Iranin parhaat matkakohteet

Iranin parhaat matkakohteet

Esfahanin moskeijat on koristeltu satumaiseen, persialaiseen tyyliin.
Esfahanin moskeijat on koristeltu satumaiseen, persialaiseen tyyliin.

Iran on täynnä upeaa historiaa ja kauniita maisemia, jossa erämaat kohtaavat lumihuippuiset vuoret. Matkailijan onkin syytä unohtaa kaikki stereotypiat, joita hän on uutisissa Iranista lukenut. Iranin paikka maailmanpolitiikassa on mitä se on, mutta paikan päällä matkailija kohtaa aivan toisenlaisen Iranin: maagisen kauniin Persian, jossa vihapuheen sijaan lausutaan rakkausrunoja.

Sillä todellisuudessa Iran on runojen maa.

Kaikista Iranin ihmeistä lämpimämpänä muistona mieleen jää persialaisten runollisuus ja ystävällisyys. Kuinka paljon vääryyttä voivatkaan maailmanpolitiikan tuulet ihmisille aiheuttaa?

Mitä tähän sanoisi Persian kuuluisin runoilija Hafez:

”Tämän illan aiheena on rakkaus

ja huomisillan myös.

Jos tarkemmin ajatellaan, en parempaa aihetta tiedäkään

meidän keskustella,

kunnes me kaikki

kuolemme!”

Teheran – matka Iranin nykypäivään

Iranin pääkaupungissa kohtaa maan nykypäivän. Ensimmäisenä matkailija huomaa pääkaupungin ruuhkat ja saasteet, mutta jos Teheranille antaa mahdollisuuden, pääsee kokemaan myös Iranin modernin sykkeen, kun nuoriso katsoo kohti parempaa tulevaisuutta.

Teheranin merkittävin nähtävyys on Kansallisaarteiden museo (Treasury of National Jewels), jonka ihmeisiin kuuluvat Persian ylelliset kruununkalleudet ja menneiden persialaisten dynastioiden sotasaaliit.

Etenkin suomalaisia kiinnostava nähtävyys on kuuluisan suomalaisen kuvataiteilija Eila Hiltusen Teheraniin tekemä patsas. Hiltunen tunnetaan parhaiten Sibelius-monumentista Helsingissä.

Katso tarjoukset Teheranin hotelleihin.

Esfahan (Isfahan) – Iranin kaunein kaupunki

Iranilaiset tapaavat sanoa: ”Esfahan on puoli maailmaa.” Sanonta on peräisin 1500-luvulta, jolloin Esfahan oli maailman suurin kaupunki ja Safavid-dynastia hallitsi sieltä laajoja alueita.

Kaupunki on edelleen uskomattoman kaunis. Moskeijoiden ja koraanikoulujen ympäröimä Naqsh-e-Jahan-aukio on Unescon maailmanperintökohde. Upeilla maalauksilla koristellut armenialaiset kirkot kertovat puolestaan valtakunnan monikulttuurisuudesta.

Esfahanin kohokohtiin kuuluu myös kaunis Khaju-silta, jolle paikalliset kerääntyvät katsomaan auringonlaskua runonlausujien rakkaudentunnustusten kaikuessa ilmassa. Tunnelma on maaginen.

Katso tarjoukset Esfahanin hotelleihin.

Shiraz – matka runouden kaupunkiin

Missään muualla maailmassa runous ei kukoista ja resonoi niin kuin Shirazissa. Shiraz on Iranin kuuluisimpien runoilijoiden kotikaupunki, ja matkailijasta voi edelleen tuntua, että melkein jokainen Shirazin asukas on ainakin jonkin sortin bardi. Niin paljon runoja Shirazin julkisilla paikoilla edelleen lausutaan.

Shirazin runoilijoista kuuluisin on Hafez (1325–1390), jonka hauta Hafezieh on tunnelmaltaan koko Iranin huikeimpia nähtävyyksiä.

Paikallisen uskomuksen mukaan elämän suurten ratkaisujen edessä pitäisi tulle Hafezin haudalle hänen runokokoelmansa kanssa. Vastaus mieltä kalvavaan kysymykseen löytää ensimmäisestä Hafezin säkeestä, johon pohdiskelijan katse lankeaa.

Nuoret ja vanhat saapuvatkin Hafezin haudalle lukemaan runoja ääneen. Voisiko olla parempaa tapaa kunnioittaa runoilijaa, joka eli yli 600 vuotta sitten? Iranilaisten mielissä hän ei ole koskaan kuollutkaan, vaan runoutensa välityksellä Hafez elää ikuisesti.

Matkaan kannattaakin ottaa mukaan Hafezin koottujen runojen kokoelma matkalukemiseksi.

Shiraz on myös portti Persepoliksen rauniokaupunkiin, joka sijaitsee 70 kilometrin päässä.

Katso tarjoukset Shirazin hotelleihin.

Persepolis – rauniokaupungin loistoa

Persepoliin raunioita suojaavat muinaiset patsaat.
Persepoliin raunioita suojaavat muinaiset patsaat.

Persepolis on Iranin kuuluisin nähtävyys, yksi maailman legendaarisimmista rauniokaupungeista. Persepoliin rauniot kertovat Persian loiston päivistä, kun maa oli maailman mahtavin imperiumi.

Persepoliin perustaja Dareios I oli soturikuningas, joka laajensi valtakuntaansa ahkerasti Indusjoelta Välimerelle. Hänet muistetaan kuitenkin parhaiten epäonnistuneesta sotaretkestään Ateenaa vastaan. Kreikkalaiset löivät Dareioksen joukot Marathonin taistelussa 490 eaa.

Lopulta Aleksanteri Suuri valloitti ja tuhosi Persepoliin 330 eaa. Vielä senkin jälkeen Persepolis toimi makedonialaisten hallitseman provinssin pääkaupunkina.

Persepoliin kulta-ajoista ovat jäljellä koristeelliset rauniot.

Iranin laskettelukeskukset

Mitä ihmettä, voiko Iranissa lasketella? Kyllä. Teherania ympäröivät vuoret saavat talvisin lumipeitteen, ja vajaan tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista löytyy laskettelukeskuksia.

Aivan maailmanluokan laskettelukeskuksista ei voi puhua, mutta kulttuurisena kokemuksena Iranin laskettelukeskukset ovat sitäkin kiehtovimpia. Ja kukapa laskettelun ystävä voisi vastustaa kiusausta lähettää laskettelu-selfien Iranista?

Omia suksia ja monoja ei mukanaan tarvitse raahata, sillä Iranin laskettelukeskuksissa on välinevuokraamot. Lumitilanne kannattaa tarkistaa ennen kuin suuntaa Teheranista laskettelemaan.

Lue lisää laskettelusta Iranissa ja muissa eksoottisissa kohteissa.

Miten Iranissa pitää pukeutua?

Iran on vanhoillinen maa, jossa pitää sekä miesten että naisten odotetaan pukeutuvan konservatiivisesti. Shortseissa ei sovi liikkua julkisilla paikoilla, ja naisten pitää peittää päänsä huivilla. Tiukkoja vaatteita ei katsota hyvällä.

Tarvitseeko suomalainen Iraniin viisumia?

Suomalainen ei tarvitse viisumia Iraniin.

Matka Iraniin

Iraniin matkustavan kannattaa huomioida maan etäisyydet: Iran on valtava. Teheranista on matkaa Isfahaniin 460 kilometriä, josta on vielä 500 kilometriä Shiraziin. Kätevimmin liikkuu maan sisäisillä lennoilla.

Iranissa on kansainväliset lentokentät Teheranissa ja Isfahanissa. Iraniin lentää Suomesta Dohan kautta kätevästi Qatar Airwaysilla.

Kiertomatkoja Iraniin järjestävät Suomesta esimerkiksi Olympia Kaukomatkatoimisto, Aventura ja Starlight Tours.

Matkustaminen Iranissa

Pitkän kauppasaarron johdosta Iranin matkailu on varsin vähäistä sen potentiaaliin nähden. Tämä näkyy matkailupalveluiden kangerteluna: esimerkiksi hotellien taso ei ole useinkaan päätä huimaava ja länsimaisia vessoja löytyy vain parhaista hotelleista ja ravintoloista. Varaudu siis kyykkimään vessassa!

Iranin vinkit ja kokemukset

Oletko matkustanut Iraniin? Mitä pidit Iranista lomakohteena? Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omat vinkkisi ja kokemuksesi Iranin-matkaltasi ja auta samalla muita matkailijoita suunnittelemaan täydellinen Iranin-loma.

Kommentoi