Turkki – vinkit ja kokemukset

Tällä sivulla kerrotaan käytännön vinkkejä Turkissa matkustamiseen.

Tarvitaanko Turkkiin viisumi?

Suomalaiselta ei vaadita viisumia Turkkiin, jos matkan pituus on alle 90 päivää. Passissa pitää olla tyhjä sivu leimoja varten, ja sen on oltava voimassa 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen.

Lennot ja äkkilähdöt Turkkiin

Turkkiin lentävät Suomesta suoraan sekä Finnair että Turkish Airlines. Lento Helsingistä Istanbuliin tai Alanyaan kestää noin 3,5 tuntia. Katso lentotarjoukset Turkkiin.

Turkin rantalomakohteisiin löytyy usein äkkilähtöjä ja edullisia matkatarjouksia.

Aikaero Suomen ja Turkin välillä

Turkissa on sama kellonaika kuin Suomessa.

Paras aika matkustaa Turkkiin?

Parhaita aikoja matkustaa Turkkiin ovat kevät ja syksy. Silloin Suomesta järjestetään edullisia pakettimatkoja, ja sää on juuri sopivan lämmin rantalomailuun.

Turkin vilkkain turistisesonki on kesä-heinä-elokuussa. Kesällä myös lämpötilat ovat korkeimmillaan, 30 asteen molemmin puolin.

Istanbul on hyvä matkakohde ympäri vuoden, mutta talvella kannattaa varata mukaan lämpimiä vaatteita.

Lue lisää: Turkin sää ja ilmasto

Puhutaanko Turkissa englantia?

Turkin ainoa virallinen kieli on turkki. Turistialueilla pärjää englannilla tai saksalla, ja joskus kauppojen hierominen basaarissa onnistuu jopa suomeksi.

Rahan vaihtaminen Turkissa

Turkin valuutta on liira, jonka lyhenne on TRY. 1 € = 6 TRY (10/2018). 

Valuuttakurssi vaihtelee inflaation vuoksi. Rahaa kannattaa vaihtaa vasta perillä matkakohteessa, tai nostaa liiroja pankkiautomaatista. Monissa lomakohteissa voi maksaa euroilla.

Kortillakin voi maksaa, mutta ei joka paikassa – käteistä pitää siis olla mukana.

Turkin hintataso ja ostokset

Turkki on aina ollut edullinen matkakohde, mutta vuoden 2018 aikana maan hintataso on laskenut entistäkin alemmas.

Jokaisesta Turkin kaupungista löytyy basaari eli torialue, jossa kaupankäyntiin kuuluu railakas tinkiminen. Usein lopullinen hinta on alle puolet kauppiaan aluksi ilmoittamasta summasta.

Jätetäänkö Turkissa juomarahaa?

Yleisesti ottaen Turkissa ei ole pakko tipata, mutta etenkin ravintoloissa on tapana jättää noin 10% juomaraha kiitokseksi hyvästä palvelusta tai ateriasta.

Taksia ei tarvitse tipata. Hotellissa voi jättää siivoojille ja muulle henkilökunnalle yhteisen juomarahan koko viikon päätteeksi.

Onko Turkki turvallinen matkakohde?

Turkin rantakohteet (Alanya, Side, Marmaris, Bodrum jne) ovat turistille turvallisia, vaikka taskuvarkauksien ja ronskin liikennekulttuurin suhteen kannattaakin olla varuillaan.

Matkailijan ei kannata matkustaa Turkin kaakkoisosiin Irakin tai Syyrian rajan tuntumaan. Suurissa kaupungeissa – kuten Istanbulissa – pitää välttää mielenosoituksia, joiden hajottamiseen poliisi tykkää käyttää kyynelkaasua.

Vatsataudit Turkissa

Yleisin terveysongelma matkoilla on turistiripuli, eikä Turkki poikkea tässä asiassa muista eksoottisista matkakohteista.

Turkissa vatsataudin voi välttää (tai ainakin riskiä pienentää huomattavasti) noudattamalla yksinkertaisia sääntöjä: pese kädet saippualla ennen ruokailua, syö vain kunnolla kypsytettyä ruokaa, ja vältä vesijohtoveden juomista.

Lue lisää: Paska juttu – turistiripuli ja muut matkailijan vatsataudit

Voiko Turkissa juoda hanavettä?

Paikalliset asukkaat juovat vesijohtovettä suurimmassa osassa Turkkia. Turistin on kuitenkin turvallisinta juoda pullotettua vettä, jota saa kaupoista edulliseen hintaan. Ravintolassa kannattaa varmistaa, että vesi kannetaan pöytään avaamattomassa pullossa.

Saako Turkista alkoholia?

Turkki on islamilainen maa, jossa minareeteista kaikuvat rukouskutsut. Vaikka Turkki onkin melko maallistunut, kannattaa turistin kunnioittaa paikallisia tapoja.

Turkissa saa juoda alkoholia, mutta juovuksissa heilumista yleisellä paikalla ei pidetä sopivana.

Pukeutuminen on vapaata rannikon turistikohteissa, mutta maaseudulla olkapäiden ja polvien peittäminen kuuluu hyviin tapoihin. Naisten ei tarvitse peittää päätä huivilla – paitsi vieraillessaan moskeijassa.

Vietetäänkö Turkissa ramadania?

Muslimien pyhä paastokuukausi ramadan ei juurikaan vaikuta elämään  turistikohteissa. Ravintolat ovat auki ja ruokaa saa pitkin päivää. Ainoastaan auringonlaskun jälkeen, kun muslimien päivittäinen paasto päättyy, ravintoloiden palvelu saattaa hidastua henkilökunnan ruokatauon ajaksi.

Vuosina 2019-2020 ramadania vietetään huhti-toukokuussa. Ramadan huipentuu kolmipäiväiseen Sokerijuhlaan (Ramadan Bayrami), jolloin esimerkiksi monet kaupat sulkevat ovensa.

Pistorasiat Turkissa

Turkissa on sama sähkövirta ja samanlaiset sähköpistokkeet kuin Suomessa. Turkissa ei siis tarvita matka-adapteria.

Pääseekö Turkissa nettiin?

Suomalaisen kännykkäliittymän käyttäminen Turkissa voi tulla yllättävän kalliiksi roaming-maksujen vuoksi. Onneksi monissa hotelleissa ja ravintoloissa on ilmainen wifi. 

Ihan kaikille nettisivuille Turkista käsin ei kuitenkaan pääse. Viime vuosien aikana Turkki on estänyt (väliaikaisesti) pääsyn moniin epäilyttäviin nettipalveluihin, kuten Twitteriin, Youtubeen ja Wikipediaan.

Turkin taksit ja bussit

Turkissa on helppoa ja halpaa matkustaa bussilla. Pitkien matkojen bussit ovat ilmastoituja ja muutenkin hyvätasoisia. Kaupungeissa liikutaan dolmus-minibusseilla.

Taksien hinnat ovat erittäin edullisia, mutta huijausten varalta kannattaa olla tarkkana. Takseissa on kilometriperusteiset mittarit, mutta usein matkan hinta sovitaan etukäteen.

Auton vuokraaminen Turkissa

Vuokra-autoilu Turkissa on helpompaa kuin moni luuleekaan. Sopiva kohde autolomaan on Turkin etelärannikko, jossa maantiet ovat hyväkuntoisia, ja liikennekin sujuu jouhevasti (ja joustavasti). 

Suurkaupungeissa liikenne voi olla suorastaan kaoottista. Maan sisäosien vuoristoalueilla teiden kunto on paikoin aivan onneton.

Turkissa ajetaan yleisesti ylinopeutta, mutta siitä myös sakotetaan: maasta löytyy myös automaattista nopeusvalvontaa.

Suomalainen ajokortti kelpaa Turkissa.

Auton vuokraaminen Turkissa maksaa edullisimmillaan noin 30-50 euroa päivässä. Lisäksi kannattaa ehdottomasti ottaa kaikenkattava lisävakuutus. Polttoaine on rankasti verotettua, mutta liiran nykykurssilla silti selvästi edullisempaa kuin Suomessa.

Lue lisää auton vuokraamisesta ulkomailla tai katso tarjoukset autonvuokraan Turkissa.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(6) "Turkki"
}