Praha – opas Euroopan maagisimpaan kaupunkiin

Praha
Prahan sydän on vanhankaupungin aukio. Kuva: Ian Kelsall / Unsplash

Praha oli jo Franz Kafkalle unenomainen kaupunki, jonka ikiaikaiset myytit, sokkeloiset kujat, mahtipontiset kirkot ja savuiset kapakat ruokkivat kirjailijan mielikuvitusta. 50 vuotta myöhemmin runoilija Pentti Saarikoski totesi, että Prahaa tunteville Kafka on paljon realistisempi kirjailija kuin niille, jotka eivät Prahaa tunne.

Sellainen Praha on edelleenkin. Kaupunkia voi lukea kuin satukirjaa: jokaisella talolla, aukiolla ja kadunkulmalla on kerrottavanaan oma tarinansa.

Ei tarvitse kuin kurkistaa sisälle Pyhään Jaakobinkirkkoon (Malá Štupartská -kadulla), jossa herran armon vuonna 1400 varas yritti vohkia Madonna-patsaan korut. Patsas tarrasi varkaan käteen eikä suostunut päästämään irti ennen kuin avuksi tuotiin kirves.

Siitä asti kirkon ulko-oven vieressä, seinään pultatusta metalliketjusta on roikkunut varkaan muumioitunut käsi.

Praha matkakohteena

Praha matkakohde
Praha on hauska matkakohde – mistä todistavat myös ympäri kaupunkia löytyvät erikoiset patsaat. Kuva: Nastya Dulhiier / Unsplash

Matkakohteena Praha on Euroopan kauneimpia pääkaupunkeja. Tuskin mikään toinen saman kokoluokan kaupunki on säilyttänyt vanhan ulkoasunsa yhtä hyvin (Prahassa on noin 1,3 miljoonaa asukasta). Historiallisissa kulisseissaan Praha elää myös nykypäivää, johon kuuluvat boheemit hengailukeitaat. Tšekit osaavat ottaa rennosti. Puistoihin keräännytään grillaamaan yhdessä ja juomaan olutta.

Jos Prahasta löytyykin myös nykypäivää ja trendikkyyttä, on suurin syy matkustaa Prahaan kaupungin ikivanha tunnelma – ja perinteiset oluttuvat. Praha kuuluu ilman muuta maailman parhaiden olutkaupunkien aateliin.

Keväällä 2024 Prahaan houkuttelee turisteja myös Jääkiekon MM-turnaus. Kisat alkavat 10. toukokuuta ja finaali pelataan 26. toukokuuta 2024.

Alla Praha esitellään kaupunginosiensa kautta. Nähtävyyksistä voit lukea tarkemmin sivulta Prahan nähtävyydet.

Netistä voi varata kätevästi Prahan nähtävyyksien pääsyliput ja päiväretket Prahan ympäristöön.

Prahan Vanhakaupunki

Praha kello
Prahan vanhankaupungin kuvatuin nähtävyys on Astronominen kello. Kuva: Frederic Barriol / Unsplash

Prahan historiallinen sydän on Vanhakaupunki, jonka keskellä on kaunis Vanhankaupungin aukio, Starometske namesti. Vaikka tunnelma onkin turistinen, Prahaan tutustuminen kannattaa aloittaa juuri Vanhankaupungin aukiolta. Näyttävimpiä rakennuksia ovat aukion vastakkaisilla laidoilla sijaitsevat Tynin Mariankirkko ja Prahan vanhan raatihuoneen torni.

Tynin Mariankirkon tornit ovat huomiota herättävän eripariset. Sisälle on haudattu tanskalainen tähtitieteilijä Tyko Brahe. Tämän tieteellisistä ansioista voi olla montaa mieltä, mutta hän oli aikansa legendaarisin astronomi. Brahe menetti nenänsä kaksintaistelussa ja kuoli siihen, että hän joi juhlissa liikaa käymättä vessassa. Hänen virtsarakkonsa repesi.

Vanhan raatihuoneen tornia koristaa puolestaan kuuluisa Astronominen kello, jota tosin ihaillaan Vanhankaupungin aukiolta nähden kulman takaa. Raatihuone oli toiseen maailmansotaan asti paljon nykyistä suurempi, mutta natsit räjäyttivät siitä ison osan pois. Ihan ilkeyttään.

Aukiolla katse kiinnittyy myös uskonpuhdistaja Jan Husin komeaan patsaaseen.

Aukion laidalla on toinenkin kirkko, Pyhän Nikolauksen kirkko, jonka reunalta alkaa jugendtalojen reunustama Parizska-katu. Luksuskauppojen valtaama katu johtaa Prahan entiseen juutalaiskaupunginosaan Josefoviin.

Aivan Astronomista kelloa vastapäätä on hotelli Grand Hotel Praha. Sen huoneiden sisustus henkii historiallista tunnelmaa ja aamiainenkin tarjoillaan myöhäisbarokkityylisessä Cafe Mozartissa. Vieläkin loisteliaampia huoneita löytyy Hotel U Princestä, joka sijaitsee 1100-luvun rakennuksessa viistosti vastapäätä Astronomista kelloa.

Josefov eli entinen Prahan juutalaiskaupunginosa

Josefovin paikalla oli aikoinaan Prahan klaustrofobisen ahdas ja tiiviisti rakennettu juutalaisghetto, mutta se purettiin 1900-luvun vaihteessa ja tilalle rakennettiin nykyinen, kauniiden jugendtalojen ja kertaustyylien avara kaupunginosa.

Prahan vanhasta Juutalaisghetosta on jäänyt jäljelle vain vanhat synagogat ja Vanha juutalainen hautausmaa, yksi Prahan suosituimmista nähtävyyksistä.

Synagogissa toimii useita Prahan juutalaishistoriasta kertovia museoita. Ulkoapäin kannattaa tarkkailla etenkin yhtä synagogaa. Vanhauusi synagogan ullakolla, ikuisesti lukittujen ovien takana, istuskelee hirviö Golem. Se on eräänlainen Frankensteinin esi-isä, jonka juutalainen rabbiini loihti savesta 1600-luvulla.

Nove mesto – Prahan uusikaupunki

Praha Tanssiva talo
Prahan uudenkaupungin nähtävyyksiin kuuluu Tanssiva talo, jota on ollut suunnittelemassa sankariarkkitehti Frank Gehry.

Prahan vanhankaupungin ympärille kaartuu Nove mesto eli Uusi kaupunki, jolla silläkin tosin jo ikää 600 vuotta. Mutta Uusi kaupunki näyttää uudelta, varsinkin Vanhaankaupunkiin verrattuna. Täällä on paljon 1900-luvun arkkitehtuuria hyvässä (jugend) ja pahassa (sosialismin aika).

Nove meston alueella on vanhaakaupunkia paljon enemmän paikallisten suosimia ravintoloita ja kuppiloita. Tänne kannattaakin suunnistaa syömään ja juomaan. Varsinaisia nähtävyyksiä on vähän.

Alueen keskeisin aukio on pitkulainen Václavské námesti, jonka päässä komeilee Tšekin kansallismuseo. Aukiota koristava ratsastajapatsas esittää Venceslaus Pyhää, Tšekin kansallispyhimystä.

Parasta Václavské námestilla on kapakkaravintola nimeltä Výtopna (Václavské nám. 56). Täällä voi lähteä kirjaimellisesti radalle: kapakassa risteilee 400 metriä pienoisjunaradan kiskoja, joita pitkin junat puksuttavat pöytiin oluttuoppeja. Kaupungin absurdein juomakokemus.

Suurin osa muista Václavské námestin reunustamista ravintoloista tapaakin sitten olla ylihintaisia ja turisteille suunnattuja. Mutta ei Výtopna. Sen hinnat ovat edulliset ja asiakkaiden enemmistönä tavalliset prahalaiset.

Nove meston pääkatu on Narodni eli kansalliskatu. Sen Vltavan puoleisessa päässä on komea Tšekin kansallisteatteri ja varrella kaksi klassista kahvilaa, Slavia ja Louvre.

Narodnilta kannattaa poiketa katsomaan Quadro-ostoskeskuksen edustalla olevaa suurta ja kääntyvää Franz Kafkan päätä. Sen on suunnitellut taiteilija David Cerný, joka on tehnyt Prahaan monta muutakin hauskaa patsasta, muun muassa Zizkovin televisiotornia ylös konttaavat avaruusvauvat.

Mala strana – joen toisella puolen

Kaarlensilta
Kaarlensilta johtaa Prahan vanhastakaupungista Pienelle puolelle. Kuva: Lachlan Gowen / Unsplash

Joen toisella puolen on Mala strana eli Pienipuoli, jonka yllä kohoaa Prahan linna. Tämä on hyvin viehättävää ja rauhallista seutua. Iltasella vähän tylsääkin. Joen yli johtaa useita siltoja, joista kuuluisin on patsaiden koristama Kaarlensilta.

Melkein sillan kupeessa, mutta kulman takana piilossa, on graffitien koristama John Lennonin seinä. Siihen alettiin jättää muistokirjoituksia murhatulle Beatles-tähdelle. Kirjoituksia yritettiin alkuun maalata piiloon, mutta se osoittautui mahdottomaksi: uusia kirjoituksia tuli aina tilalle, joten lopulta niiden annettiin jäädä.

Mala stranan paras nähtävyys on Kampa-museo, joka esittelee Itä-Euroopan maiden angstista taidetta sosialismin ajalta. Kiehtovia töitä!

Mala stranassa kannattaa ehdottomasti poiketa kapakkaan nimeltä U Hroca. ”Virtahevon luona” on turistikeskustan aidoimpia tšekkipubeja. Kapakka sijaitsee niin hiljaisella Mala stranan sivukujalla, ettei sinne vahingossa löydä. Jo alkuillasta on päällä täysi älämölö. Aidon kokemuksen viimeistelevät edulliset baariherkut. Voittaa kokemuksena Prahan Linnan ja kaikki muutkin viralliset nähtävyydet.

Mala stranassa sijaitsee myös Prahan paras hotelli niille, joille rahalla ei ole merkitystä. Ihastuttava Golden Well Hotel sijaitsee astrologi Tyko Brahen entisessä kotitalossa rauhallisella sivukadulla. Käytäviä ja viehättäviä huoneita koristavat antiikkihuonekalut ja taide hotellinomistajan omista kokoelmista. Hotellin ravintolasta ja aamiaishuoneesta avautuu upea näkymä Prahan Vanhaankaupunkiin.

Mala stranan vilkkain katu on mainion tšekkikirjailijan mukaan nimetty Nerudova, joka nousee ylös Prahan linnalle. Heti alkumatkassa on vanhan ajan oluttupa U kocoura, jossa ovat viihtyneet sekä Mozart että hänestä elokuvan ohjannut Miloš Forman.

Hradcany ja Prahan linna

Praha nähtävyydet Strahovin luostari
Hradcanyn nähtävyyksiä on Strahovin luostari, jossa on komea, vanha kirjasto ja kummallisuuksien kabinetti. Kuva: Jonathan Francisca / Unsplash

Kun Mala stranasta nousee joen varresta mäkeä ylös, saapuu Hradcanyyn, kaupunginosaan, joka ympäröi Prahan linnaa. Linnan alueella saa käyskennellä ilmaiseksi, mutta jos haluaa käydä näyttelyissä ja museoissa, pitää ostaa pääsylippu. Ohita jono -lipun voi ostaa etukäteen netistä.

Toinen hieno nähtävyys on Loreton pyhättö, jossa on monenlaista kaunista ja kummallista nähtävää. Ristillä riippuu parrakas naispyhimys, pyhä Starosta, ja pyhätöstä löytyy myös enkelten taivaallisena rahtina Palestiinasta lennättämä neitsyt Marian synnyinkoti sekä monta muuta kummallisuutta.

Loreton vieressä on tunnelmallinen vanhan ajan oluttupa U Cerného Vola. Vankat pöydät ja penkit ja seinillä upeita lasimaalauksia sekä vanhojen sukujen vaakunoita. Kapakan tunnelma on tiivis: aamupäivän turistit vaihtuvat iltaisin vanhoihin äijiin ja haalariasuisiin työmiehiin. Velkopopovicku Kozelia hanasta.

Hradcanyn kauneimpia katuja on linnan takana lymyilevä Novy Svet eli Uusi maailma, kadunpätkä, jossa puut humisevat, linnut livertävät ja cupidot lentelevät. Kätketyn satukaupungin tunnelmaa aivan Linnan kupeessa.

Prahan linnan takana, Hradcanyn alueella, on yksi koko kaupungin romanttisimmista hotelleista, kuuden huoneen minihotelli U raka. Paikka ei ole päheä loistohotelli, vaan kodikas ja intiimi majatalo. Hotellin romantiikalle on myös historiallinen esimerkki: tšekkiläinen runoilija Arbes hiippaili salaa taloon 1800-luvun jälkipuolella tapaamaan tulevaa vaimoaan. Hotellin hiljaisella sisäpihalla sijaitsevassa kahvilassa voi sulkea silmänsä ja kuvitella olevansa maalla – aivan Prahan linnan vieressä!

Prahan parhaat oluttuvat

Prahassa voi hyvällä omalla tunnolla suunnistaa suoraan oluelle – kapakoissa kohtaa Prahan aidoimmillaan. Toki myös tšekkiolut on herkullista ja edelleen naurettavan halpaa.

Parhaalta olut maistuu perinteisissä kansankapakoissa, joissa se kuohuu hanoista jatkuvana virtana, ja baarimikko kantaa pöytään uuden tuopin ennen kuin sitä ehtii edes pyytää.

Legendaarisin kapakka on ilkikurisen prahalaiskirjailija Bohumil Hrabalin kantakapakka U zlateho tygra eli Kultaisessa tiikerissä (Husova 17). Vanhan kaupungin ytimessä sijaitsevassa kapakassa odottavat holvikaaret, puupaneloinnit ja ainainen, huoleton älämölö, kuten tšekkipubissa kuuluukin.

Kun Václav Havel halusi vuonna 1994 esitellä Bill Clintonille prahalaista kapakkaelämää, hän toi presidenttikollegansa juuri Kultaiseen tiikeriin kirjailija Hrabalin kantapöytään. Kapakka ei ole 30 vuodessa pahemmin muuttunut, ja monet kanta-asiakkaistakin ovat vielä samoja. Hrabalista on aika tosin jo aikaa sitten jättänyt.

Päivästä ja vuosikymmenestä toiseen kapakassa istuneiden kanta-asiakkaisen sekaan on usein vaikea mahtua, joten on parasta saapua aikaisin päivällä tai myöhään illalla. Yrittäminen kannattaa. Urquell-oluen sanotaan maistuvan Kultaisessa tiikerissä paremmalta kuin missään muualla, kiitos ikivanhan kellarin, jossa tynnyreitä säilytetään.

Kultaisessa tiikerissä oluita ei tarvitse tilata. Niitä kannetaan tyhjien tilalle pöytään pyytämättäkin – niin kun perinteisissä kapakoissa kuuluukin.

Prahassa on toki monta muutakin perinteikästä ja maineikasta oluttupaa. U Pinkasu oli Prahan ensimmäinen oluttupa, joka alkoi tarjoilla Pilsner Urquellia. Vuonna 1843 kumottiin “peninkulman sääntö”, jonka mukaan kaupunkiin oli saanut tuoda olutta vain peninkulman päästä. Räätälimestari Pinkasu sai maistaa Plzenin olutta ja ryhtyi saman tien kapakoitsijaksi.

Pakkohan tämäkin on mainita. U Fleku on puolen korttelin kokoinen, maailman vanhin ravintolapanimo. Panimo aloitti 1300-luvulla ja ravintola 1499. Useita saleja, tupia, olutpuutarha ja kabareeteatteri. Mustaa olutta, tuhtia ruokaa ja yrittiviina-becherovkaa.

Prahan kahvilat

Prahassa on muutama klassikkokahvila, joissa kannattaa käydä jo historiallisen tunnelman takia. Prahan maineikkain kahvila on Slávia (Smetanovo nábřěží 2), jossa ovat istuskelleet sen perustamisesta vuonna 1863 asti lähes kaikki Prahan merkkihenkilöt Smetanasta alkaen. Václav Havel tapasi täällä vaimonsa Olgan. Suurista ikkunoista kimaltavat kilpaa Vltava sekä Kansallisteatterin kultakoristeet.

Toinen klassikkokahvila on Louvre, jossa Kafkakin tapasi istua. Leppoisa palatsikahvila on täydellinen paikka aloittaa päivä Prahassa. Vanhaa aikaa henkivässä kahvilassa voi valita aamiaiseksi ranskalaisen, englantilaisen, amerikkalaisen tai tšekkiläisen (olutta ja gulassia) version. Myös lounaslista on tavannut olla houkutteleva.

Vanhankaupungin hiljaisella sivukujalla on Cafe Montmartre (Řetězová 7), jonka sohvalle Švejkin kirjoittaja Jaroslav Hašek tapasi sammua villien juominkien jälkeen. Kahvilan seinää koristaa valokuva, jossa huumoriveikko Hašek poseeraa naisten uimapuvussa.

Mielenkiintoinen kahvila on myös Grand Cafe Orient (Celetnan ja Ovocnyn kulmassa). Katutasosta portaat vievät toiseen kerrokseen ja toiseen aikaan, 1920-luvulle, jolloin Tšekkoslovakia oli maailman edistyksellisimpiä valtioita ja kubismi oli hurmannut kansakunnan. Prahassa kubismi ei rajoittunut ainoastaan kuvataiteeseen, vaan sen kulmikkaat muodot löysivät tiensä myös arkkitehtuuriin ja sisustuksiin.

Kubistisessa Mustan Madonnan talossa sijaitseva kahvila on entisöity kubistiseen tyyliin. Näin yhtäläistä kubistista interiööriä ei taida mistään muualta löytää. Hienoja ovat etenkin kubistiset kattolamput.

Prahan yöelämä

Prahan yöelämän paikat tulevat ja menevät, mutta Roxy on takuuvarma klassikko. Karusti sisustetulla mutta legendaarisella musiikkiklubilla esiintyy ulkomaisia bändejä ja kansainvälisiä dj-tähtiä. Ilmastoinnista ei ole tietoakaan, joten suosittujen keikkojen jälkeen yleisö kylpee omassa hiessään. Mutta se on kaikki tiiviin tunnelman ja hyvien esiintyjien arvoista. Sijainti on Vanhassakaupungissa Dlouhá-kadulla.

Julkinen liikenne Prahassa

Prahassa kulkevat metro, raitiovaunut ja bussi, mutta keskustan alueella käveleekin mukavasti melkein joka paikkaan.

Prahan hintataso

Praha on edelleen edullinen matkakohde. Hinnat ovat noin 40 % edullisemmat kuin Suomessa. Vaikka oluen hinta on noussut vuosien varrella, saa tuopin perinteisessä oluttuvassa edelleen alle kahdella eurolla.

Tšekki ei kuulu euroalueeseen vaan käytössä on edelleen oma valuutta, koruna. Eurolla saa melkein 25 korunaa. Prahassa kannattaa olla tarkkana rahanvaihdon kanssa: rahanvaihtokojuissa kurssit vaihtelevat paljon. Helpompaa onkin nostaa käteistä automaatista – tai maksaa kortilla.

Aikaero Prahassa

Prahassa kello näyttää tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Praha – hotellit ja majoitus

”Hotelli Pariisi oli niin hieno, että meinasin lentää pyrstölleni. Niin valtavasti peilejä ja messinkikaiteita ja messinkisiä kynttilänjalkoja, että paikka muistutti kultaista palatsia”, Bohumil Hrabal kuvaa romaanissaan Tarjoilin Englannin kuninkaalle, miltä jugendhotelli Paris näytti 1900-luvun alkupuolella. Hotel Paris näyttää edelleen suunnilleen samalta. Aula, ravintola ja hotellin käytävät ovat silkkaa jugendloistoa.

Kirjastosta kannattaa muuten lainata ja ennen matkaa lukea Bohumil Hrabalin ilkikurinen romaani. Se on mainio johdatus Prahan viime vuosisadan historiaan. Ahneesta pikkolon klopista rikkaaksi hotellinomistajaksi kasvava päähenkilö löytää itsensä aina vain omituisimmista tilanteista – raharikkaiden huikeista juhlista saksalaisen rotulääkärin spermatarkastukseen.

Aivan toisenlaisiin – mutta yhtä lailla historiallisiin – tunnelmiin pääsee Grand Hotel Internationalissa, joka on mahtava sosialismin ajan muistomerkki niin ulkoa kuin sisäosien taideteoksia myöten. Hieman keskustan ulkopuolella sijaitseva stalinistinen palatsi on remontoitu vanhaa kunnioittaen, mutta nykyajan vaatimustason täyttäen.

Aivan Astronomista kelloa vastapäätä on hotelli Grand Hotel Praha. Sen huoneiden sisustus henkii historiallista tunnelmaa ja aamiainenkin tarjoillaan myöhäisbarokkityylisessä Cafe Mozartissa. Vieläkin loisteliaampia huoneita löytyy Hotel U Princestä, joka sijaitsee 1100-luvun rakennuksessa viistosti vastapäätä Astronomista kelloa.

Aivan Kaarlensillan tuntumassa sijaitsee mainio hotelli Hotel U 3 Pstrosu eli Kolmen strutsin luona. Sillä on ehkä värikkäin historia kaikista Prahan hotelleista. Nimensä talo sai 1400-luvulla kauppiaalta, joka myi talossa strutsinsulkia. Hänen sanotaan jopa kasvattaneen suuria lintuja talon takapihalla. Nykyäänkin hotellin yhteydessä toimivasta ravintolasta saa strutsipihvejä.

Prahan paras hotelli niille, joille rahalla ei ole merkitystä, on ihastuttava Golden Well Hotel. Se sijaitsee astrologi Tyko Brahen entisessä kotitalossa, jonka käytäviä ja viehättäviä huoneita koristavat antiikkihuonekalut ja taide hotellinomistajan omista kokoelmista. Hotellin ravintolasta ja aamiaishuoneesta avautuu upea näkymä Prahan Vanhaankaupunkiin.

Prahan linnan takana, Hradcanyn alueella, on yksi koko kaupungin romanttisimmista hotelleista, kuuden huoneen minihotelli U raka. Paikka ei ole päheä loistohotelli, vaan kodikas ja intiimi majatalo. Ei uskoisi, että Prahan keskustasta löytyy näin rauhallinen yöpaikka!

Erinomainen moderni hotelli on Miss Sophie’s, joka on – syystäkin – noussut niin suureen suosioon, että sen sisarhotelleja on avattu eri puolille kaupunkia. Alkuperäinen sijaitsee Nove mestossa, hieman syrjällä ydinkeskustasta mutta aivan viihtyisän Vinohradyn kaupunginosan rajalla.

Jos kaipaa hostelliin, mainio valinta on karun trendikkäällä Holesovicen alueella sijaitseva Sir Toby’s.

Edellistä perinteisempää hostellihenkeä tarjoaa Hostel Elf, jonka graffitien peittämän ulkokuoren alta paljastuu siisti ja viihtyisä hostelli hauskalla sisäpihalla. Eikä Elfin sijaintikaan ole huono: ympärillä Zizkovin kaupunginosa, jolla on maine Prahan “Kalliona”. Hostellissa on pesukoneet ja mahdollisuus käyttää keittiötä.

Lennot Prahaan

Prahaan on suoria Finnairin lentoja Helsingistä. Lentoaika Helsingistä Prahaan on reilut kaksi tuntia.

Prahan lentokentältä keskustaan

Prahan kansainvälinen lentokenttä, Václav Havel Airport Prague (PRG), sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä keskustasta.

Lentokentältä pääsee keskustaan lentokenttäbussilla 119, josta voi vaihtaa metroon Nádraží Veleslavín asemalla. Metroon käy sama lippu kuin bussiinkin; lippu on voimassa 90 minuuttia.

Bussilippu pitää ostaa ennen bussiin nousemista lentokentän saapumisaulan lippuautomaateista, ja se pitää muistaa leimata bussissa.

Taksilla matka lentokentältä keskustaan maksaa 20–30 euroa, tai enemmänkin, kuskista riippuen. Matkan hinta tuleekin sopia etukäteen. Prahan taksit eivät ole luotettavimmasta päästä.

Lentokenttäkuljetuksen voi myös varata etukäteen netistä.

Lue lisää: Prahan parhaat nähtävyydet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!