Turkin sää ja ilmasto

Turkki rannat
Konyaalti-ranta, Antalya. Kuva: Muratart / Shutterstock

Mikä on paras aika matkustaa Turkkiin? Tällä sivulla kerrotaan Turkin suosituimpien matkakohteiden säästä eri vuodenaikoina. Turkki on suuri maa, jossa ilmasto vaihtelee paljon paitsi vuodenajan, myös sen mukaan, ollaanko etelärannikolla vai maan vuoristoisessa keskiosassa.

Paras aika matkustaa Turkkiin?

Parhaita aikoja matkustaa Turkkiin rantalomalle ovat kevät ja syksy. Silloin järjestetään edullisia pakettimatkoja, ja sää on juuri sopivan lämmin suomalaiseen makuun.

Istanbuliin voi matkustaa ympäri vuoden. Kevät ja syksy ovat parhaita aikoja myös kaupunkilomailuun; talvella on kovin viileää, ja kesällä kuumaa (sekä paljon turisteja).

Turkin sää huhti-toukokuussa

Turkin matkailusesonki pyörähtää käyntiin huhtikuussa, kun suomalaiset matkajärjestäjät aloittavat lomalennot rantakohteisiin kuten Alanyaan ja Sideen.

Huhtikuussa Turkin etelärannikon lomakohteiden lämpötila on 20 asteen paremmalla puolella. Toukokuussa nautitaan jo täydestä kesästä: iltapäivisin elohopea kipuaa helposti hellelukemiin.

Turkin sää kesällä

Kesä on Turkissa kuumaa aikaa. Jos rakastaa hellettä, kannattaa matkustaa johonkin Turkin rannikon lomakohteista. Heinä-elokuussa lämpötila vaihtelee 30 asteen molemmin puolin, ja Välimeren vesikin on ihanan lämmintä, jopa 25-asteista.

Kesäkuukausina nautitaan auringosta täysin rinnoin; sadepäiviä on keskimäärin vain yksi kuussa.

Turkissa on eniten turisteja kesäkuukausina, kesäkuusta syyskuun alkuun.

Turkin sää syys-lokakuussa

Turkki on parhaimmillaan syys-lokakuussa. Kiivaimman lomasesongin turistitungos on takana, mutta sää on suomalaisen kannalta täydellisen kesäinen: rantakohteissa lämpötila pysyy edelleen hellelukemissa, ja Istanbulissakin nautitaan kaupunkilomailuun sopivasta runsaan 20 asteen lämmöstä.

Syksy on myös erinomaista aikaa patikoida Kappadokiassa. Syyskuussa Kappadokian vaelluspoluilla pärjää mainiosti shortseissa ja t-paidassa. Yöt ja varhaiset aamut ovat vuoristossa mukavan kirpeitä.

Turkin sää talvella

Eteläisestä sijainnistaan huolimatta Turkki ei ole mikään trooppinen talvikohde.

Turkin rantakohteet ovat talvella vähän liiankin rauhallisia, sillä moni majapaikka ja ravintola sulkee ovensa asiakkaiden puutteen vuoksi. Talvella on myös enemmän sadepäiviä. Rantalomakohteissa lämpötila jää selvästi alle 20 asteeseen.

Talvikohteeksi kannattaa valita Istanbul, jossa riittää elämää ja näkemistä ympäri vuoden. Kannattaa kuitenkin tutustua sääennustukseen ennen matkalaukun pakkaamista: itse olen saanut ihmetellä Istanbulissa lumisadetta jouluaattona!

Talvella Turkin vuorilla voi lasketella. Maan suurin ja kehittynein hiihtokeskus on Palandöken, jossa lasketellaan kolmen kilometrin korkeudella merenpinnasta. Myös etelärannikon läheltä löytyy hiihtokeskuksia, muun muassa 140 kilometriä Antalyan pohjoispuolella sijaitseva Davraz.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!