Istanbulin kultainen peräsuoli

Kultainen peräsuoli paistuu. Kuva: R Flores, Flickr CC

Istanbulissa löytyy kebabeita joka lähtöön, mutta kaupungin eksoottisin eväs on lampaasuolista jauhettu muhennos. Parhaalta se maistuu kojussa nimeltä Golden Kokorec, Kultainen peräsuoli.

Teksti Ville Palonen

Kebap” tarkoittaa Turkissa kaikkea paistettua lihaa, ja erilaisia kebapeja löytyykin kymmeniä. Toimittajakollegani sanoin ”yksikään niistä ei muistuta sitä paperitaskussa tarjottavaa mössöä, jota Suomessa humalaiset vaatteilleen valuttavat”.

Varsinkin kanaburritoa muistuttava tavuk dürüm on kokeilemisen arvoinen. Rullakebab, jossa on grillattujen kanasuikaleiden lisäksi rapeaa salaattia, maksaa katukioskissa puristetun appelsiinimehun kanssa vaivaiset pari euroa – välipala on siis kaikin puolin loistava!

Istanbulin hämmentävimmän niminen ravintola on Golden Kokoreç, vapaasti suomennettuna Kultainen Peräsuoli. Paikassa myydään kokoreçia, lampaansuolimuhennosta, jota Time Out -matkaopas kuvaa sanoilla ”sheep’s dung hole”.

Monessa kansanravintolassa ruokalista on ainoastaan turkiksi. Meze-alkupalat pitää tilata malliannoksia osoittelemalla.

Tätä herkkua saa Istanbulissa kymmenistä ravintoloista. Kuulostaako ällöttävältä? No, juhannuksena grillimakkaraa mutustaessa sopii miettiä, minne eläinten suolet päätyvät Suomessa.

Joillekin tämä herkku kuitenkin maistuu.

Monessa kansanravintolassa eli meyhanissa ruokalista on ainoastaan turkiksi, joten meze-alkupalat pitää tilata malliannoksia osoittelemalla – tai kylmästi hillottamalla. Aina tilaaminen ei mene putkeen. Katsellessaan salaatinlehdellä levänneitä karitsanaivoja kokoreçista pitävä ystäväni jupisi, että mieluummin upottaisi hampaansa lampaan toiseen päähän.