Alger – Algerian sinivalkoinen pääkaupunki

Algeria Algiers
Algiers on kaunis kaupunki täynnä ranskalaista tunnelmaa. Kuva: SofiLayla

Alger (englanniksi Algiers) on Algerian sinivalkoinen pääkaupunki ja noin kolmen miljoonan algerialaisen koti. Sinivalkoinen, sillä lähes kaikki vanhat ranskalaiset talot ovat valkoisia ja niiden koristeelliset, takorautaiset parvekekaiteet ja ikkunat luukkuineen asuurinsinisiä.

Kaupungista tekee erityisen viehättävän se, ettei noita yli satavuotiaita talovanhuksia ole purettu käytännössä lainkaan, vaan Alger on monin paikoin samannäköinen kuin sata vuotta sitten. Sananmukaisesti, sillä hyvin vähän noita taloja on kunnostettukaan.

Viisi–kuusikerroksisten talojen porraskäytävät ovat alkuperäisessä kunnossa, hissejä ei ole, takorautaisista porraskaiteista puuttuu pala sieltä ja toinen täältä. Posti tuodaan edelleen rappukäytävän sata vuotta vanhoihin puisiin lokerikkoihin. Yksinäinen hehkulamppu yrittää tuoda valoa porraskäytävän pimeyteen.

Julkisivut rapistuvat ja ohikulkija jää ihmettelemään, miten asukkaat vielä uskaltautuvat parvekkeilleen ripustamaan pyykkejä, näyttäväthän ne siltä, että romahtavat hetkenä minä hyvänsä.

Toki Alger myös kasvaa ja laajenee, joten keskustan ulkopuolella on aivan moderneja lähiöitäkin.

Algerin ranskalaiskaupunki

Alger
Postitalo Grande Poste on Algerin kuvatuimpia nähtävyyksiä.

Algerin keskusaukio on Place de la Grande Poste, Suuren postin aukio. Sitä hallitsee suvereenisti pääpostitalo, Grande Poste, jonka kuvaaminen on kiellettyä ja jota ollaan kunnostamassa museoksi. Suuren postin aukio on rinteessä, ja rinnettä hiukan ylöspäin on kaunis puisto Jardin de l’Horloge Fleurie. Aukiolla oleva kukkakioski on mainitsemisen arvoinen – kuin suoraan Pariisista. Aukion laidalla on myös Hotel Albert 1er, sijainniltaan keskeisin Algerin hotelleista.

Tältä aukiolta ranskalaiskaupungin sydämestä on helppo lähteä kävelylle tutustumaan ympäröivään kaupunkiin. Erityisiä nähtävyyksiä ei ole kovin paljon, joten unohda kartta ja harhaile vapaasti ihailemassa kauniita vanhoja taloja, pistäydy hedelmäpuodissa tai leipomossa ja katsele vaatekauppojen ikkunoita. Hääpukuja olisi tarjolla joka lähtöön!

Kun Postin aukiolta jatkaa pohjoiseen, tulee vehreälle Port Said -aukiolle, jonka laidalla sijaitsee Café Tantonville. Se lienee kaupungin kuuluisin kahvila. Mistä se on maineensa saanut, jää arvailujen varaan, sillä tarjoiluissa ei ole kehumista.

Vielä jonkin matkaa pohjoiseen sijaitsee toinen merkittävä aukio, Place des Martyrs eli Marttyyrien aukio. Sen lähistöllä on kaksi merkittävää moskeijaa. Algerian suurmoskeija on kaupungin vanhin; sen minareetti on 1300-luvulta. Maurilaisia ja bysanttilaisia vaikutteita yhdistävä Ketchaoua-moskeija on puolestaan 1600-luvulta. Ranskalaiset muuttivat sen kirkoksi 1800-luvulla, ja moskeijaksi se palautettiin itsenäistymisen yhteydessä.

Casbah – Algerin vanhakaupunki

Martyyrien aukion takana, kauempana rannasta, sijaitsee kaupungin tärkein nähtävyys, labyrinttimäinen Casbah, Algerin ikivanha kaupunginosa, joka on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1992 lähtien. Paikalla sijaitsi Icosium-niminen kaupunki jo foinikialaisten, berberien ja roomalaisten aikaan.

Monet Casbahin jyrkille rinteille rakennetuista taloista ovat satoja vuosia vanhoja. Ulospäin ne näyttävät vaatimattomilta ja osa onkin huonokuntoisia murjuja, mutta monet ovat sisältä upeita, jopa palatsimaisia.

Tyypilliset rakennukset Casbahissa rakentuvat sisäpihan ympärille, ja sisäpihan kautta kuljetaan muihin huoneisiin tai portaita pitkin yläkertaan. Casbah on aina vaikeina aikoina toiminut rikollisten ja vallankumouksellisten piilopaikkana, johon siirtomaavaltakaan ei täysin pystynyt lonkeroitaan ulottamaan.

Alue on edelleen kymmenientuhansien algerlaisten koti, mutta se on rauhoittunut huomattavasti vaikeista vuosista, ja päiväsaikaan siellä voi hyvin kierrellä katsomassa, kun miehet rupattelevat keskenään ja lapset potkivat palloa kujilla ja rakennusten katoilla.

Alueella on paljon käsityöläisiä, joiden työskentelyä saattaa hyvällä tuurilla päästä seuraamaan. Sen sijaan krääsäkauppiaat ja muut yli-innokkaat kaupustelijat ja kerjäläiset, jotka päivystävät niin Tunisin kuin Casablancankin medinoissa, loistavat täällä poissaolollaan. Rauhassa saa kulkea ja ihmetellä. Parhaiten alueeseen tutustuu silti oppaan kanssa.

Lisää Algerin nähtävyyksiä

Algerin pitkä ja kaunis rantakatu Boulevard Zirout Youcef vie keskustasta kohti pohjoista. Rantakadun ja meren väliin jää satama ja muun muassa kaupungin päärautatieasema. Rantabulevardin varren rakennuksia on jonkin verran kunnostettukin, ja arkadien suojassa kuljeskellessa voi hyvin kuvitella olevansa Välimeren pohjoispuolellakin.

Harva tietää, että Tarzania kuvattiin Algerissa. Jardin d’Essais, Algerin hiukan viidakkomainen kasvitieteellinen puutarha, toimi 1930-luvulla Tarzan-elokuvien näyttämönä. Tänne tullessa pääsee kokeilemaan ranskalaisten rakentamaa nykyaikaista metroakin, aseman nimi on Jardin d’Essais.

Ranskalaiskaupungin ulkopuolelle kannattaa lähteä ratikka-ajelun verran. Alkumatka mennään vielä vanhojen talojen välissä kapeilla kaduilla, mutta kun päästään lähiöihin, ollaan jo modernissa Pohjois-Afrikassa. Kadut ovat leveitä ja kerrostalot valtavia. Tämä on aivan eri maailma kuin kaunis mutta ränsistynyt vanhakaupunki.

Kauempana rannasta, ylhäällä rinteillä sijaitseva Sacré Coeurin kirkko edustaa samaa betonibrutalismia kuin Helsingin Makkaratalo, joskin se on hiukan vanhempi. Kirkko valmistui keskellä Algerian sotaa vuonna 1956 uudeksi tuomiokirkoksi, jollaiseksi se vihittiin vuonna 1962, kun Ketchaouan moskeija jälleen palautettiin moskeijaksi.

Kauempana kaupungista, sen pohjoispuolella, sijaitsee vuonna 1872 valmistunut, perinteisempää kirkkoarkkitehtuuria edustava Notre Dame d’Afrique.

Algerin hotellivinkki

Algerissa on kaupungin kokoon (3,5 miljoonaa asukasta) nähden melko vähän hotelleja. Tasokkaimmat ketjuhotellit ovat kaukana keskustasta, ja liikenne on ruuhkaista.

Ydinkeskustan hotellit ovat länsimaisen mittapuun mukaan kahden, korkeintaan kolmen tähden paikkoja. Näistä paras on Hotel Albert Premier, jonka sijainti on keskeinen pääpostia vastapäätä. Hotellin parhaat päivät olivat jo kauan sitten, mutta siellä puhutaan englantia ja hotellin ravintola on kohtuullinen.

Algerin vinkit

Melkein kuin Pariisissa. Kuva: Daniel Federley

Kaupungissa on nykyään yksi metrolinja ja yksi raitiovaunulinja, mutta niistä ei ole turistille kovin paljon iloa, sillä ne palvelevat lähinnä esikaupunkeja. Bussiliikenne on vilkasta, ja pisimmät bussit ovat kaksinivelisiä ja lähes 30-metrisiä! Taksit ovat edullisia, mutta hinta on sovittava etukäteen.

Algerin vanha ranskalaiskaupunki on kuitenkin kompakti, ja siellä liikkuu parhaiten jalkaisin. Kaupungin vanhimpaan osaan, Casbahin kapeille kujille, ei moottoriajoneuvoilla edes pääse.

Lennot

Algeriin on varsin hyvät lentoyhteydet. Kaupunkiin pääsee Suomestakin yhdellä vaihdolla muun muassa Vuelingilla (Iberian halpistytär), Lufthansalla, Turkish Airlinesilla tai Finnairin ja Air Francen yhdistelmällä. Lennot eivät ole kalliit, parhaimmillaan meno–paluun Algeriin saa 250 eurolla.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Algeriaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi