Slovakian parhaat matkakohteet

Slovakia nähtävyys linna
Bojnicen linna on Slovakian kaunein.

Slovakia on aikamoinen satumaa. Pieneltä alueelta löytyy upeita maisemia kuin suoraan Taru Sormusten herrasta -elokuvista: on vuoria ja luolia, linnoja ja keskiaikaisia kaupunkeja.

Tunnelma on sopivasti muun maailman unohtama. Suurin syy siihen taitaa olla Slovakian pääkaupunki Bratislava. Sillä kun ei ole suurta vetoa kaupunkikohteena ja niinpä muukin Slovakia on jäänyt pimentoon.

Slovakian lumo löytyykin Tatra-vuorilta ja maaseudun kauniista, keskiaikaisista pikkukaupungeista. Jos on käynyt vain Bratislavassa ei ole oikeastaan vielä nähnyt Slovakiaa laisinkaan.

Nähtävää Slovakiassa riittää: maan pienestä koosta huolimatta Unescon maailmanperintökohteitakin on Slovakiassa seitsemän, saman verran kuin seitsemän kertaa suuremmassa Suomessa.

Maaseutu muistuttaa nostalgisesti menneen ajan Eurooppaa. Tiet ovat kuitenkin hyvässä kunnossa, ja maassa on helppo liikkua.

Slovakian parhaat kaupungit

Kosice Slovakia
Kosice on Slovakian toiseksi suurin kaupunki – ja mukava päätepiste Slovakian-kierrokselle.

Slovakian pieni pääkaupunki Bratislava sijaitsee maan länsireunalla, aivan Itävallan rajalla. Bratislavaan tutustuu kätevästi vaikka päiväretkellä Wienistä, josta on tunnin junamatka. Nähtävyytenä on pittoreski, joskin varsin pieni vanhakaupunki ja sitä elävöittävät hauskat patsaat.

Slovakian toinen merkittävä kaupunki on maan itälaidalla sijaitseva Košice, joka ei häviä viihtyisyydessä Bratislavalle. Košicen idyllinen, matalien talojen vanhakaupunki on keskittynyt mahtavan tuomiokirkon ympärille. Kirkko on koko maan suurin.

Nuorekasta elämää reilu 200 000 asukkaan kaupunkiin tuo yliopisto. Košicesta on jo selvästi lähempänä Budapestia kuin Bratislavaa.

Katso tarjoukset Košicen majoitukseen.

Slovakian nähtävyydet

Slovakia
Slovakiasta löytyy Draculan – ei kun Nosferatun – linna.

Slovakian nähtävyydet vievät keskiajan tunnelmiin. Linnoja on vähän joka kukkulalla, samoin keskiaikaisia vanhoja kaupunkeja.

Linnoista kaunein on Bojnicen linna, joka näyttää nätteine torneineen aivan kuin se olisi jostain Disneyn sadusta. Linna on peräisin keskiajalta, tosin sitä muokattiin paljon romantiikan henkeen 1800-luvun lopulla.

Kauhein on puolestaan Čachticen linna, jossa asunut, murhanhimoinen kreivitär Elisabet Báthory etsi ikuisen nuoruuden salaisuutta kylpemällä nuorten neitojen veressä.

Oravan linna sai puolestaan kunnian esittää Draculan linnaa vuoden 1922 saksalaisessa kauhuelokuvaklassikossa Nosferatu. Elokuva tosin ajoi tuotantoyhtiönsä konkurssiin.

Slovakian nähtävyyksiin kuuluu myös kahdeksan vanhaa puukirkkoa, jotka muodostavat Unescon maailmanperintökohteen Slovakia Karpaattien puukirkot. Puukirkot eroavat toisistaan aika lailla ulkonäöltään kuin uskonnoltaankin: joukossa on niin katolisia, ortodoksisia kuin protestanttinenkin kirkko.

Erikoisimpia on protestanttisen konstailematon Hronsekin puukirkko, joka näyttää ulkoa jättimäiseltä puuladolta. Kirkon puinen kellotorni on puolestaan hyvinkin koristeellinen. Täällä on kätevä käydä osana kaivoskaupunki Banská Štiavnican vierailua.

Slovakian nähtävyyksien sijainnit näyttää Slovakian kartta.

Spišin linna ja Levočan häpeähäkki

Slovakian nähtävyydet Spišin linna
Spišin linna on raunioinakin vaikuttava nähtävyys.

Slovakia linnoista komein on Spiš, joka kohoaa mahtavana kukkulan laella viehättävän Spišské Podhradie -kylän edustalla. Rauniolinna on kooltaan Euroopan suurimpia.

Piipahda myös kylässä tutustumassa muurein ympäröityyn, yhden kadun mittaiseen piispankaupunkiin Spišská Kapitulaan. Se muodostaa Unescon maailmanperintökohteen yhdessä Spišin linnan, Žehra kirkon ja läheisen Levočan pikkukaupungin kanssa.

Levoča Slovakia
Levočan vanha kaupungintalo on aikamoinen renessanssin aarre.

Vanhojen suojamuurien ympäröimä Levoča tunnetaan kaupungissa asuneesta keskiaikaisesta kuvanveistäjäsuuruudesta Levočan Mestari Paulista, jonka komeimpia töitä on Levočan Jaakobin basilikan mahtava puualttari, lajissaan Euroopan korkein.

Kaupungin nähtävyyksiin kuuluu myös häpeähäkki, johon lukittiin 1500-luvulla synnintekijöitä häpeämään koko kansan nähtäväksi ja pilkattavaksi.

Vanhankaupunginaukion laidalla sijaitsee ihana Hotel Stela, mukava paikka viettää yö historiallisissa maisemissa.

Banská Štiavnica – tunnelmallinen vanha kultakaupunki

Banská Štiavnica rikastui keskiajalla kultakaivoksillaan.

Slovakian tunnelmallisimpia vanhoja kaupunkeja on Banská Štiavnica, Unescon maailmanperintökohde, joka sijaitsee sammuneen tulivuoren kalderan suojissa kuin luonnon omassa linnoituksessa. Pitkulainen kaupunki on rakentunut ylämäkeen muutaman kadun varrelle.

Kaupunki rikastui keskiajalla hopea- ja kultaesiintymillään, jotka olivat Unkarin valtakunnan laajimmat. Turkkilaiset yrittivätkin useasti vallata kaupungin mutta tuloksetta.

Kaupungin vanhat, maan alla kulkevat kaivokset ovat avoinna vierailijoille.

Kannattaa ihailla myös Banská Štiavnican keskusaukiolla kohoavaa komeaa ruttopylvästä, joka pystytettiin juhlistamaan ruttoepidemian päättymistä.

Banská Štiavnicassa on useita mukavia ja edullisia majapaikkoja.

Perinteiset kylät Vlkolínec ja Čičmany

Slovakia nähtävyydet
Čičmanyn talot on koristeltu perinteisillä riimuilla.

Entä miltä näytti Euroopan maaseutu entisaikaan? Sellaiselta kuin Vlkolínec. Unescon maailmanperintökohteeksi julistettu, metsäisten kukkuloiden kätkemä kylä on säilyttänyt ikiaikaisen ulkoasunsa paremmin kuin melkein mikään muu kylä Keski-Euroopassa.

Toinen kuuluisa perinteinen kylä on Čičmany, jonka puutalot on maalattu kauniisti koristekuvioin. Yöpyminenkin onnistuu: yhdessä kauniissa vanhassa puutalossa toimii Penzion Katka.

Slovakian jääluola

Slovakian karstialueilla esiintyvät luolat ovat nekin saaneet Unescon maailmanperintökohteen arvon.

Luolista kiehtovin on Dobšinskán jääluola, johon tutustuu parhaiten Levočasta käsin. Luolaa koristavat jäämuodostelma ja vuoteen 1946 asti luolassa sai jopa luistella!

Jääluolaan tutustutaan opastetuilla kierroksilla, jotka kestävät noin puolen tunnin verran. Luolassa on kuuma, joten pukeudu shortseihin. Vitsi. Lämpötila on kesälläkin parissa miinusasteessa.

Vaeltaminen Slovakiassa

Slovakia kohteet
Slovakia hurmaa vuoristomaisemilla. Štrbské Pleson vuoristojärveltä alkavat hienot patikointimaastot.

Slovakia on pääosin vuoristoa – oikeastaan vain pääkaupunki Bratislava sijaitsee alavalla maalla. Slovakia onkin mainio, joskin yllättävän huonosti tunnettu vaelluskohde.

Komeinta seutua ovat Slovakian ja Puolan rajalla sijaitsevat Korkeat Tatravuoret (Vysoké Tatry), jossa kaikkiaan 25 huippua nousee yli 2500 metrin korkeuteen.

Parasta aikaa vaeltamiseen kestää kesäkuusta pitkälle syyskuuhun. Osa vaelluspoluista pysyy auki lokakuun lopulle asti, tosin sää- ja lumivarauksella.

Porttina Tatravuorille toimii pikkukaupunki Poprad, josta kulkee paikallinen sähköjuna keskeisiin vaelluskohteisiin kuten Tatranská Lomnicaan, josta pääsee kaapelirataa pitkin Slovakian kolmanneksi korkeimmalle huipulle.

Jos haluaa asua tyylillä, Tatranská Lomnicassa sijaitsee vuonna 1893 avattu Hotel Lomnica, Tatravuorten ensimmäinen hotelli. Historian henkäyksestä – ja kuumista altaista – huolimatta huoneen saa yleensä alle 200 eurolla.

Lue lisää: Vaellus Tatravuorilla

Slovakian kulttuuri

Spiš Slovakia
Spiš ja monet muut Slovakian linnat kertovat maan sijainnista valtakuntien rajalla.

Moni suomalainen taitaa tuntea Slovakian parhaiten siitä, että maa oli vuoteen 1993 asti osa Tšekkoslovakiaa. Slovakian kieli slovakki onkin lähellä tšekkiä, mutta siihenpä yhteydet Tšekkeihin loppuvatkin. Maantieteellisestikin paljon Prahaa lähempänä ovat Wien ja Budapest.

Ennen Tšekkoslovakian perustamista ja itsenäistymistä Slovakia olikin vuorollaan osa Unkaria ja Habsburgien valtakuntaa. Erityisen suuri merkitys Slovakian kulttuuriin on ollut myös Unkarilla, jonka vallan alla alue oli keskiajalta aina 1800-luvulle.

Nykyisin Slovakiassa asuu noin yhdeksän prosentin kokoinen unkarilaisvähemmistö, jota vastaan Slovakian hallitus käy aikamoista kielisortoa.

Matka Slovakiaan

Slovakiaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Moni matkustaakin Slovakiaan Wienin kautta, josta on vain tunnin junamatka Bratislavaan. Slovakian vuorille pääsee puolestaan kätevästi Krakovan kautta.

Jos aikoo kiertää koko maan, hyvä idea on lentää Budapestiin ja vuokrata sieltä auto. Bratislavan voi jättää väliin ja kiertää maan sen sijaan Banská Štiavnican ja Košicen kautta.

Vaellusmatkoja Slovakian Tatravuorille järjestää ainakin suomalainen Mandala Travel.

Vertaile lentojen hintoja.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!