Taiga Times – millainen on ryhmävaellus Suomessa?

Taiga Timesin retkillä myös ensikertalainen uskaltaa usean päivän vaellukselle. Kuva: Taiga Times

Tänä kesänä moni suomalainen pakkaa rinkan ja suuntaa kansallispuistojen vaelluspoluille. Mitä erämaisempaa ja villimpää, sen parempi! No, ei ihan kaikkien mielestä.

Monille suomalaisille retkeilyn aloittaminen – tai edes minivaelluksen kokeileminen – ei ole aivan yksinkertaista. Kynnys suunnistaa luontoon voi olla korkea monesta syystä: ei ole kokemusta metsän keskellä yöpymisestä, komerosta ei löydy oikeanlaisia (tai minkäänlaisia) varusteita, ei ole autokyytiä kansallispuiston portille, eikä edes eräilystä kiinnostunutta kaveria, jonka kanssa voisi jakaa luonnon ihmeet.

Onneksi näihin pulmiin on helppo ratkaisu: osallistuminen opastetulle vaellusretkelle.

Millaisia ovat Taiga Timesin vaellukset?

Erämainen Salamajärvi on viiden päivän vaellusten kohde. Kuva: Taiga Times

Taiga Times on helsinkiläinen luontoelämysyritys, joka aloitti toimintansa vuoden 2019 loppukesällä. Firman perustivat alle kolmikymppinen pariskunta, matkailun liikkeenjohtoa opiskellut Kiia Koistinen ja Suomessa eräopaskoulutuksen suorittanut kanadalaislähtöinen Jeff Meneses.

Syys- ja talvisesonki sujuivat mainiosti ulkomaisten asiakkaiden kanssa sienimetsällä, patikointipoluilla ja lumikenkäilystä nauttien. Sitten iski koronakriisi, jonka vuoksi kesällä 2020 Taiga Timesin palveluita on muokattu kotimaisille retkeilijöille sopiviksi.

Nyt tarjolla on kolme eri pituista yöretkeä ja vaellusta, jotka sopivat varsin mainiosti ensikertalaisille ja muille vähemmän luonnossa liikkuneille. Retkillä pyritään välttämään kaikkein suosituimpia – eli ruuhkaisimpia – luontokohteita, ja ryhmäkoko on korkeintaan 6 henkeä (+ oppaat Kiia ja Jeff).

Porkkalanniemi on yksi Kiian ja Jeffin lempikohteista. Kuva: Taiga Times

Yhden yön retkellä telttaillaan Porkkalan upeiden rantakallioiden maisemissa. Yöretki sopii kenelle tahansa, joka haluaa kokeilla teltassa nukkumista ja avotulella kokkaamista. Myös 7-vuotiaat ja sitä vanhemmat lapset ovat tervetulleita tälle retkelle – vaelluksilla ikäraja on 14 vuotta.

Kolmen päivän minivaelluksen kohde on Keski-Suomessa sijaitseva Isojärven kansallispuisto, joka tunnetaan majavistaan ja jääkauden muovaamista maisemista.

Metsän lisäksi Salamajärven kansallispuistossa on laajoja suoalueita. Kuva: Taiga Times

Viiden päivän vaelluksella patikoidaan noin 60 kilometrin matka Pohjanmaalla sijaitsevassa Salamajärven kansallispuistossa, jonka vaihtelevissa metsä- ja suomaisemissa voi nähdä jopa harvinaisen metsäpeuran. Tämän vaelluksen bonus on se, että parina iltana päästään nauttimaan eräkämpän saunan löylyistä.

Taiga Timesin vaelluksilla herkutellaan

Taiga Timesin vaelluksella ei tyydytä grillimakkaraan, vaan kokataan oikeaa ruokaa. Kuva: Taiga Times

Taiga Timesin retkillä pääosassa on luonto, mutta hyvänä kakkosena tulee ruoka. Käristyneen grillimakkaran sijaan luvassa on aitoja elämyksiä: päiväretkillä tarjotaan usein lohta keiton tai savustetun lohen muodossa, ja yleensä vaelluksen ensimmäisenä iltana ruoka valmistetaan tuoreista raaka-aineista. Tarjolla voi olla vaikkapa kana-avokado-quesadilloja tai kikherne-/kana-limonello-pastaa.

Pidemmillä vaelluksilla turvaudutaan pariskunnan itse kuivaamaan retkimuonaan, sillä se säilyy hyvin eikä paina repussa juuri mitään. Kuivatut raaka-aineet ovat kuitenkin yllättävän monipuolisia; niistä vaelluksen keittiömestari osaa loihtia vaikkapa kanawokin, jossa maistuvat kesäkurpitsa, sienet, riisinuudelit ja satay-kastike.

Kenelle opastettu vaellus sopii?

Pariskunta Jeff Meneses ja Kiia Koistinen järjestävät yhdessä Taiga Times -vaellusretkiä. Kuva: Taiga Times

Pienryhmässä patikoiminen sopii mainiosti vaellusseuraa kaipaavalle luonnossaliikkujalle – ja luonnosta ja uusista ystävistä voi nauttia täysin rinnoin, kun joku muu hoitaa käytännön järjestelyt kuten retken suunnittelun, kuljetukset ja ruoanlaiton. Vaelluspäivän iltana on aikaa uida järvessä ja nauttia leiritulesta, kun ei tarvi stressata illallisen kokkaamisesta.

Patikoinnin lisäksi Taiga Timesin retkillä opitaan erätaitoja, joista on iloa etenkin kokemattomalle vaeltajalle, jonka mieli tekisi kokeilla omatoimista retkeilyä. Tutuksi tulevat turvallisen leiripaikan valitseminen ja teltan pystytys, nuotion tekeminen ja kaasulla toimivan retkikeittimen käyttäminen, juomaveden puhdistaminen vedenpuhdistimella sekä vaellusretken suunnitteleminen.

Kuljetusten, opastuksen ja ruokahuollon lisäksi osallistujat voivat vuokrata huokeaan hintaan teltan ja makuusetin, johon kuuluvat makuupussi, sisäpussi ja ilmatäytteinen makuualusta. Omasta takaa pitää löytyä patikoimiseen sopivat (vaellus)kengät sekä rinkka, sillä useamman yön retkillä jokainen kantaa omat varusteensa sekä oman osuutensa ruoasta.

Pienryhmävaellusten lisäksi Taiga Times järjestää tilauksesta myös yksityisiä retkiä, jotka räätälöidään asiakkaan toiveiden pohjalta. Päiväretken teema voi olla vaikkapa talvinen lumikenkäily tai kanttarellien poimiminen ja sienikastikkeen kokkaaminen nuotiolla Liesjärven kansallispuistossa. Tulevaisuuden suunnitelmissa on myös metsäkylpyjen tarjoaminen Helsingin kaupunkimetsissä.

Lue lisää Taiga Timesin sivuilta.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!