Ripaus Madventures-magiaa ja kuinka Storytel pelasti päiväni

Kaupallinen yhteistyö: Storytel

Kävimme Keski-Suomessa halaamassa myös Pyhä-Häkin ikimetsän mahtavia puita… Kuva: Ville Palonen

Myönnän: tuntuuhan se imartelevalta, kun kuulee oman tekstinsä Riku Rantalan lukemana. On kuin omaan kirjoitukseen tarttuisi ripaus Madventuresin magiaa.

Tunteesta pääsin nauttimaan matkailulehti Mondon ja äänikirjoja tarjoavan Storytel-palvelun yhteistyön ansiosta. Storytel on julkaissut kymmenen Mondon matkatarinaa, jotka Riku Rantala on lukenut ääneen.

Olen päässyt hienoon seuraan: Mondon ääniartikkelien joukossa on myös kaksi tekstiä kirjailija Juha Itkoselta.

Ja ainakin Itkosen tarinoiden pohjalta uskallan luvata, että Mondon tapaiset pitkät matkajutut sopivat erinomaisesti ääniformaattiin – niiden kuunteluun menee vartin verran aikaa. Kuvat jäävät näkemättä, mutta artikkeleiksi on valittu sellaiset, jotka toimivat hyvin pelkkänä tekstinäkin.

Meikäläiseltä Rantala luki kaksi tekstiä: Boracay – Aasian paras lomasaari ja Tuntematon, yllättävä Keski-Suomi.

Saraakallion kalliomaalaukset
…ja etsimässä Saraakallion kalliomaalauksia. Kuva: Antti Helin

Tykkään teksteinä itse toki molemmista, mutta erityisesti Keski-Suomi-artikkelista. Artikkelissa ihmetellään, miksi Keski-Suomi on jäänyt matkakohteena muiden kotimaan kohteiden varjoon, vaikka alueella on useita hienoja – ja erikoisia – elämyksiä tarjottavanaan, kuten Toivakan kirkon totaalisen psykedeeliset seinämaalaukset.

Kuvittele Riku Rantala lukemassa syvällä äänellään: ”Astukaamme sisään Toivakan kirkkoon. Ovet aukeavat psykedeliaan. Kirkon tavallisen vaatimattomassa julkisivussa mikään ei valmista siihen, mitä sisällä odottaa…”

Kannattaa kuunnella!

Miten Storytel toimii

Toivakan kirkko
Yksityiskohta Toivakan kirkon psykedeelisistä seinämaalauksista. Vaan odotas kun näet kirkon disco-Jeesuksen! Kuva: Antti Helin

Storytel toimii äänikirjojen osalta samalla tapaa kuin vaikkapa Spotify musiikissa tai Netflix televisio-ohjelmissa. Kiinteää kuukausimaksua vastaan saa kuunnella niin paljon äänikirjoja kuin sielu sietää. Monesta kirjasta on tarjolla myös luettava ebook-versio.

Valikoima on yllättävänkin hyvä: mielenkiintoista kuunneltavaa löytyy suomeksi vaikka kuinka paljon tietokirjoista jännitykseen ja scifiin. Teoksia on tarjolla valtavasti.

Poikkeuksen tekee oikeastaan vain matkailu, joka löytyy kategoriana ainakin toistaiseksi vain englanninkielisten teosten puolella. Toki suomeksikin on matkailua sivuavia kirjoja. Vastaan tulivat esimerkiksi Thaimaan luolasukeltajasankarista, Mikko Paasista, kertova  Sukellus valoon, Ville Haapasalon Venäjän-vuosista kertovat Et kuitenkaan usko -teokset sekä Rauli Virtasen Reissukirja.

Kuuntelulistalle laitoin myös Rosa Liksomin Finlandia-voittajan, Siperian-junasta kertovan Hytti nro 6.

Storytelin kuukausihinta on tällä hetkellä 16,99 euroa eli enemmän kuin vaikkapa Netflixissä. Toisaalta itse ainakin uskon käyttäväni Storyteliä enemmän kuin videopalvelua. Sillä kun Netflixiä pitää pysähtyä varta vasten katsomaan, äänikirjoja voi kuunnella muun tekemisen ohessa, vaikkapa siivotessa.

Näin Storytel pelasti päiväni

Patikoidessa en ole Storyteliä vielä kokeillut, mutta sopii varmaan siihenkin – jos kaipaa vaihtelua hiljaisuuteen. Kuva: Ville Palonen

Juuri sillä tavalla Storytel pelasti tämän päivän, jona tätä tekstiä kirjoitan. Heräsin pahasti väärällä jalalla ja aamusta asti kaikki tuntui menevän pieleen. Työnteko ei innostanut, ja kuin pommin jäljiltä ollut keittiö harmitti. Koronaeristys ei ainakaan helpottanut tunnetta, että seinät kaatuvat päälle.

Katsoin tiskivuorta. Katsoin kännykkääni. Kaivoin esiin kuulokkeet. Let’s roll!

Teokseksi valikoitui vähän puolivahingossa Riikka Suomisen teos Suhteellisen vapaata. Ketäpä ei kiinnostaisi kevyt parinvaihtoproosa näinä sisäänlukkiutumisen aikoina?

Suurta kirjallisuutta teos ei ollut, mutta juuri sopivaa tiskaamiseen. Tarina tempaisi sen verran mukaansa, että siivosin samalla koko kämpän.

Siivoaminen ja äänikirjat ovat toki sikäli huono yhdistelmä, että koti pysyy kyllä tiptop-kunnossa, mutta työt kärsivät.

Onneksi Storytelillä voi piristää päivää muuallakin kuin keittiössä, vaikkapa kuntoillessa tai autoa ajaessa.

Ja kun vaimoni oli muutaman päivän seurannut innokasta touhuiluani keittiössä, hänkin halusi kokeilla. Hän innostui englanninkielisestä scifihuumoriklassikosta Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, ja nyt meillä melkein kamppaillaan siitä, kuka saa tehdä kotityöt. Ei paha.

Lisää kokemuksia Storytelista

Storytel on erityisen hyvä pitkille automatkoiille – jos vaikka aiot ajaa kesällä Pohjois-Norjaan. Kuva: Ville Palonen

Mitä muuta olen kuunnellut tähän mennessä? Tietokirjat toimivat ääniformaatissa erittäin hyvin. Todella koukuttava teos on Be MacIntyren tosielämän vakoojatarina Vakooja ja petturi. Elokuvanystävien kannattaa puolestaan tarttua uunituoreeseen elämäkertaan Hymypoika – Dome Karukosken tie Lepsämästä Hollywoodiin.

Olen melkein varma, että tulen jatkamaan Storytelin kuuntelua ilmaisen kokeilujakson jälkeen – sen verran hyvällä tapaa koukuttava palvelu on olemassa. Hyvä syy on sekin, että matkailu tulee todennäköisesti lähiaikoina painottumaan pitkälti omalla autolla kulkemiseen Suomessa ja lähialueilla, ja äänikirjat ovat siihen erinomainen matkakumppani.

Storytelin omat julkaisut

Kirjoittajana minua kiinnostaa Storytelissä myös se, että palvelulla on oma julkaisuohjelmansa Storytel Original. Itsellänikin on pöytälaatikossa useampikin aihe romaaniksi. Ehkä ne taipuisivatkin äänikirjoiksi?

Storytel etsii aiheita, joita he voisivat yhdessä kirjoittajan kanssa muokata alusta asti valmiiksi äänikirjoiksi. Ja tämä on erityisen kiinnostavaa ja kiehtovaa. Hyvä kirja on hyvä äänikirjanakin, mutta vielä parempi voi olla varta vasten äänikirjaksi tehty teos – eli vanha kunnon kuunnelma.

Ehkäpä kuunnelmat nousevatkin ääniformaattipalveluiden kasvun myötä uuteen kukoistukseen.

Kokeile Storyteliä 14 päivää ilmaiseksi.

Tämän artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Storytelin kanssa. Kaikki mielipiteet ovat omiani.

Paratiisireportteri kirjoittaa blogiaan kerran viikossa, yleensä sunnuntaisin.

 

17 KOMMENTIT

  1. Erityisen mielenkiintoinen postaus, koska ensinnäkin Riku Rantala on yksi omien reissujeni innoittajia ja toiseksi, olin eilen Pyhä-Häkissä. Toivakan kirkko oli ajatuksissa samoin viimeksi eilen eli se on niitä kohteita, mikä pitää omin silmin nähden. Kunhan tämä korona on ohi, niin Toivakan kirkkoon suunta käy. Muutenkin Keski-Suomessa on paljon upeita kirkkoja, niitä tuli ulkoa nähtyä useita eilen ajellessa Pohjois-Savosta Keski-Suomen läpi kohti Tamperetta.

    • Kiitos Rami! Toivakan kirkko on ihan huippupaikka. Toivottavasti tykkäsit Pyhä-Häkistä, se on sellainen helppo ja antoisa pieni kansallispuisto jättiläispuineen. Pääsen kaketi lukemaan Pyhä-Häkin kokemuksistasi blogistasi. Keski-Suomen kirkoista erikoissuositus myös mystiselle Pihlajaveden erämaakirkolle, ja tietysti myös tunnelmalliselle Petäjäveden vanhalle kirkolle.

  2. Onneksi olkoon! Ihan mahtavaa! Storytel on ollut itselläni testauksessa ja koen, että se toimiii erityisen hyvin matkustaessa ja autolla ajaessa. Arjessa olen päätynyt kuuntelemaan vain musiikkia ja podcasteja, mutta otin Storytellista parin kuukauden pätkän edellistä reissua varten. On tosi kätevää, kun kirjoja pystyy lataamaan kuunneltavaksi offlinessa.

  3. Testasin äänikirjoja toissa jouluna Thaimaassa. Hyviä puolia oli suuri valikoima ja jos joku kirja ei napannut, sen pystyi lennosta vaihtamaan toiseen. Olen nopea lukija, joten aluksi häiritsi hidas tahti kunnes tajusin, että lukunopeutta voi vauhdittaa ja tylsien kohtien yli voi hyppiä. Mielummin tartun kuitenkin oikeaan kirjaan mutta matkoilla äänikirjapalvelu on kätevä.

    • Totta, elämykset ovat sangen erilaiset kirjakirjan ja äänikirjan välillä. Jos makailen sängyssä, niin itsellekin tulee ensimmäisenä mieleen fyysiseen kirjana tarttumminen. Voi hyppiä helpommin yli tylsien kohtien ja tarina kulkee nopeammin. Toisaalta äänikirjaa jaksan kuunnella, vaikka tarina ei aina ihan napakymppi olisikaan – lukijan äänen kuuntelemisesa on musta jotain lumoavaa. Mutta yleensä haluan tosiaan puuhailla äänikirjan kanssa jotain muutakin samaan aikaan.

  4. Äänikirjat on mulle tälla hetkellä tärkeä osa arkea ja olen kokeillut sekä Bookbeatia että Storytelia. Äänikirjakävelyt on osa jokaista päivää, samoin siivotessa ja ennen nukkumaan menoa ne on loistavia. Luen palvelun kautta myös e-kirjoja, silloin jos jostsin mielenkiintoisesta teoksesta ei ole äänikirjaversiota saatavilla. Palvelut toimivat loistavasti myös reissun päällä ?
    Sorytel on nyt ollut pidempään käytössä ja huomasin sieltä nämä Mondon artikkelit, mutta en ole vielä niitä kuunnellut. Täytyypä laittaa kuunteluun, tuo Keski-Suomi artikkeli kuulostaa mielenkiintoiselta!

  5. Äänikirjat ovat kyllä pelastus arkisten kotitehtävien hoitamiseen tai automatkoille. Tykkään myös mahdollisuudesta lukea kirjaa eteenpäin, erityisesti kun tiedän että vieressä oleva yrittää nukkua ja minulla on tapana kukkua hereillä kännykkää selaten. Haastavinta on löytää sopiva kirja ja myös lukijalla on paljon merkitystä kun on kyse äänikirjasta. Laitan usein myös 1,25x nopeuden. Kiitos myös kirjavinkeistä ja onnea sen johdosta, että kirjoituksiasi on julkaistu ääniartikkeleina! Riku Rantala on loistava lukijaääni.

  6. Itse tutustuin äänikirjoihin ensimmäistä kertaa viime marraskuussa, kun tuli autolla suhattua kerran jos toisenkin Suomea pitkin ja poikin milloin mistäkin syystä. Silloisessa autossani ei radio/cd soitin toiminut, ja pitkät automatkat yksin etenkin ilta-aikaan aiheutti vähän huolta että enhän nukahda rattiin. En muuten nukahtanut, kuun äänikirjoja kuuntelin!
    Alkuvuodesta kuotenkin irtisanoin palvelun kun ei ollutkaan enää sitten sopivia hetkiä kuunnella, mutta olen miettinyt että vielä jossain vaiheessa kyllä otan sen uudestaan.

    • Noin erilaisten striimauspalveluiden kanssa pitäisikin toimia – sitoutua silloin, kun on aikaa kuunnella tai katsoa, ja ottaa taukoa silloin, kun aikaa ei ole. Muuten kuukausimaksut juoksevat turhaan. Mulla on just sellainen tilanne HBO Nordicin kanssa – olen ajatellut katsoa sieltä vihdoin Deadwoodin, mutta katselu edistyy hitaasti, kun on kaikenlaista ”koronakiirettä”. En ole ehtinyt katsoa, mutten myöskään perua. Ja nyt siellä alkoi Penny Dreadfulin uusi kausikin, jota tekisi mieli alkaa katsoa. Kun vaan ehtisi! Storytelistä veikkaan, että tulee kyllä mulle pitkäaikainen kumppani. Ja siinä on sekin hyvä puoli ulkomailla asuvalle, että saa päivittäisen annoksen suomenkieltä!

  7. Äänikirjat taipuvat kyllä moneksi. Pitänee testata matkatarinoiden kuuntelua. Tosi kätevää ajanvietettä matkoilla, kun ei tarvitse raahata lukemista mukana kirjojen muodossa.

    • Jep, ja samalla voi katsella vaikka maisemia toisin kuin kirjaa lukiessa. Pitää vaan muistaa erikseen (omasta napistaan) ladata nuo äänikirjat puhelimeen, jotta toimivat silloinkin, kun ei ole nettiyhteyttä.

    • Imuroimisessa voi tulla meluhaittoja (toimisivatkohan vastamelukuulokkeet?), mutta kaikkeen muuhun siivoamiseen toimivat erinomaisesta. Tiskaaminen on nykyisin yhtä tarinoiden juhlaa.

    • Juu, äänikirjat toimivat musta nimenomaan muuhun tekemiseen yhdistettynä, kuuntelemiseen kun menee enemmän aikaa kuin lukemiseen. Äänikirjojen myötä onkin tullut käytettyä enemmän aikaa kuntoiluun ja siivoamiseen kuin aiemmin.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi