Plzeň – tällainen on pilsnerin koti

Pelzn
Plzenin keskusaukiota koristavat omalaatuiset suihkulähteet. Kuva: Leonhard Niederwimmer / Pixabay

Plzeň, eli saksaksi ja englanniksi Pilsen, on antanut nimensä kokonaiselle oluttyypille. Täällä pantiin ensimmäisen kerran teollisesti pilsneriä.

Oli vuosi 1842, kun alueelle muuttanut baijerilainen panimomestari Josef Groll alkoi valmistaa olutta nimeltä Pilsner Urquell. Samaa olutta tehdään kaupungissa edelleen, kuten montaa muutakin olutta. Panimoita löytyy lähes jokaisen aidatun alueen kohdalta historiallisen keskustan liepeiltä. Plzeň on panimoiden kaupunki.

Asukasmäärältään Plzeň on Turun kokoinen, mutta sen kaunis, vanha keskusta on kooltaan paljon kompaktimpi.

Plzeňin keskusaukio

Prahan keväästä muistuttavat panssarivaunun jäljet Plzenin keskusaukiolla. Kuva Petri Kosonen

Plzeňin sydämessä on keskusaukio, jolla kohoaa goottilainen, 1200-luvulla perustettu Pyhän Bartolomeuksen katedraali. Kirkon edustalla on katukiviin jäänyt painautuma neuvostotankin telaketjusta vuodelta 1968.

Aukiolla huomion vievät myös kolme modernia, kullalla päällystettyä suihkulähdettä. Niiden sanotaan symboloivan kaupungin vaakunassa esiintyvää enkeliä, vinttikoiraa ja kamelia. Yhtä lailla niiden voisi sanoa näyttävän kuparisilta oluthanoilta.

Heti kulman takana aukiolta on kaupungin mukavin majapaikka, Hotel Rango.

Plzeňin synagoga

Synagogan sipulitornit nousevat Plzenin ylle. Kuva Pixabay

Kaupungin toinen keskeinen maamerkki on suuri, vuonna 1892 perustettu synagoga, jonka minareettimainen torni kohoaa 65 metrin korkeuteen. Juutalaisen temppelin rakennustaide on ottanut selvästi vaikutteita islaminuskosta ja ortodoksisuudesta.

Vierailu Plisner Urquellin panimossa

Pelzn panimo
Pilsner Urquellin panimovierailulla. Kuva: Visit Plzen.

Kaupungin tärkein turistimagneetti on Pilsner Urquellin panimo. Urquell on saksaa ja tarkoittaa lähdettä.

Noin puolentoista tunnin kestoisella kierroksella historiallisessa panimossa tulevat tutuksi niin ohranjyvät kuin erilaiset humalat, maltaat, hiiva ja maan uumenista pumpattu vesi. Oluenpanemiseen tutustutaan sekä näppituntumalla että multimedia show’n avulla.

Panimokierrokselta ei palata aivan kuivin suin.

Lopuksi nautitaan olutkellarissa panimomestarin valuttamat lasilliset suodattamatonta pilsneriä. Suurempaan tankkaukseen ei kierroksella ehdi.

Noin 12 euron hintaisia kierroksia on tarjolla esimerkiksi englanniksi.

Panimo sijaitsee keskustan vieressä, Radbuza-joen vastarannalla. Strategisesti sopivalla paikalla panimovierailua varten on hotelli Vienna House Pilsen, josta pääsee kävelysiltaa pitkin päätien yli suoraan panimoon. Hotellin vieressä on myös Plzenin rautatieasema.

Plzeň – ravintolavinkki

Oluen hinta on kuulema noussut Tsekeissä hiljattain jyrkästi, mutta on edelleen meikäläisittäin hyvin kohtuullista. Oluttuvassa puolen litran tuoppi maksaa alle 2,5 euroa. Kuva: Petri Kosonen

Jos kaipaa perinteiseen tšekkiläiseen oluttupaan klassisten böömiläisherkkujen äärelle, toiveeseen vastaa esimerkiksi Na Parkanu.

Majoitus Plzeňissä

Plzeňin ykkösmajapaikka on Hotel Rango, joka sijaitsee kulman takana keskusaukiolta. Hyvä vaihtoehto on Urquell-panimon vieressä sijaitseva Vienna House Pilsen.

Matka Plzeňiin

Junat Plzeňiin kulkevat Prahan päärautatieasemalta. Matka kestää vajaat puolitoista tuntia.

Katso tarjoukset Plzenin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi