vedestä mikroskooppista planktonia.

Valaiden kokoa on mahdotonta hahmottaa laivasta. Sillivalas voi kasvaa 25-metriseksi, mutta pinnalla näkyy vain pieni osa jättimäisestä vartalosta.

”Ne ovat valtavia!” Maria huudahtaa ja kertoo perään, että vauvavalaskin imee päivässä 250 litraa maitoa.

Valas näyttää selkäänsä ja sukeltaa syvälle.

Húsavikin sinivalaat, ryhävalaat ja delfiinit

Valaan pyrstö nousee korkealle Husavikin vesissä. Kuva: qiv , Flickr CC
Ryhävalaan pyrstö nousee korkealle Husavikin vesissä. Kuva: qiv , Flickr CC

Kolmituntisen risteilyn aikana näemme myös pullonokkadelfiinejä ja kaksi ryhävalasta, jotka nostavat komeasti pyrstöään ilmaan.

Kolmatta kesäänsä valaita bongaavan Marian aisaparina toimii kippari Bessi. Hän on juuri jäänyt eläkkeelle kalastuslaivasta, ja ohjaa nyt ensimmäistä keräänsä valasalusta.

Vanha merikarhu on totaalisen innoissaan.

”Jokainen päivä on erilainen! Näemme aina eri valaita ja jotakin uutta ja yllättävää. Juuri eilen näimme kerralla kymmenen sinivalasta. Niitä oli joka puolella, enkä tiennyt, minne ajaa. Se oli uskomatonta!” Bessi sanoo.

Marialla on kertoa edelliseltä kesältä vieläkin huimempi kokemus.

”Ryhävalas hyppi ja pomppi laivan ympärillä kolme tuntia.”

 Húsavikin valasmuseo

Valaisiin voi tutustua lisää myös Husavikin valasmuseossa. Kuva VisitHusavik, Flickr CC
Valaisiin voi tutustua lisää myös Husavikin valasmuseossa. Kuva VisitHusavik, Flickr CC

Valaiden katselun jälkeen kannattaa käväistä sataman pienessä valasmuseossa. Muutama vuosi sitten Husavikiin on avattu myös upea kylpylä, Geosea, jossa kylvetään merimaisemissa lämpimässä merivedessä.

Islannin valassafarit

Húsavikissa valassafareille vie esimerkiksi Gentle Giants.

Parasta aikaa valaiden bongaamiseen kestää toukokuulta syyskuulle, mutta valaita näkee yleensä myös huhti- ja lokakuussa. Valassafareita järjestetään pitkin päivää, eikä päivän ajankohdalla pitäisi olla vaikutusta valaiden näkemiseen.

Retkillä näkee valaita lähes varmasti – valasyritysten mukaan siihen on jopa 98 prosentin mahdollisuus. Jos valas kuitenkin jää näkemättä, monet yritykset tarjoavat uuden mahdollisuuden ilmaiseksi. Huonon sään sattuessa retket perutaan.

Húsavikin hotellien joukosta löytyy myös alle sadan euron majapaikkoja. Mukava perushotelli on Fosshotel Husavik, josta on lyhyt kävelymatka satamaan ja valassafareille.

Lue lisää Islannista tai katso tarjoukset Husavikin valassafareihin.

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!