5 x Kekkonen kävi täällä, urhoile perässä

Kekkonen matka
Kekkosen piti aina saada suurin kala. Kuva: Wikimedia Commons.

Urho Kekkonen hiihti, kalasti ja kiipesi palmuun. Kekkoslovakiassa oli suomalaisen hyvä olla. Urhoile perässä!

Teksti Antti Helin

Havaijin-lomalta noottikriisiä ratkaisemaan

Kekkonen flirttaili Yhdysvaltain matkallaan Jacqueline Kennedyn kanssa. Kuva:
Kekkonen flirttaili Yhdysvaltain matkallaan Jaqueline Kennedyn kanssa. Kuva: Wikimedia Commons.

Matkakohde: Havaiji vuonna 1961.

Uroteko: Samalla matkalla Kekkonen kiersi Yhdysvaltoja ja tapasi Kennedyt. Jaqueline sanoi Kekkosesta, että tämä oli vetovoimaisimpia miehiä, joita hän oli koskaan tavannut.

Skandaali: Kekkonen sai Havaijin Hana Mau -saarella tiedon Neuvostoliiton nootista. Presidentti oli todennäköisesti sopinut nootin lähettämisestä etukäteen hyvän ystävänsä Hrustsevin kanssa. Noottikriisillä taattiin Kekkosen uudelleenvalinta Suomen presidentiksi.

Entäs sitten: Kekkonen jatkoi rauhassa lomansa loppuun. Suomeen palattuaan hän hajotti eduskunnan ja matkusti Novosibirskiin ratkaisemaan noottikriisin kahden kesken Hrustsevin kanssa. Kekkonen voitti vaalit selvästi ja muuttui yhä itsevaltaisemmaksi.

Seuraa perässä: Aja pääsi kaljuksi, pidä kaulan ympärillä havaijilaista kukkaseppelettä ja pulikoi meressä punaisissa uimahousuissa.

Kekkonen kiipesi palmuun Tunisian valtiovierailulla

Matkakohde: Tunisia vuonna 1965.

Uroteko: 65-vuotias Kekkonen kiipesi ketterästi taatelipalmuun ja heitti katsojille taateliterttuja. Urheilusuoritus näytettiin samana iltana televisiouutisissa, ja palmusta tuli paikallinen turistinähtävyys muutamaksi vuodeksi.

Skandaali: Paluulennolla Kekkonen oli niin kännissä, että hänet kuljetettiin kentältä suoraan kotiin. ”Kekkonen halusi säästää kunniakomppanian värjöttelemästä kylmässä säässä”, lehdissä selitettiin.

Entäs sitten: Helsingin Sanomien entinen toimittaja Lauri Karén on väittänyt, että palmun runko oli lovettu portaiksi.

Seuraa perässä: Vuokraa avoauto ja ajele sillä pitkin El Hammanin kylää. Ratsasta kamelilla. Ja kyllä: matkavakuutus korvaa sairaalakäynnin, jos putoaa palmusta.

Metsästämässä Venäjällä – katuvalon avulla

Kekkonen ei erityisemmin pitänyt ampumisesta. Kuva:
Kekkonen Zavidovossa. Presidentti ei ollut kummoinenkaan ampuja. Kuva: Wikimedia Commons

Matkakohde: Yhdeksän matkaa kommunistieliitin metsästysreservaattiin Zavidovoon vuosina 1963–1975.

Uroteko: Jättimäisessä aitauksessa asuvat eläimet houkuteltiin ampumapaikalle perunoilla, ja ne ammuttiin torneista 30 metrin etäisyydeltä. Tähtäämistä helpotti ”katuvalo”. Yhden päivän aikana jahtiporukka saattoi kaataa 45 villisikaa.

Skandaali: ”Parlamentarismi ei edellytä sitä, että ulkoasiainvaliokunnan jäseniä on joka puskan perseessä kuuntelemassa”, Kekkonen jyrähti, kun häntä arvosteltiin poliittisten päätösten tekemisestä yksityisillä metsästysmatkoilla.

Entäs sitten: Kekkonen oli huono ampuja, eikä hän oikeasti pitänyt metsästämisestä. Suomessa hirvimetsälläkin hän jätti usein passipaikalla painamatta liipaisinta, jottei olisi ampunut ohi.

Seuraa perässä: Suden-, karhun- ja pienriistanmetsästyksiä Venäjälle järjestää esimerkiksi Jahtimatkat (www.jahtimatkat.net). Muista ostaa itätorilta pään suojaksi jättimäinen valkoinen karvareuhka.

Kekkonen hiihtää…

Kekkosen tyylinäyte suksilla. Kuva: Wikimedia Commons
Kekkosen tyylinäyte suksilla. Kuva: Wikimedia Commons

Matkakohde: Käsivarren tuntureilla lähes joka talvi vuodesta 1968.

Uroteko: Lääkärintarkastuksessa seitsemänkymppisellä Kekkosella todettiin olevan nelikymppisen kunto. Presidentinkanslia tiedottikin ylpeästi Kekkoselle vuosittain kertyneistä hiihtokilometreistä.

Skandaali: Kekkoselle haluttiin pystyttää Tapio Wirkkalan suunnittelema muistomerkki nänninnäköisen Saivaaran laelle. Sinne olisi tullut viisi suurta kivenjärkälettä kuvastamaan Kekkosen viittä presidenttikautta. Kiville nousevalla polulla olisi ollut yhtä monta askelmaa kuin Kekkosen valtakaudella oli päiviä: 10 227.

Entäs sitten: Hanketta kannattivat Kekkosen perässähiihtäjät. Kaikki muut vastustivat.

Seuraa perässä: Suuntaa keväinen hiihtovaellus Saivaaran huipulle. Kekkonen sai sinne lopulta pienen muistolaatan. Kekkosen käyttämää Porojärven eräkämppää voi vuokrata Metsähallituksen Luontoon.fi-sivuston kautta.

…ja kalastaa

Matkakohde: Kekkonen kalasti Islannissa, Amazon-joella, Meksikossa, Alaskassa, Senegalissa ja pitkin Neuvostoliittoa.

Uroteko: Kekkonen napsi aina enemmän kaloja kuin kukaan muu hänen seurueessaan. Azerbaidzhanissa hän kiskoi puolessatoista tunnissa ylös 26 haukea marraskuussa 1980.

Skandaali: Azerbaidzhanissa hauet oli hätistetty verkoilla etukäteen pienelle alueelle. Kekkosen siimaan tarttui myös puolikuollut sampi – jonka isännät olivat asetelleet valmiiksi hänen koukkuunsa.

Entäs sitten? Kekkosen seurueen jäsenet pitivät yleensä toisiinsa yhteyttä radiopuhelimilla ja seurasivat, ettei kukaan vaan saanut enemmän kalaa kuin presidentti. Siitä olisi saanut Kekkosen vihan päällensä.

Seuraa perässä: Unohda marliinijahti etelän vesillä; Kekkosen mielestä se oli tylsää odottelua. Islanninvillapaita päälle, baskeri päähän, aurinkolasit silmille ja Islantiin Atlantin lohta kalastamaan!