Onko Algeriaan turvallista matkustaa?

Tassili n’Ajjer
Tassili n’Ajjerin aavikko on Saharaa kauneimmillaan. Monet Algerian aavikkoalueista on suljettu matkailulta, mutta Tassili n’Ajjeriin on mahdollista matkustaa – kunhan seikkailumieltä riittää.

Suomen Ulkoministeriö kehottaa noudattamaan Algeriassa matkustettaessa varovaisuutta, mutta ei yksilöi syitä sen tarkemmin. Britannian hallituksen vastaavanlaisilta sivuilta saa täsmällisempää tietoa. Linkin takana mainitut ulkomaalaisten kidnappaukset liittyvät lähinnä Aménasin panttivankikriisiin öljyntuotantolaitoksella Libyan rajan tuntumassa tammikuussa 2013. Parempi kuitenkin välttää rajaseutuja ja lentää pitemmät etäisyydet, kuten kehotetaan.

Kokemusperäisesti kerrottakoon että suurehkolla ulkomaalaisryhmällä oli autiomaassa jatkuva poliisisaattue. Varsinkin yksinäisten naisten liikkumista, jopa rannalla Algerin hotellin ulkopuolella, pyrittiin estelemään, vaikka kaikki vaikuttaa rauhalliselta.

Algerian Välimeren rannalla sijaitsevat rannikkokaupungit Alger ja Oran ovat valoisaan aikaan aivan turvallisia. Kun ei ole turisteja, ei juuri ole taskuvarkaita eikä mopoilevia laukkuvarkaitakaan.

Ulkomaalaisiin suhtaudutaan positiivisella tavalla välinpitämättömästi: kukaan ei yritä myydä mitään, kukaan ei yritä houkutella minnekään, suositella mitään tai muutenkaan häiritä.

Algerialaiset eivät ole vielä sisäistäneet sitäkään, että valkoista turistia kuuluu huijata ja jekuttaa.

Kerjäläisiä, lähinnä Saharan eteläpuolelta tulleita, on vähän ja heihin suhtaudutaan negatiivisesti, jopa vihamielisesti. Siispä turisti voi rauhassa kuljeskella ja ihmetellä.

Poliisistakaan ei ole haittaa; konstaapelit eivät pyydä lahjuksia eivätkä tarkistele satunnaisesti henkilöpapereita ulkomaalaisilta.

Turvallisuus Algerian kaupungeissa

Algerin Casbahia luonnehditaan toisinaan vaaralliseksi, ja matkaoppaat suosittelevat, ettei sinne pitäisi mennä ilman paikallista opasta. Jos on oma opas mukana, näkee taatusti enemmän, mutta ei opas päiväsaikaan turvallisuusmielessä mitenkään välttämätön ole.

Pimeän aikaan tilanne on eri. Casbahiin ei silloin ole asiaa muilla kuin asukkailla, ja Algerissa kannattaa muutenkin pysytellä vilkkailla kaduilla, missä on paljon muitakin jalankulkijoita.

Oran hiljenee illan tullen varhain, ja ratikkakin lopettaa liikenteen illalla jo kymmentä vaille kymmenen. Siellä turistinkaan ei kannata pimeällä kuljeskella.

Sahara on vaarallinen

Saharassa onkin sitten jo vaarallisempaa, eikä sinne ole asiaa omin päin. Autiomaassa uhkana ovat sekä militantti-islamistit että (ihmis)salakuljettajat, jotka eivät kaipaa toiminnalleen silminnäkijöitä.

Algerian laki edellyttää, että Saharaan matkaavilla ulkomaalaisilla on mukanaan virallisen toimiluvan saanut opas, ja usein mukaan tarvitaan poliisisaattuekin.

Algerian aavikkoalueista kauneimpia on Unescon maailmanperintökohde Tassili n’Ajjer, jonne on mahdollista matkustaa, kunhan hoitaa etukäteen järjestelyt paikallisten matkatoimistojen kautta.

Kannattaa huomioida, että kaupunkien ulkopuolella Algerian turvallisuustilanne saattaa muuttua nopeasti suuntaan tai toiseen.

Suurin vaara Algeriassa on liikenne

Suurin riski terveydelle on kuitenkin luonnollisesti liikenne. Polttoaine maksaa noin 0,30€/litra ja siksi sitä on tapana polttaa kaupungeissa torstaisin ja perjantaisin aamuyöhön jatkuvilla kortteliralleilla. Turvavöitä on yleensä turha hapuilla, koska kaikki on kuitenkin korkeammassa kädessä.

Petraamista riittäisi, myös edullisten, maan sisäisten lentojen suhteen. Yhdensuuntainen lento Algerista Timimouniin voi olla halvimmillaan 44 euroa. Mutta: valitettavasti lennoilla ja kentillä virkailijoiden ja viranomaisten asenne on leväperäistä. Turvatarkastukset ovat mielivaltaisia, eikä valituksia oteta vakavasti.

Algeria ja vatsataudit

Hygieniataso vaikuttaa Algeriassa normaalilta. Liki 20-päisellä ulkomaalaisryhmällä ei ilmennyt viikon aikana vatsavaivoja.

Hanavettä ei kannata juoda, mutta lihaa arvaa hyvin syödä halal-määräysten vuoksi.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT