Brno – Tšekin hauskin ja hyytävin kaupunki

Brno
Brnon vanhakaupunki on Tšekin toiseksi suurin Prahan jälkeen. Kuva: Marco Verch, Flickr CC

Nimi lunastaa lupauksen: Brno on paitsi mainion niminen kaupunki, mukava matkakohde muutenkin. Jos Brno onkin Tšekin toiseksi suurin kaupunki, voitaisiin Brno hyvin tuntea myös Tšekin hauskimpana. Brnossa tšekkiläinen, hieman äkkiväärä huumorintaju ja elämänasenne pääsee turistien kansoittamaa Prahaa paremmin esille.

Hyvästä esimerkistä käy vaikka Brnon keskusaukiolla jököttävä astronominen kello. Sillä ei ole mitään tekemistä Prahan kuuluisan kellon kanssa. Brnon kello on moderni taideteos, musta kimimötikkä, joka pukkaisee sisuksistaan aina kello 11 lasikuulan, jonka voi poimia nopein paikallaolijoista. Brnossa pääsee myös asumaan ydintuhon kestävässä bunkkerissa.

Brno onkin hyvä kohde tutustua tšekkiläiseen elämänmenoon paljon pääkaupunkia Prahaa paikallisemmissa tunnelmissa.

Brnon lohikäärme. Kuva: Amanderson, Flickr CC

Kooltaan ja asukasluvultaan Brno on melkein Helsingin kokoinen. Brnossa riittääkin niin ravintoloita ja baareja kuin shoppailumahdollisuuksiakin paikallisista pikkuputiikeista ostoskeskuksiin.

Brnon vanhakaupunki on Tšekin suurin heti Prahan jälkeen, mutta parhaiten Brno tunnetaan 1900-luvun alun modernistisesta arkkitehtuurista. Kaupungista löytyy myös Tšekin korkein rakennus, satametrinen pilvenpiirtäjä AZ Tower.

Brnon ehtii nähdä hyvin päiväreissulla Prahasta tai Wienistä, mutta nähtävää on sen verran paljon Brnossa ja lähiympäristössä, että Brnon alueeseen tutustumiseen voi hyvin varata useammankin päivän. Kaupunki on mainio tukikohta päiväretkille Määrin alueen lukuisille Unescon maailmanperintökohteille.

Erityisen mukavaksi matkakohteeksi Brnon tekee myös yöelämä: kaupungissa on todella hauskoja ja omalaatuisia drinkkibaareja ja pubeja.

Villa Tugendhat – Brnon kuuluisin nähtävyys

Brno nähtävyydet
Villa Tugendhat on modernismin merkkiteos. Kuva: Lyndsay Bratton, Flickr CC

Brnon ykkösnähtävyys on Ludwig Mies van der Rohen suunnittelema Villa Tugendhat. Rakennus on modernismin merkkiteos, Rohen tärkein rakennus Euroopassa ja Unescon maailmanperintökohde. Rohe suunnitteli taloon myös Brno-tuolin, joka oli puolestaan maailman käänteentekevimpiä huonekaluja.

Selkeälinjaisen talon suunnittelussa näkyy hyvin Mies van der Rohen motto: ”Vähemmän on enemmän.” Rikkaan juutalaisperheen yksityistaloksi suunniteltu rakennus toimii nykyisin museona. Tugendhatit ehtivät asua talossaan vain muutaman vuoden ennen kuin he pakenivat natsien tieltä Venezuelaan.

Villa Tugendhatiin otetaan vain rajattu määrä vierailijoita päivittäin, joten liput vierailulle kannattaa varata ajoissa.

Brnon muut nähtävyydet

Brno linna
Špilberkin linnan kellarissa odottavat karut vankityrmät. Kuva: Marco Verch, Flickr CC

Kaupungin keskusaukio on Namesty Svobody, jonka ympärillä on niin vaatekauppoja kuin kahviloitakin. Aukion keskellä jököttää Brnon astronominen kello, joka eroaa aika lailla Prahan kuulusta astrologisesta versiosta. Brnon kello on jylhä, musta kiviveistos. Joka päivä kello 11 se vapauttaa sisuksistaan lasikuulan, jonka voi poimia mukaansa vikkeläkyntisin paikallaolija.

Vanhan kaupungintalon porttikäytävässä voi puolestaan nähdä riippumassa Brnon lohikäärmeen. Tarinoiden mukaan Brnoa vitsasi pitkään ilkeä lohikäärme, jonka onnistui lopulta tappamaan neuvokas paikallinen syöttämällä sille sitruunalla täytetyn eläimenruhon. Kaupungintalolla paljastuu legendan alkuperä: lohikäärmehän on ilmiselvä krokotiili!

Mielenkiintoinen nähtävyys on myös vihannestorin alla sijaitseva 1200-luvun tunneliverkosto, Labyrinth Under Vegetable Market, joka onkin nimensä mukaisesti aikamoinen labyrintti. Aikoinaan torikauppiaat säilyttivät tunneleissa tuotteitaan, mutta nykyisin se on avattu vierailijoille nähtävyydeksi, jossa voi tutustua entisaikain elämään.

Brno luukappeli
Brnon hyytävä luukappeli eli ossuaari. Kuva: Monica Durickova, Flickr CC

Maan alle pääsee myös vierailemalla Brnon luukappelissa, Euroopan toiseksi suurimmassa lajissaan, jossa säilytetään noin 50 000 ihmisen luita. Pääkalloja onkin kellarissa aikamoiset pinot.

Luukappeli sijaitsee Pyhän Jaakobin kirkon yhteydessä Jaakobinaukiolla (Jakubské náměstí).

Brnon muita nähtävyyksiä ovat kukkulan laella kököttävä massiivinen Pietarin ja Paavalin katedraali, jonka torniin voi kiivetä pientä maksua vastaan maisemia ihailemaan, ja Špilberkin linna, jonka pahamaineiset vankityrmät ovat avoinna vierailijoille.

Lapsille (ja miksei aikuisillekin) elämyksiä tarjoaa myös tiedekeskus VIDA! hieman kaupungin ulkopuolelta.

Brnon hotellit

Edulliseen asumiseen mainio paikka on Hostel Mitte, jonka värikäs kahvilakin on ihanan idyllinen.

Mielenkiintoinen majapaikka on myös entiseen atomipommisuojaan rakennettu hostelli ja kulttuurikeskus 10–Z Bunker. Hostellin baarissa pääsee maistelemaan kommunismin ajan tyypillisiä ruokia.

Brnon ravintolat

Parnas on komea barokinajan suihkulähde. Kuva: Marco Verch, Flickr CC

Jos koti-ikävä yllättää, kannattaa pistäytyä skandinaavisessa hipsterikahvilassa Skogissa, joka tarjoaa erinomaisia kahveja ja cocktaileja.

Perinteistä ja edullista tšekkiläistä ruokaa tarjoaa rento Lokál U Caipla. Hyviä tšekkiläisiä annoksia ja grilliruokia löytyy ravintolasta U Třech Čertů: kokeile esimerkiksi valtavan kokoista grillikylkiannosta.

Muita perinteisiä kokeilemisen arvoisia tšekkiläisiä ruoka-annoksia, joita löytää lähes jokaisesta ravintolasta, ovat svíčková (naudan ulkofilee kermakastikkeessa) sekä oluen kera nautittava nakládaný hermelín (marinoitu camembert-tyyppinen juusto).

Vähemmän perinteisiä mutta erinomaisia ruokakokemuksia tarjoaa täytetyistä ohukaisistaan tunnettu taiteellinen kahvila Panksy. Hyvillä vegaanivaihtoehdoilla on puolestaan varustettu trendikäs Soul Bistro.

4 Pokoje (4 huonetta) on upea, 22 tuntia vuorokaudessa auki oleva ravintolabaari. Go-ravintolasta löytää erinomaista ja todella edullista vietnamilaista ruokaa.

Brnon parhaat oluttuvat

Oluen ystävien kannattaa suunnata JBM Brew Labiin, josta löytyy Brnon laajin valikoima erikoisoluita. Runsaasti erinomaisia pienpanimo-oluita tarjoavat myös Lucky Bastard Beer House sekä Zelená Kočka Pivárium.

Paras paikallinen pubikokemus löytyy tosin Jakubske-aukion Výčep Na Stojáka -pubista, jonka nimikko-olut Stojácké poupě on ehkä kaupungin paras perusolut. Hienointa tässä pubissa on kuitenkin se, että oluen voi hakea pubista ja juoda ulkona aukiolla, joka on useimpina iltoina täynnä ihmisiä ja iloista ilmapiiriä.

Jos tavallinen pubikokemus tuntuu jo niin nähdyltä, kokeile Pub Pivni Burzaa, jossa olut tilataan pöydän kosketusnäytöltä ja hinnat vaihtelevat pörssimarkettityylisesti.

Omalaatuinen kokemus on Prahastakin tuttu Výtopna, jossa juomat tarjoilee pöytään ravintolan ympäri kulkevalla pienoisrautatiellä matkaava juna.

Brnon baarit ja yöelämä

Brno vanha kaupungintalo
Vanhan kaupungintalon kellotorni. Kuva: Marco Verch, Flickr CC

Super Panda Circus on värikäs aasialaisvaikutteinen cocktailbaari, jonka drinkit ovat enemmänkin kokemuksia kuin juomia. Juomia ei tarvitse valita perinteisestä menusta vaan mitä mielenkiintoisimmin tavoin, kuten pyörittämällä drinkkipyörää, jonka barbi pysäyttää. Baari tarjoaa kaikin puolin upean kokemuksen: sen jännittävää sisustusta on pakko ihailla ja psykedeelinen musiikki vie mukanaan.

Kannattaa varautua tosin siihen, että musiikki on kovalla ja baarissa on hyvin rajoitetusti istumapaikkoja. Super Panda Circus on hieman haastavaa löytää, sillä sen julkisivu näyttää tavalliselta asuinrakennukselta; vinkkinä tarjottakoon, että kannattaa seurata värikkäitä ikkunoita.

Bar, který neexistuje (baari, jota ei ole olemassa) on samojen omistajien alaisuudessa ja tarjoaa yhtä tasokkaan, joskin hyvin erilaisen kokemuksen. Kyseessä on tyylikäs Yhdysvaltojen 1920-luvun tyylinen salabaari, joka vakuuttaa ilmapiirillään, sisustuksellaan ja tietysti, cocktaileillaan. Itselleen sopivan drinkin voi valita baarin upeilla valokuvilla varustetusta menusta, josta löytyy valinnassa auttava makukartta. Lisäksi tämä baari tarjoaa yhden kaupungin parhaista hampurilaisista. Myös sliderit ovat erinomaisia.

Molemmissa baareissa on taatusti kaupungin paras palvelu: toisin kuin monissa muissa Tšekin ravintoloissa ja baareissa, turisteja autetaan mielellään erinomaisen englannin kera. Jos baarien menut eivät tarjoa juuri sinulle sopivaa drinkkiä, baarihenkilökunta valmistaa mielellään mitä omien makutoiveidesi mukaan.

Päiväretkiä Brnosta

Monet Tšekin Unescon maailmanperintökohteista sijaitsevat Määrin alueella lähellä Brnoa. Třebíčin juutalaisghetto on Euroopan parhaiten säilynyt. Maailmanperintökohteita ovat myös Telčin vanhakaupunki, Olomoucin keskusaukiolla kohoava Pyhän kolminaisuuden pylväs sekä Kroměřížin ja Lednicen palatsimaiset linnat.

Näistä kaikista kerrotaan lisää sivulla Tšekin parhaat matkakohteet.

Liikkuminen Brnossa

Brnossa liikkuu helposti ja kätevästi kävellen, sillä suurin osa nähtävyyksistä sijaitsee keskustassa. Bussi- tai rautatieasemalta pääsee kaupungin keskeisimmälle aukiolle vajaassa kymmenessä minuutissa. Pitemmät etapit voi taittaa busseilla ja raitiovaunuilla.

Matka Brnoon

Brno sijaitsee noin 200 kilometrin päässä Prahasta. Perille pääsee näppärästi bussilla (3–5 euroa). Liput voi ostaa kätevästi netistä tai suoraan asemalta.

Prahaa lähempänä sijaitsevat Wien ja Bratislava, joista niistäkin on Brnoon hyvät yhteydet.

Katso tarjoukset Brnon majoitukseen.

Brno – kokemuksia

Brnon kokemuksia kertoi Maria Veretilnyk: ”Usein Tšekkejä ajatellessa tulee mieleen vain Praha ja olut. Ehkä joillekin myös Kafka ja Kundera. Maa tarjoaa kuitenkin seikkailuja janoavalle mielettömät maisemat ja uneliata muttei missään nimessä tylsiä kaupunkeja. Yksi hauskimmista paikoista on Brno, jossa tunnelma on paljon Prahaa paikallisempi.”

Brnon ravintoloista, baareista ja yöelämästä kirjoitti puolestaan kaupungissa asunut Sini Eikonsalo.

Kerro kommenttiosuudesssa omia kokemuksiasi Brnosta – onko Brno Tšekin hauskin kaupunki?

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi