Flow Festival – mikä mahtaa olla in?

Flow Festival
Flow Festival – rakkautta ja trendikästä pukeutumista. Kuva: Flow Festival / Samuli Pentti

Helsingissä elokuisin järjestettävä Flow Festival on pääkaupungin suurin ja kaunein musiikkifestivaali. Onpa Flow’n hehkutettu jopa nostaneen festivaalielämykset uudelle tasolle.

”Kokeellisuus ja yksityiskohtiin keskittyminen sekä lavasoundit ovat omaa luokkaansa. Festivaali esittelee uusia bändejä ja artisteja, joita pian tullaan katsomaan myös klubikeikoille”, muuan radio-dj julisti festivaaleista kesällä 2019.

Artistien ohella Flow on erinomainen paikka tarkkailla viimeisimpiä muotivirtauksia. Suomen trenditietoisimmalla festivaalilla selviää, ovatko metsurinparrat ja miesten nutturat tai pikku hamoset ja combatbootsit samassa paketissa edelleen hip.

Flow Festival esiintyja
Tame Impala esiintyi Flow’ssa vuonna 2019. Kuva: Flow Festival / Riikka Vaahtera

Suuren maailman mittarisissa Flow on kuitenkin melko valtavirtaa, ja varsin viatonta sellaista. Vaikka kannabiksen tuoksu tuntuukin aika ajoin tungoksessa, vuoden 2019 festivaaleille testihenkilönä mukaan otettu parikymppinen amerikkalaissuomalainen opiskelijatyttö arveli huumeiden käytön olleen kesyä kotipuoleen verrattuna.

Toisaalta ison veden takana suhtaudutaan nuorison alkoholin käyttöön jopa holhoavammin.

Flow Festival Helsinki
Vaatteet on mun aatteet Flow Festivalilla. Kuva: Flow Festival / Janita Autio

Toisin kuin monilla muilla kesäfestareillamme örveltäjiä ei Flowssa juurikaan tule vastaan. Tähän saattaa osaltaan vaikuttaa sekin, että portilla kassit tutkitaan huolellisesti, ja festarialueella alkoholipitoiset juomat maksavat maltaita. Pelkkä oluttölkin pantti on euro, mikä on tietenkin linjassa järjestäjien kestävän kehityksen ja suvaitsevuuden periaatteiden kanssa.

VR:n makasiineilta Suvilahteen

Suvilahti
Suvilahden vanhalla voimalaitosalueella on tunnelmaa. Kuva: Flow Festival / Petri Anttila

Ensimmäinen Flow-festivaali järjestettiin edesmenneillä VR:n makasiineilla jo vuonna 2004, mutta vuodesta 2007 tapahtumapaikkana on ollut Helsingin Suvilahti. Tänä aikana festivaali on kasvanut hipstribileistä yhdeksi kaupungin ulkomaitakin myöten tunnetuista tavaramerkeistä.

Vuonna 2019 Flow’ssa esiintyi 170 artistia 83 000 vieraalle. Kattaus oli monipuolinen vaikka festivaalien pääesiintyjä Cardi B. peruuttikin keikkansa. Modernia amerikkalaista R&B:tä esittivät Erykah Bady ja Solange sekä klubipainotteisempi, ruotsalainen Robyn, joka ei jäänyt jälkeen tummemmista siskoistaan.

Flow Festival Helsinki
Sedät jaksaa heilua. The Cure -yhtye veti Robert Smithin johdolla kahden tunnin keikan Flow’ssa vuonna 2019. Kuva: Flow Festival / Riikka Vaahtera

Australialainen Tame Impala tarjosi psykedeelisen ilotulituksen. Ohjelmaan kuului niinikään klassikkobändi, varttuneimmille, vielä työelämässä oleville. Tänä vuonna se oli Cure, yli kahden tunnin keikalla.

Kotimaista osastoa edustivat muun muassa Alma, Chisu, Pariisin kevät, Ruusut sekä räppipuolella Gasellit ja Pyhimys. Klassikko-osastoa olivat Ville Valo & Agents sekä J. Karjalainen.

Astrid Swan ja Stina Koistinen esittivät kuoleman kanssa flirttailevaa progressiivista musiikkia.

Flow kerää kehuja ja kritiikkiä

Pienemmät ja intiimimmät esitykset on toteutettu tyylillä. Kuva: Flow Festival / Riikka Vaahtera

Flow-festivaalia on myös kritisoitu. Lehdissä on mainittu ahneus, voittoa tekevän festivaalin käyttämä talkootyö, työmarkkinajärjestöjen kanssa käytävien neuvottelujen välttely ja tuntemattomampien kotimaisten artistien pienet palkat.

Valituksia on kuultu myös liikennejärjestelyjen sotkemisesta (opastintaulut ovat harvinaisia, koska festariyleisöllä on yleensä puhelimessaan sovellus, joka selvittää sijainteja) ja metelistä – onhan festivaalialue kasvavan Kalasataman asuinalueen kyljessä.

Kasvispurilainen maistuu. Kuva: Flow Festival / Andrew Taylor

Toisaalta Kalasataman asukkaat ovat osoittaneet myös ymmärrystä festarikansaa kohtaan. Päälavalla soitto, tai ainakin sähköt, katkeavat lauantainakin tarkalleen keskiyöllä.

Kesällä 2019 ruokatrendi näytti palaneen kohti uppopaistettua – ehkä vastaiskuksi terveysruokatrendille. Onko tulevaisuudessa taas ehkä tarjolla makkaraperunoita – kenties kasvisversiona?

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi