Paratiisireportteri: 19 tapaa selvitä pandemiasta

Dinagat
Tällaiset maisemat odottavat paratiisireportteria Surigaolla, kunhan koronaeristys päättyy. Kuva: Antti Helin

Paratiisireportteri on vetäytynyt eristykseen puutaloonsa Mekongin rannalle. Näillä vinkeillä aion selvitä pandemiasta – tai ainakin pysyä joten kuten järjissäni.

1 Aja viikset sisäiseltä korona-natsilta

Vaikka kuinka mieli tekisi, älä tiirale naapureiden toimintaa ovisilmästä ja kantele Supolle, jos näet heidän poistuvan kotoaan saman päivän aikana kahdesti.

Vaikka välillä tekisikin mieli heristää nyrkkiä kaikille sääntöjä rikkoville tai muuten vain omalla tavallaan käyttäytyville, ei anneta valtaa Korona-Gestapolle.

Tämä on jo sen verran ikävää aikaa muutenkin, ettei se kaipaa yhtään lisää kettuilua.

Ja eiköhän jokaisella ole syynsä toimia niin kuin toimivat. Yleensä hyvä syy. Tai edes kohtalainen. Ja kai sekin on syy, jos vain on idiootti.

Mieltään ei kannata pahoittaa muutamasta idiootista – pääasia, että käyttäydytään me suuri enemmistö vastuullisesti.

2 Kalsarikännit vai ei?

Vaikka päivät kuluisivatkin pelkissä kalsareissa, nyt ei ole hyvä aika kalsarikänneille. Eristyksissä ne saattavat venähtää helposti pitkäksi, ja juuri nyt keho kannattaa pitää mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Kalsarikännien sijaan pukeudu parhaimpiisi ja vietä sillon tällöin online-bileitä hyvien ystävien seurassa.

Tästä taitaakin tulla yli kymmeneen vuoteen ensimmäinen vappu, jonka pääsen jakamaan ystävieni kanssa. Pitänee jo alkaa hamstrata herkkuja online-vappupiknikiin.

3 Soita iloiselle ystävälle

Aleksi kävi vähän kaupassa.

Minä saan aina hyvän mielen, kun soitan Filippiineille majatalomme rakennustyömaata luotsaavalle Aleksille. Hän on aina hyvällä tuulella, vaikka korona on toki aiheuttanut haasteita myös rakennustyömaallamme.

”Jos stressileveliä mittasi yhdestä kymmeneen, niin pahimmillaan on käyty 1,5:ssä”, Aleksi toteaa.

Rakennustyöt etenevät edelleen aikataulussa: bungalowien anturat on jo valettu valmiiksi, samoin päärakennuksen.

Kalsarikänneistä Aleksi saattaa tosin olla toista mieltä kanssani. Hän kertoo varustautuneensa koronaa varten: ”Ostettiin rakennustyömaalle 250 litran pulloo bissee, 100 rommipulloa ja riittävästi riisiä työmiesten perheille. Ja jälleen hyvä haistelu etukäteen, sillä riisi on nyt loppu Surigaosta. Kalja ja viski loppuvat kohta.”

4 Älä suotta huolehdi vessapaperista

Vessapaperia Aleksin ei ole tarvinnut hamstrata. Filippiineillä kun riittää kuuppa eli tabo. Kannattaa harkita myös koti-Suomessa.

5 Haaveile paratiisista

Dinagat Filippiiniit
Heti kun Filippiinien majatalomme valmistuu, pääsemme tekemään retkiä tällaisiin maisemiin. Kuva: Antti Helin

Sen sijaan, että surisit peruuntuneita reissujasi, tee bucket-lista matkoista, jotka haluat oikeasti kokea. Se voi olla yksi koronan opetuksista: Unohda keskikertainen matkustelu. Matkusta jatkossa harvemmin mutta paremmin, todellisten elämysten perässä.

Me ryhduimme perheen kesken kirjoittamaan matkahaaveitamme paperilapuille toivomuspurkkiin. Poika sanoi, että hän haluaisi mennä New Yorkiin syömään aitoon New York steak houseen. Kannatetaan! Pakkohan sitä on kerran elämässä syödä täydellinen pihvi.

Vaimo sanoi, että hän haluaa aivan ensimmäiseksi rantalomalle. Töiden ja Laosiin-muuttomme takia häneltä on jäänyt useampikin loma rästiin.

Kiinni veti! Olkoon ensimmäinen matkamme Surigaoon omalle resortillemme, jonka pitäisi olla jo tänä kesänä avajaiskunnossa.

Koronan takia siellä ei varmaan asiakkaita vielä pitkään aikaan näy, mutta voidaanpa kutsua vaimon filippiiniläiset kaverit kylään ja näyttää heille vähän paikkoja – kuten kuvassa näkyvän Dinagatin maisemia.

6 Kamppaile lasten kanssa

Siis pelilaudan ääressä. Jos ja kun etäkoulun käyminen pitkästyttää, kaiva esiin shakki tai jokin modernimpi stragegiapeli. Eiköhän niiden pelaaminen kehitä ajattelua yhtä lailla kuin koulunkäynti.

Tällä hetkellä oma suosikkimme on Splendor, jonka löysimme kaupasta juuri ennen kuin kotikaupungissamme Vientianessa laitettiin ovet koronasäppiin.

Pojan kanssa on pelattu paljon myös futuristista taistelupeliä Neuroshima Hex. Suosittelen! Tuttuja ovat tietysti myös Carcassonne, Menolippu ja Catan, mutta niissä onnella on ehkä turhankin paljon merkitystä, jos mietitään pelaamista koulutunnin korvikkeena. Hauskoja pelejä ne toki ovat.

7 Valmistaudu Tokio 2021 -kisoihin juoksemalla ympäri kerrostaloparveketta

Älä unohda kuntoilla. Meillä on onneksi iso piha, jossa voi pelata sulkapalloa ja treenata vaikka futista. Ehdimme myös ostaa pingispöydän koronaeristystä ajatellen.

Hyvin alkanut kuntoiluni sai tosin nopeasti nolon lopun, kun pari päivää sitten isovarpaaseeni iski kihti. Siis kyllä, Paratiisireportterilla kihti!

Ja täytyy tunnustaa, että sain sen ihan omaa syytäni. Join liikaa…

…punajuurimehua!

Löysimme kaupasta punajuuria, keitimme niitä ison satsin ja teimme mehua. Ajattelimme elää terveellistä. Toisin kävi – paljastui, että punajuuri on muuten superterveellistä, mutta sillä voi olla yksi ikävä sivuvaikutus.

Söin kyllä myös yhden hyvin punaisen pihvin.

8 Käy kalassa

Mekongissa kalastamisen olen jättänyt suosiolla paikallisille kalamiehille. Mutta jos olet Suomessa, suuntaa saman tien meren rantaan. Nyt on siikasesonki. Kateellisena katselen tuttujeni jakamia kuvia siikasaalista.

9 Jännitä kauppareissua

Pitkiin aikoihin en ole jutellut yhtä paljon puhelimessa isäni kanssa kuin nyt koronaeristyksessä. Mutta olisihan se kiva nähdä tuttuja myös kasvotusten. Siihen hyvä tekosyy on kauppareissu – sovi kauppajonoon turvavälitreffit.

Ja katso kauppareissua varten opetusvideoina tv-sarjaa Walking Dead. Ainakin minusta kaupassa käynti tuntuu nykyisin elämää suuremmalta seikkailulta.

Suorita voitontanssi, kun huomaat, että vielä on Nutellaa jäljellä.

10 Taputa kerran päivässä parvekkeella hoitohenkilökunnalle

Ja anna heille tukesi myös sitten, kun seuraavan kerran puhutaan sairaanhoitajien palkankorotuksista.

11 Kokkaa netistä löytämiäsi eksoottisia reseptejä

Aina siihen asti, kunnes ymmärrät, ettei edes Stokkan herkusta saa islantilaista mädätettyä haikalaa.

12 Nipistä itseäsi hemmetin kovaa

13 Lue James Joycen Ulysses

…ja valita, että eristyksissä on tylsää. Sen sijaan striimaa televisiosta kaikki se, mitä et ole ehtinyt aiemmin katsoa.

Suositus: tsekkaa Netflixistä ainakin Mindhunters ja Juhlat (Russian Doll). Pisteet myös Sex Educationille. Ajattelin katsoa HBO:lta vihdoin myös Deadwoodin… jos ehdin.

Sitä kun ajattelee, että on aikaa vaikka mihin, niin huomaa, että päivät, viikot ja kuukaudet hurahtivat hetkessä ohitse, eikä ehtinyt edes aloittaa sen menestysromaanin kirjoittamista, mille oli vain odottanut sopivaa hetkeä ilman muita töitä.

Tästä on kokemusta Siperian-junasta, jolle varasi kaikenlaista tekemistä, mutta päivät hurahtivat hetkessä vain maisemia katsellen.

14 Kuuntele vainoharhaisesti kehosi merkkejä

Barcelonan entinen jugendsairaala Sant Pau on Unescon maailmanperintökohde. Kuva: Ante Hamersmit / Unsplash

Kutittaako kurkussa? Kouristaako rinnassa? Maistuuko ruoka? Kumpi on pahempi, koronavirus vai hermoromahdus?

Helppohan tämä eristys olisi kestää, jos koko ajan ei olisi pelko persuksissa, että entä jos sittenkin sairastuu. Varsinkin täällä Laosissa, jossa terveydenhoito on mitä on.

Ai miksi en palannut Suomeen? Koska vaimo joutui jäämään Laosiin kansainväliseen duuniinsa enkä halunnut jättää häntä yksin. En myös tiedä, minne olisin Suomessa mennyt. Lisäksi riski sairastua lennolla tuntui suuremmalta kuin pysyä kotona eristyksissä.

15 Hengitä syvään

Rentoudu.

Ole kiitollinen sitä, että maailma opiskelee pandemiaa vastaan taistelua koronan avulla eikä jotain muuta vielä kauheampaa tautia vastaan.

Kauhea koronakin on, mutta tllastollisesti suurimmalla osalla ihmisistä on hyvät mahdollisuudet selvitä siitä.

16 Kuvittele olevasi meditaatioretriitissä Nepalissa

Sellaisessa, jossa ollaan hiljaa kolme viikkoa ja meditoidaan. Tuttujani on sellaisissa käynyt. Siis ihan oikeasti. Nyt sihen olisi oiva tilaisuus kotonaan.

Ei perheellisille.

17 Tilaa netistä kaikki mahdolliset seksilelut

Samalla tuet pienyrittäjiä!

18 Vitsaile koronaviruksella, kaikesta huolimatta

Ymmärrä, että koronaeristyksestä selvitäksesi tarvitset kaikkia yllälistattuja sopivassa suhteessa.

19 Laita vinkit kiertämään

Jos tykkäsit tästä kirjoituksesta, jaa se Facebookissa, Twitterissä, pullopostina tai vaikka kotisi ikkunassa. Arvostan.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi