Laos – parhaat matkakohteet

Puinen silta kulkee Nom Song -joen ylitse. Vang Vieng, Laos. Kuva: Em7 / Shutterstock

Laos on Kaakkois-Aasian laiskin maa. Ja ilman yhteyttä meren Laos tulee sellaisena myös pysymään. Laosiin matkustetaan nauttimaan menneen ajan rauhasta ja tunnelmista – sekä Mekong-joesta.

Laos on Mekong-joen ja vuoristojen maa. Tiibetin ylängöiltä Kaakkois-Aasian halki virtaava mahtijoki on Laosin elämänlanka, ja Mekongin sekä sen sivujokien varrella ovat myös Laosin keskeiset nähtävyydet kuten Luang Prabang, Aasian kaunein vanhakaupunki.

Laosin pohjoisosat ovat 2000 metriin kohoavaa vuoristoa ja kulttuuriltaan eksoottisten vuoristokansojen asuttamaa.

Virallisesti Laos on edelleen sosialistinen maa, tosin siitä kummallinen, että täällä uskonto ei ole oopiumia kansalle, vaan tärkeä osa elämää. Buddhalaisuus on vahvasti läsnä arjessa, ja temppeleitä on joka kulmalla.

Sosialismin sisäistäminen on muutenkin mennyt vähä  iin ja näin. Ainakin vasemmistolaisuuden ikonit tuntuvat olevan monelle laolle tuiki tuntemattomia. Tästä hyvä esimerkki on eräskin vierailu laolaisessa höyrysaunassa. Suomalaisen ystävän olkapäähän oli tatuoitu Che Guevara. Laolainen kanssasaunoja kysyi tatuoinnista: ”Onko hän tyttöystäväsi?”

Vientiane – Laosin laiska pääkaupunki

Pha That Luang, kullalla koristeltu valtava stupa, on Laosin kansallinen symboli. Vientiane, Laos. Kuva: Drone By Jettana / Shutterstock

Laosin pääkaupunki Vientiane sijaitsee maan keskiosassa. Täältä pohjoiseen matkataan Pohjois-Laosin nähtävyyksille kuten Luang Prabangiin ja täältä etelään odottavat Mekongin saaret. Thaimaan Nong Khai on heti Mekong-joen toisella puolen. Eri puolilta Kaakkois-Aasiaa on varsin edullisia lentoja.

Laosin matka alkaakin yleensä Vientianesta – joka ei itsessään ole erityisen kiinnostava kohde. Temppelit ja vanhakaupunki kun ovat selvästi kauniimmat Luang Prabangissa.

Mutta kyllä Vietianessakin kannattaa viettää muutama päivä, jos ei muuten, niin ihmetelläkseen, kuinka laiskanpulskea pääkaupunki voi olla. Hyviä ravintoloita riittää, ja hintataso on Vientianessa edullinen.

Katso tarjoukset Vientianen hotelleihin.

Vang Vieng – Laosin seikkailukeskus

Nam Song -joella pääsee seilaamaan puhalletulla sisärenkaalla. Vang Vieng, Laos. Kuva: Don Mammoser / Shutterstock

Vang Vieng sijaitsee Vientianen ja Luang Prabangin välissä upeissa karstivuorimaisemissa. Vang Vieng nousi maineeseen reppureissaajien bilepaikkana, jossa lilluttiin traktorin sisäkumien päällä alas Nam Song -jokea. Matkan varrella nautittiin kaikenlaisia nautintoaineita joenrantabaareissa, joiden yhteyteen oli rakennettu mitä erikoisempia virityksiä hyppytorneiksi. Turvallisuudesta välittämättä.

Bileet riistäytyivät täysin käsistä ja lopulta Laosin hallitus joutui laittamaan touhulle pisteen, kun vuonna 2011 Vang Viengissa kuoli 27 turistia.

Älyttömyyksiä ja huumeiden käyttöä karsittiin ja Vang Viengin tunnelma on rauhoittui. Jokea pitkin voi edelleen lillua alas renkailla, melonnan ollessa hyvä vaihtoehto. Tarjolla on myös luolaseikkailuja sekä buggy-autoilla ajelua muhkurateillä siniseltä laguunilta toiselle.

Reppureissaajiakin käy edelleen, mutta heitäkin enemmän on korealaisia turisteja, joiden keskuudessa Vang Vieng on nykyisin todella suosittu, kiitos kohteessa kuvatun korealaisen hittielokuvan.

Maisemat ovat upeat, mutta varsinainen kylä on aikamoinen betonirötiskö. Vaan kyllä täällä viihtyy erinomaisesti muutaman päivän, varsinkin jos panostaa hyvään hotelliin. Vang Viengin ylivoimaisesti ihanin majapaikka on Riverside Boutique Resort.

Katso tarjoukset Vang Viengin hotelleihin.

Luang Prabang – Laosin paras nähtävyys

Buddhalaiset munkit keräävät lahjoituksia joka aamu. Luang Prabang, Laos. Kuva: Sinseeho / Shutterstock

Laosin historiallinen pääkaupunki on maan merkittävin – ja suosituin – nähtävyys. Luang Prabang on Aasian kaunein kaupunki ja Laosin The Nähtävyys.

Suosiostaan huolimatta Luang Prabang on säilyttänyt kauniin ja rauhaisan tunnelmansa, jossa hyvin säilyneiden Ranskan siirtomaa-ajan rakennusten charmi yhdistyy kuninkaallisiin temppeleihin ja niitä asuttaviin oranssikaapuisiin munkkeihin.

Jos aiot käydä Laosissa ainakin yhdessä paikassa, käy täällä!

Lue lisää Luang Prabangista tai katso tarjoukset Luang Prabangin hotelleihin.

Plain of Jars – Laosin mystisin nähtävyys

Hautajaisruukkuja vai riisiviinasammioita? Siinä Ruukkujen tasangon arvoitus. Kuva: Avigator Thailand / Shutterstock

Plain of Jars on Laosin mystisin nähtävyys. Laajaa, luonnonkaunista tasankoa koristavat lukemattomat kiviruukut, joita on tehty sekä hiekkakivestä että graniitista. Suurimmat ruukut ovat yli kaksi metriä korkeita ja voivat painaa jopa 10 tonnia.

Kiviruukkujen uskotaan olevan 2000 vuotta vanhoja. Ne pystyttäneestä kulttuurista ei tiedetä paljoakaan mutta ruukut ovat mitä todennäköisimmin olleet hautauskäytössä.

Tosin sellainenkin teoria on esitetty, että ruukuissa olisi tehty ja säilytetty laolaista riisiviinaa. Teoria on epätodennäköinen mutta kutkuttava; jos se olisi totta, olisi kyseessä yksi maailman humalluttavimmista muinaismuistoista.

Suosituimmat ja helpoimmin lähestyttävät ruukkualueet ovat lähellä Phonsavan-kaupunkia. Parinkymmenen kilometrin päässä kaupungista on useita ruukkualueita, joissa kussakin on 150–300 ruukkua.

Ei kannata kuitenkaan odottaa varsinaista Stonehenge-elämystä. Suurimmalle osalle matkailijoista ruukut eivät ole niin kiehtovia, että niiden takia kannattaisi tehdä Laosin-matkalla iso kiertolenkki.

Pittoreski Nong Khiaw

Nong Khiaw, Laos. Kuva: Taboga / Shutterstock

Luang Prabangista voi matkata veneellä pitkin kaunista, karstijyrkänteiden koristamaa Nam Ou -jokea pittoreskiin Nong Khiaw -kylään. Nong Khiaw on mahtava, rauhallinen chillailupaikka – kuin yin-versio Vang Viengin yangille.

Pohjois-Laos – patikointia vuoristoheimojen mailla

Namxay Top View on komea näköalapaikka Pohjois-Laosissa. Kuva: I-ing / Shutterstock

Pohjois-Laos on hyvä paikka vaeltaa vuoristoheimojen kyliin – paljon parempi kuin naapurimaa Thaimaa, jos etsii elämyksiä eksoottisissa kylissä, joita moderni maailma on koskettanut vain vähän.

Vuoristolaiset ovat Laosissa merkittävä ryhmä: niihin lasketaan kuuluvan kymmenkunta prosenttia Laosin 5,5 miljoonasta asukkaasta.

Laosin patikointikeskukseksi on muotoutunut Muang Sing.

Gibbon X – keiku puiden latvoissa kuin apina

Vaijeriliuku Laosin viidakon läpi on huikea elämys. Kuva: SasinTipchai / Shutterstock

Pohjois-Laosin suojellulla Bokeo Nature Reserve alueella sijaitsee yksi Laosin suosituimmista nähtävyyksistä, Gibbon X.

Gibbon X:n suosio on helppo ymmärtää, kuulostaahan elämys loistavalta. Täällä asutaan viidakossa puiden latvustoon tehdyillä laitureilla ja liikutaan puusta toiseen metallivaijerien varassa kuin gibbonit ikään.

Gibbonien näkeminen tosin on hyvin epätodennäköistä; ne ovat jo aikoja sitten saaneet tarpeekseen ihmisvieraiden melusta ja muuttaneet viidakon toiseen osaan.

Etelä-Laos – laiskottelua 4000 saarella

4000 saaren maisemia. Champasak, Laos. Kuva: Niti Kantarote / Shutterstock

Jos ja kun laiskottelu on Laosin matkailun syvin olemus, yksi parhaista paikoista laiskotella on Etelä-Laosin alue nimeltä Si Phan Don eli 4000 saarta.

Alueesta suosituinta seutua on Don Khong, jossa voi myös bongailla Mekongin harvinaisia jokidelfiinejä.

Si Phan Donin alue selvisi Vietnamin sodasta vähin vaurioin (amerikkalaiset pommittivat Laosia vielä Vietnamiakin enemmän). Saarilla onkin säilynyt komeita vanhoja puurakennuksia.

Champasak ja Wat Phu – komeat Angkorin ajan rauniot

Wat Phu -raunioalue on Unescon maailmaperintökohde Laosin eteläosassa. Kuva: Isarescheewin / Shutterstock

Etelä-Laosista löytyy myös yksi komeimmista Khmer-temppeliraunioista Kambodzhan ulkopuolella. 1000–1200-luvulla rakennettu Wat Phu (kirjoitetaan myös Wat Phou) sijaitsee upealla, luonnonkauniilla paikalla.

Temppeliin tutustutaan yleensä viihtyisästä Champasak-kaupungista käsin. Pikkukaupungista on tullut ansiosta Etelä-Laosin reppureissaajakeskittymä: vuorten ympäröimään kaupunkiin luovat tunnelmaa temppelit ja vanhat puutalot.

Katso hotelleja Champasakissa.

Laosin höyrysaunat

Vierailut höyrysaunoissa ovat yksi Laosin matkan kohokohdista. Saunat ovat mainioita paikkoja rentoutua ja käydä henkeviä keskusteluja laolaisten kanssa.

Laosin temppelit

Haw Pha Bang -temppeli sijaitsee Luang Prabangissa. Kuva: lkunl / Shutterstock

Laosin buddhalaisissa temppeleissä kannattaa muuten kiinnittää huomiota laolaiseen erikoisuuteen: temppelirumpuihin. Rummut ovat temppelien sisäpihoilla pienissä torneissa, jotka esittävät myyttistä Naga-käärmettä.

Temppelien rummut rytmittävät maaseudun elämää. Aamuisin kajahtava pehmeä rummunlyönti lähettää munkit almukierrokselleen, ja iltapäivisin kuuluva kumeampi lyönti muistuttaa uskovaisia käymään temppelissä.

Paras aika matkustaa Laosiin

Ilmaston puolesta mielyttävintä aikaa matkustaa Laosiin on viileä kausi vuodenvaihteen molemmin puolin. Vuoristossa voi yöllä olla jopa kylmä.

Kuumana kautena kevätaikaan voi olla tukahduttavan kuuma.

Sadekausi kestää toukokuusta syyskuulle. Sadekausi voi vaikuttaa matkustamista Laosin syrjäseuduille, kun tiet muuttuvat lähes kulkukelvottomiksi. Sen sijaan vaikkapa Luang Prabangiin sadekausi on hyvää aikaa matkustaa: historiallinen kaupunki on tunnelmallisimmillaan, kun matkailijoita on vähiten.

Laosin viisumi

Laosin viisumin saa rajalta. Poikkeuksen saattavat tehdä kaikkein syrjäisimmät raja-asemat.

Matka Laosiin

Laosiin on kätevä matkata Thaimaan kautta. Bangkokista on suoria lentoja niin Vientianeen kuin Luang Prabangiinkiin.

Luang Prabangiin on myös lentoja Singaporesta, Kuala Lumpurista ja Kambodzhan Seam Reapista.

Edullinen vaihtoehto on lentää Thaimaan puolella Udon Thaniin, jonka kentältä pääsee näppärästi pikkubussilla Nong Khaihin Thaimaan ja Laosin rajalle, josta on tuktuk-matka Vientianeen.

Pohjois-Thaimaasta rajan voi ylittää myös Chiang Khong–Huay Xain raja-asemalla.

Katso lentotarjoukset Laosiin.

Laos kokemuksia

Tämän oppaan kirjoitti Vientianessa asuva matkailutoimittaja Antti Helin, joka pitää matkalbogia Paratiisireportteri.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi