Laos – parhaat matkakohteet

Puinen silta kulkee Nom Song -joen ylitse. Vang Vieng, Laos. Kuva: Em7 / Shutterstock

Matkakohteena Laos on Kaakkois-Aasian laiskin maa. Ja ilman yhteyttä meren Laos tulee sellaisena myös pysymään. Pääkaupunki Vientiane on kuin eri vuosisadalta verrattuna Bangkokiin tai jopa Kambodzhan Phnom Penhiin.

Laosiin matkustetaan nauttimaan menneen ajan rauhasta ja tunnelmista – sekä Mekong-joesta. Laos on Mekong-joen ja vuoristojen maa. Tiibetin ylängöiltä Aasian halki Etelä-Kiinan mereen virtaava mahtijoki on Laosin elämänlanka, ja Mekongin sekä sen sivujokien varrella ovat myös Laosin keskeiset nähtävyydet kuten pääkaupunki Vientiane ja upea Luang Prabangin vanhakaupunki.

Laosin pohjoisosat ovat 2000 metriin kohoavaa vuoristoa ja kulttuuriltaan eksoottisten vuoristokansojen asuttamaa.

Virallisesti Laos on edelleen sosialistinen maa, mutta suurin osa laolaisista ei ole sosialismia koskaan oikein sisäistänyt. Ainakin kommunismin ikonit tuntuvat olevan heille tuntemattomia. Tästä hyvä esimerkki on eräskin vierailu laolaisessa höyrysaunassa. Suomalaisen ystävän olkapäähän oli tatuoitu Che Guevara. Laolainen kanssasaunoja kysyi tatuoinnista: ”Onko hän tyttöystäväsi?”

Vierailut höyrysaunoissa muuten ovat yksi Laosin matkan kohokohdista. Saunat ovat mainioita paikkoja käydä henkeviä keskusteluja laolaisten kanssa.

Saunoja löytyy usein buddhalaisten luostarien yhteydestä. Niinpä. Sosialismista huolimatta Laosista ei ole koskaan yritetty kitkeä pois buddhalaisuutta, vaan se on näkyvästi läsnä arjessa. Temppeleitä on paljon!

Haw Pha Bang -temppeli sijaitsee Luang Prabangissa. Kuva: lkunl / Shutterstock

Laosin buddhalaisissa temppeleissä kannattaa muuten kiinnittää huomiota laolaiseen erikoisuuteen: temppelirumpuihin. Rummut ovat temppelien sisäpihoilla pienissä torneissa, jotka esittävät myyttistä Naga-käärmettä.

Temppelien rummut rytmittävät maaseudun elämää. Aamuisin kajahtava pehmeä rummunlyönti lähettää munkit almukierrokselleen, ja iltapäivisin kuuluva kumeampi lyönti muistuttaa uskovaisia käymään temppelissä.

Ja vielä tärkein vinkki: Laosissa kannattaa suunnata kuuluisimpien nähtävyyksien lisäksi myös tuntemattomammille poluille. Iso osa Laosin lumoa matkakohteena on maan takapajuisuus, ominaisuus, jolla on tapana nopeasti muuttua turismin kasvun myötä.

Pidä siis korvat auki Laosissa ja kysele muilta reissareilta, mistä päin juuri nyt löytyy kaunis ja rauhaisa maalaisidylli.

Vientiane – Laosin ihanan laiska pääkaupunki

Pha That Luang, kullalla koristeltu valtava stupa, on Laosin kansallinen symboli. Vientiane, Laos. Kuva: Drone By Jettana / Shutterstock

Laosin pääkaupunki Vientiane on miellyttävä matkakohde muutaman päivän vierailulle. Mekong-joen rannalla olevassa vanhassa keskustassa on säilynyt hyvin ranskalaisajan taloja, joista monessa on viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita. Vientiane on erityisen hyvä paikka herkutella ranskalaisella ruualla – laolaisen keittiön lisäksi.

Ikimuistoisia nähtävyyksiä Vientianessa on vähän. Temppeleitä toki riittää.

Laosin pääkaupunki Vientiane on näkemisen arvoinen jo sen takia, että monelle voi tulla yllätyksenä että minkään maan pääkaupunki ylipäätään voi olla näin raukean rauhaisa. Vientianessa jo ymmärtää että Laos on Aasian harvaanasutuimpia maita.

Katso tarjoukset Vientianen hotelleihin.

Vang Vieng – matkalla Vientianesta Luang Prabangiin

Nam Song -joella pääsee seilaamaan puhalletulla sisärenkaalla. Vang Vieng, Laos. Kuva: Don Mammoser / Shutterstock

Vang Vieng sijaitsee Vientianen ja Luang Prabangin välissä upeissa maalaismaisemissa Nam Song -joen rannalla. Karstijyrkänteet kohoavat eteerisesti taustalla.

Parhaiten Vang Vieng tosin tunnetaan reppureissaajien bilepaikkana, jossa juhlat riistäytyivät käsistä mennä vuosina. Juhlijat lipuivat traktorin sisäkumien päällä jokea alas alkoholin ja huumeiden vaikutuksen alaisena.

Lopulta bileet kiellettiin useiden hukkumiskuolemien ja yleisen pahennuksen takia. Ainakin melkein. Aivan kokonaan eivät Vang Viengin bileet ole loppuneet, vaan Vang Viengissä pääsee edelleen harjoittamaan tubingia, tosin aiempaa hieman pienemmässä mittakaavassa.

Katso tarjoukset Vang Viengin hotelleihin.

Luang Prabang – Laosin kuuluisin nähtävyys

Buddhalaiset munkit keräävät lahjoituksia joka aamu. Luang Prabang, Laos. Kuva: Sinseeho / Shutterstock

Laosin historiallinen pääkaupunki on maan merkittävin – ja suosituin – nähtävyys. Luang Prabang on Laosin The Nähtävyys.

Suosiostaan huolimatta Luang Prabang on säilyttänyt kauniin ja rauhaisan tunnelmansa, jossa hyvin säilyneiden Ranskan siirtomaa-ajan rakennusten charmi yhdistyy kuninkaallisiin temppeleihin ja luostareihin ja niitä asuttaviin oranssikaapuisiin munkkeihin.

Lue lisää Luang Prabangista tai katso tarjoukset Luang Prabangin hotelleihin.

Pittoreski Nong Khiaw

Nong Khiaw, Laos. Kuva: Taboga / Shutterstock

Luang Prabangista voi matkata veneellä pitkin kaunista, karstijyrkänteiden koristamaa Nam Ou -jokea pittoreskiin Nong Khiaw -kylään. Nong Khiaw on mahtava, rauhallinen chillailupaikka – kuin yin-versio Vang Viengin yangille.

Mystinen Plain of Jars

Hautajaisruukkuja vai riisiviinasammioita? Siinä Ruukkujen tasangon arvoitus. Kuva: Avigator Thailand / Shutterstock

Plain of Jars on Laosin mystisin nähtävyys. Laajaa, luonnonkaunista tasankoa koristavat lukemattomat kiviruukut, joita on tehty sekä hiekkakivestä että graniitista. Suurimmat ruukut ovat yli kaksi metriä korkeita ja voivat painaa jopa 10 tonnia.

Kiviruukkujen uskotaan olevan 2000 vuotta vanhoja. Ne pystyttäneestä kulttuurista ei tiedetä paljoakaan mutta ruukut ovat mitä todennäköisimmin olleet hautauskäytössä.

Tosin sellainenkin teoria on esitetty, että ruukuissa olisi tehty ja säilytetty laolaista riisiviinaa. Teoria on epätodennäköinen mutta kutkuttava; jos se olisi totta, olisi kyseessä yksi maailman humalluttavimmista muinaismuistoista.

Suosituimmat ja helpoimmin lähestyttävät ruukkualueet ovat lähellä Phonsavan-kaupunkia. Parinkymmenen kilometrin päässä kaupungista on useita ruukkualueita, joissa kussakin on 150–300 ruukkua.

Ei kannata kuitenkaan odottaa varsinaista Stonehenge-elämystä. Suurimmalle osalle matkailijoista ruukut eivät ole niin kiehtovia, että niiden takia kannattaisi tehdä Laosin-matkalla iso kiertolenkki.

Pohjois-Laos – patikointia vuoristoheimojen mailla

Namxay Top View on komea näköalapaikka Pohjois-Laosissa. Kuva: I-ing / Shutterstock

Pohjois-Laos on hyvä paikka vaeltaa vuoristoheimojen kyliin – paljon parempi kuin naapurimaa Thaimaa, jos etsii elämyksiä eksoottisissa kylissä, joita moderni maailma on koskettanut vain vähän.

Vuoristolaiset ovat Laosissa merkittävä ryhmä: niihin lasketaan kuuluvan kymmenkunta prosenttia Laosin 5,5 miljoonasta asukkaasta.

Laosin patikointikeskukseksi on muotoutunut Muang Sing.

Gibbon X – keiku puiden latvoissa kuin apina

Vaijeriliuku Laosin viidakon läpi on huikea elämys. Kuva: SasinTipchai / Shutterstock

Pohjois-Laosin suojellulla Bokeo Nature Reserve alueella sijaitsee yksi Laosin suosituimmista nähtävyyksistä, Gibbon X.

Gibbon X:n suosio on helppo ymmärtää, kuulostaahan elämys loistavalta. Täällä asutaan viidakossa puiden latvustoon tehdyillä laitureilla ja liikutaan puusta toiseen metallivaijerien varassa kuin gibbonit ikään.

Gibbonien näkeminen tosin on hyvin epätodennäköistä; ne ovat jo aikoja sitten saaneet tarpeekseen ihmisvieraiden melusta ja muuttaneet viidakon toiseen osaan.

Etelä-Laos – laiskottelua 4000 saarella

4000 saaren maisemia. Champasak, Laos. Kuva: Niti Kantarote / Shutterstock

Jos ja kun laiskottelu on Laosin matkailun syvin olemus, yksi parhaista paikoista laiskotella on Etelä-Laosin alue nimeltä Si Phan Don eli 4000 saarta.

Alueesta suosituinta seutua on Don Khong, jossa voi myös bongailla Mekongin harvinaisia jokidelfiinejä.

Si Phan Donin alue selvisi Vietnamin sodasta vähin vaurioin (amerikkalaiset pommittivat Laosia vielä Vietnamiakin enemmän). Saarilla onkin säilynyt komeita vanhoja puurakennuksia.

Champasak ja Wat Phu – komeat Angkorin ajan rauniot

Wat Phu -raunioalue on Unescon maailmaperintökohde Laosin eteläosassa. Kuva: Isarescheewin / Shutterstock

Etelä-Laosista löytyy myös yksi komeimmista Khmer-temppeliraunioista Kambodzhan ulkopuolella. 1000–1200-luvulla rakennettu Wat Phu (kirjoitetaan myös Wat Phou) sijaitsee upealla, luonnonkauniilla paikalla.

Temppeliin tutustutaan yleensä viihtyisästä Champasak-kaupungista käsin. Pikkukaupungista on tullut ansiosta Etelä-Laosin reppureissaajakeskittymä: vuorten ympäröimään kaupunkiin luovat tunnelmaa temppelit ja vanhat puutalot.

Katso hotelleja Champasakissa.

Paras aika matkustaa Laosiin

Ilmaston puolesta mielyttävintä aikaa matkustaa Laosiin on viileä kausi vuodenvaihteen molemmin puolin. Vuoristossa voi yöllä olla jopa kylmä.

Kuumana kautena kevätaikaan voi olla tukahduttavan kuuma.

Sadekausi kestää toukokuusta syyskuulle. Sadekausi voi vaikuttaa matkustamista Laosin syrjäseuduille, kun tiet muuttuvat lähes kulkukelvottomiksi. Sen sijaan vaikkapa Luang Prabangiin sadekausi on hyvää aikaa matkustaa: historiallinen kaupunki on tunnelmallisimmillaan, kun matkailijoita on vähiten.

Laosin viisumi

Laosin viisumin saa rajalta. Poikkeuksen saattavat tehdä kaikkein syrjäisimmät raja-asemat.

Matka Laosiin

Laosiin on kätevä matkata Thaimaan kautta. Bangkokista on suoria lentoja niin Vientianeen kuin Luang Prabangiinkiin.

Luang Prabangiin on myös lentoja Singaporesta, Kuala Lumpurista ja Kambodzhan Seam Reapista.

Edullinen vaihtoehto on lentää Thaimaan puolella Udon Thaniin, jonka kentältä pääsee näppärästi pikkubussilla Nong Khaihin Thaimaan ja Laosin rajalle, josta on tuktuk-matka Vientianeen.

Pohjois-Thaimaasta rajan voi ylittää myös Chiang Khong–Huay Xain raja-asemalla.

Katso lentotarjoukset Laosiin.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi