Pakina: opas kulttuurilomalle

Colin Northway, Flickr CC

1. Valitse lomakohteeksi eurooppalainen kaupunki, joka tunnetaan museotarjonnastaan. Lainaa kirjastosta pino kulttuurihistoriaa käsitteleviä kirjoja. Älä välitä, vaikka nukahdat sivulla kaksi. Paikan päällä jaksaisit kyllä innostua ”rikkaasta kulttuuriperinnöstä, joka elää rinta rinnan modernin suurkaupungin sykkeen kanssa”.

2. Jonota museoon vesisateessa. Jätä huomioimatta ohi kulkevat paikalliset ihmiset, älä ainakaan puhu niille. Tankkaa sen sijaan oppaastasi vuosilukuja ja hallitsijoiden perimysjärjestystä.

3. Suunnista suoraan museon must-nähtävyydelle. Ota sen äärellä selfie, jossa taideteos pilkistää hälisevän koululaisryhmän välistä.

Jonota museoon vesisateessa. Jätä huomioimatta ohi kulkevat paikalliset ihmiset, älä ainakaan puhu niille.

4. Tuijota lasikaappiin sullottua epämääräistä, mustunutta puumötikkää niin kauan, että ymmärrät sen olevan ovi, johon on kaiverrettu lehmänpää. Kumarru lukemaan pienellä tuherretun lapun esittelyteksti: ”Ovi, johon on kaiverrettu lehmänpää. N. 300 eKr.”

5. Katso haalistuneita ruukunsirpaleita. Ota kasvoillesi keskittynyt ilme, vaikka todellisuudessa mietit, että Lanzarotelle olisi päässyt halvemmalla, siellä olisi lämmintä ja muistikohan Pena nyt varmasti siirtää sen palaverin.

6. Mene museon kahvilaan. Osta ylihintainen, nahjuuntunut croissant ja postaa Facebookiin selfiesi ja kirjoita mukaan viesti: ”Kulttuurimatkailu sivistää. Koin tänään historian siipien havinaa katsellessani pronssisia keihäänkärkiä. Huomenna tutustun autenttisiin päiväkirjateksteihin ja 1700-luvulta peräisin oleviin pitsiliinoihin Emilda Thüssenbergin museossa.”