5 x Mene suoraan vankilaan

Vankilat ovat perverssillä tavalla kiehtovia kohteita: kalterien takana odottaa outo ja nurinkurinen oma maailmansa. Monet maailman pahamaineisimmista vankiloista on muutettu nähtävyyksiksi, mutta myös joissain yhtä toimivissa vankiloissa voi vierailla.

Vankilakierroksilla näkee merkkihenkilöiden sellejä ja kuulee hurjia pakotarinoita.

Alcatraz – maailman kuuluisin vankila

Alcatrazin vankila on saarella San Franciscon lahdella. Kuva: MintImages / Shutterstock

Mikä: Alcatraz, San Francisco.

Tunnetaan: Kolholle vankilasaarelle tuomittiin vuoteen 1963 asti amerikkalaisrikollisesta kaikkein pahamaineisimmat. Yksikään ei onnistunut pakenemaan.

Vangeista kuuluisin: Vangeista ensimmäisiä oli gangsterien kuningas Al Capone. Manipuloinnin mestari koetti luovia itselleen etuisuuksia mutta joutui lopulta tunnustamaan: ”Näyttää siltä, että Alcatraz on pyyhkinyt minulla lattiaa.”

Pakoon! Pisimmälle pakoyrityksessään pääsivät kolme vankia, jotka murtautuivat ulos selleistään poralla, jonka he olivat nikkaroineet imurin moottorista ja lusikasta. Läheiseltä luodolta löydettiin sadetakeista ommellun lautan riekaleet. Miesten uskotaan hukkuneen.

Tiilenpäitä lukemaan: Alcatrazin kierrokselle saa mukaansa audio-oppaan, jolla entiset vangit kertovat pakoyrityksistään, ruokamellakoista ja eristyssellien kurimuksesta. Saarelle voi myös koettaa uida vuosittain järjestettävässä triathlonkilpailussa.

Lue lisää San Franciscosta

Pirunsaari, josta Papillon karkasi

Pirunsaari ja mökki, jossa Alred Dreyfusia pidettiin vangittuna osan aikaa. Kuva: Arria Belli, Wikimedia Commons
Pirunsaari ja mökki, jossa Alred Dreyfusia pidettiin vangittuna osan aikaa. Kuva: Arria Belli, Wikimedia Commons

Mikä: Pirunsaari, Ranskan Guyana.

Tunnetaan: Pirunsaari oli osa Pelastuksen saarten rangaistussiirtolaa, jolla tuhannet vangit kuolivat trooppisiin tauteihin, tappeluihin ja vartijoiden sadistisiin rangaistuksiin. Ruumiit heitettiin haikalojen ruoaksi.

Vangeista kuuluisin: Maanpetturiksi lavastettu Ranskan armeijan kapteeni Alfred Dreyfus istui Pirunsaarella neljä vuotta kahlittuna koppiin, josta hän ei nähnyt edes merta. Lopulta kirjailija Emile Zola sai puhuttua syyttömän miehen vapaaksi.

Pakoon! Menestyskirjassaan Vanki nimeltä Papillon Henri Charrière kertoo, kuinka hän pakeni Pirunsaarelta kookospähkinöistä kyhätyllä lautalla. Sutenöörin murhasta tuomitun Charrièren yltiöpäiset seikkailut on sittemmin todistettu keksityiksi ja muilta vangeilta kuulluiksi.

Tiilenpäitä lukemaan: Pirunsaaren ympärillä vellovat hurjat aallot, eikä sille päästetä vierailijoita. Saarta voi tiirailla viereiseltä Ile Royalelta, joka oli osa rangaistussiirtolaa. Saarella on majatalo, vankilanraunioita ja giljotiininjäänteet. Saarelle pääsee katamaraanilla Kourousta.

Meriharakka-blogista voi lukea lisää Pirunsaaresta.

Robben Island – Nelson Mandelan vankila

Robben-Island
Robben Island häämöttää seisemän kilometrin päässä merellä Kapkaupungin edustalla. Kuva: Jim Sher, Flickr CC

Mikä: Robben Island, Kapkaupunki.

Tunnetaan: Vankilasaarelle tuomittiin pakkotyöhön apartheidin vastustajia, ja vankiluetteloa voikin lukea kuin Etelä-Afrikan politiikan Kuka kukin on -kirjaa. Myös maan nykyinen presidentti Jacob Zuma kärsi saarella 10 vuotta.

Vangeista kuuluisin: Nobelin rauhanpalkinnon saanut Nelson Mandela vietti saarella 18 vuotta. Mandela opetti saarella paitsi vankitovereitaan myös valkoisia, huonosti koulutettuja vanginvartijoita, joita hän piti yhtä lailla järjestelmän uhreina.

Pakoon! Saari toimi vankilana jo 1800-luvulla, jolloin siltä pakenivat veljekset Carel ja Jacob Kruger hylkeennahoista tehdyllä veneellä. Carel jäi pian norsun tallomaksi, Jacob piileskeli erämaissa 20 vuotta. Lopulta Jacob sai armahduksen, mutta ennen kuin mies ehti nauttia vapaudesta, leijona söi hänet.

Tiilenpäitä lukemaan: Robben Island on maailmanperintökohde ja Kapkaupungin suosituimpia nähtävyyksiä. Opastuksia vetävät entiset vangit. Nykyisin saarta asuttaa vankien sijaan suuri pingviiniyhdyskunta.

Lue lisää Kapkaupungista

Kresty – Euroopan pahamaineisin vankila

pietari-vankila
Aleksanteri Nevskin kirkko hallitsee Krestyn vankilanäkymiä. Kuva: Fotorus, Flickr CC

Mikä: Krestyn tutkintavankila, Pietari.

Tunnetaan: Euroopan pahamaineisimman vankilan pikkuruisiin kahdeksan neliön selleihin saatetaan ahtaa kuusikin vankia. Sadat vangit ovat eristyksissä tuberkuloosin takia. Vuonna 1890 valmistuneessa tiililinnassa kituivat Neuvostoliiton aikaan poliittiset vangit.

Vangeista kuuluisin: Runoilija Anna Ahmatovan poika Lev Gumiljov joutui Krestyyn 1930-luvun vainovuosina, ja runoilija kulutti kuukausia vankilan porteilla nähdäkseen edes vilauksen pojastaan. Ahdistustaan Ahmatova purki runoon Requiem, jonka hän uskalsi kirjoittaa paperille vasta 1960-luvulla.

Pakoon! Krestystä yritetään pakoon keskimäärin kerran kuussa, mutta siinä on onnistuttu viimeksi vuonna 1922. Muuan asianajaja rakastui hiljattain vaaralliseen vankiin ja salakuljetti tälle pistoolin. Vanki jäi kiinni ja asianajaja sai vuosien tuomion.

Tiilenpäitä lukemaan: Vankilaa vastapäätä, Nevan toisella puolen, on Anna Ahmatovan patsas. Vankilan sisätiloihin on järjestetty viikonloppuisin kierroksia, joilla on nähnyt vankien surkeita elinoloja ja vankilan museon. Museossa on esillä esimerkiksi puhallusputkia, joilla vangit ampuvat sellinsä ikkunasta paperiviestejä omaisilleen.

Pietarin ulkopuolelle on valmistunut uusi, suuri vankila nimeltä Kresty 2. Aikaa myöten se saattaa syrjäyttää kokonaan alkuperäisen Krestyn.

Lue lisää Pietarista

Joulusaunaan San Pedron vankilaan

San Pedron sisällä asutaan miten satutaan. Kuva: Danielle Pereira, Flickr CC

Mikä: San Pedron vankila, Bolivia.

Tunnetaan: Vangit elävät muurien sisällä vapaasti – usein perheidensä parissa. Vangit joutuvat maksamaan selleistään ja ostamaan oman ruokansa. Tärkeä tulonlähde on vankilassa valmistettava korkealaatuinen kokaiini.

Vangeista kuuluisin: Huumeiden salakuljetuksesta neljäksi ja puoleksi vuodeksi tuomittu brittivanki Thomas McFadden alkoi järjestää La Pazissa sijaitsevaan San Pedroon vankilakierroksia reppureissaajille. McFadden vapautui vuonna 2000.

Pakoon! Australialainen reppureissaaja Rusty Young syyllistyi käänteiseen vankilapakoon eli hän lahjoi vartijat päästämään itsensä kiven sisään asumaan. Kokemuksistaan hän kirjoitti teoksen Marching Powder, josta Brad Pitt on tekemässä elokuvaa.

Tiilenpäitä lukemaan: Vankilavierailut on virallisesti kielletty, mutta ne onnistuvat yhä epävirallisesti. Ei tarvitse kuin mennä vankilan porteille ja kertoa saapuneensa tapaamaan kaukaista sukulaistaan. Oppaan saa mukaansa noin 25 eurolla. Kerran elämässä kävi taannoin joulusaunassa San Pedrossa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi