Pintxot – Baskimaan koristeelliset pikkuherkut

Pinxto-baarissa. Kuva sanfamedia.com, Flickr CC

Pintxot ovat baskien vastine espanjalaisten tapaksille, mutta ne ovat paljon koristeellisempia ja mielikuvituksellisempia, yleensä myös maukkaampia.

Teksti Ilkka Karisto

Miltä kuulostaisi vaikkapa pekonisiivuun kääritty jättikatkarapu kotitekoisen majoneesin kanssa? Tai portviinikastikkeella höystetty ankanlihamousse?

San Sebastiánin vanhankaupungin, parte viejan, kujilta löytää kymmenittäin pieniä kuppiloita, joiden baaritiskit notkuvat pintxo-tarjottimia. Tarjottimilta voi napsia haluamansa herkkupalat omin sormin.

Tapana on syödä yksi tai kaksi pintxoa baaritiskin ääressä ja jatkaa sitten seuraavaan paikkaan.

Paikalliset eivät yleensä täytä vatsaansa pintxoista, ne ovat pikemminkin alkupaloja ennen pitkää illallista, mutta kukaan ei kiellä turistia tekemästä niin. Eihän tällaiseen aikuisten karkkikauppaan joka päivä pääse.

Baskimaa sopii herkuttelijoille

Mustekala-tapas. Kuva: Alvaro German Vilela / Shutterstock

Baskimaassa ruoka on suorastaan pyhä asia. Vanhan sanonnan mukaan jokainen baski kysyy itseltään joka päivä kolme kysymystä: Mistä me tulemme? Keitä me olemme? Missä syömme tänä iltana päivällistä?

Ja oikeastaan kaksi ensimmäistä kysymystä ovat turhia, sillä vielä vanhempi baskien sananlasku opettaa, että »kanaliemi on suotavampaa kuin filosofointi».

Pienimmässäkin baskikylässä toimii vähintään yksi txoko, gastronominen seura, jonne kylän miehet kokoontuvat iltaisin kokkaamaan. Useimpiin txokoihin on naisilta on pääsy kielletty.

Selitys: naisten läsnäolo keittiössä häiritsisi miesten keskittymistä olennaiseen…

Kaikki baskien perinteiset ruokalajit – kuten turska tomaattikastikkeessa tai se kanaliemi – ovat kelpo tavaraa, mutta todelliseen maailmanmaineeseen baskien gastronomia on noussut la nueva cocina vascan, uuden baskikeittiön, ansiosta.

Suuntaus syntyi 1970-luvulla, kun nuoret keittiömestarit keksivät yhdistää perinteisiin raaka-aineisiin kaikenlaista uutta ja jännää. Vaikutteita otettiin rajan takaa Ranskasta, ja annokset koottiin näyttävästi.

San Sebastiánia pidetään baskikulinarismin keskuksena, eikä syyttä. Kaupungissa on neliömetriä kohden enemmän Michelin-tähdillä palkittuja ravintoloita kuin missään muualla maailmassa.

Lue lisää San Sebastianista

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!