Burma (Myanmar) -matkaopas

Burma (Myanmar) -matkaopas

Burma opas
Buddhalaiset munkit tulevat Burmassa tutuksi. Nämä nuoret munkkikokelaat kuvattiin oppitunnilla.

Myanmar eli Burma on Kaakkois-Aasian tämän hetken kiinnostavin matkailumaa. Sotilasdiktatuurin vuosikymmenet rautaisella kädellä hallitsema ja kansainvälisessä kauppasaarrossa ollut Myanmar on suurten muutosten keskellä: lehdistö on osin vapautettu, oppositio pystyy taas kampanjoimaan avoimesti ja kauppasaartoa puretaan.

Kun vielä muutama vuosi sitten matkailua Burmaan pidettiin epäeettisenä, koska se toi tuloja sotilasdiktatuurille, enää kysymystä ei tarvitse kummemmin miettiä. Itse Myanmarin demokratiakamppailun ikoni Aung San Suu Kyi on vihdoin toivottanut turistit tervetulleeksi.

Marraskuussa 2015 Myanmarissa järjestettiin viimein vapaat vaalit, jotka Aung San Suu Kyin puolue National League for Democracy voitti selvästi. Armeijalla on kuitenkin yhä edelleen vahva jalansija Myanmarissa.

Myanmar kaipaakin matkailijoita enemmän kuin koskaan. Matkailu on luonnonrikkauksistaan huolimatta äärimmäisen köyhälle ja pitkään eristyksissä olleelle maalle paitsi tärkeä tulonlähde myös ikkuna muuhun maailmaan.

Vuosikymmenten eristyneisyys on säilyttänyt Burman hyvin eksoottisena: kun naapurimaat Thaimaa etunenässä ovat modernisoituneet vauhdilla, Burma tuntuu aikamatkalta vuosikymmenten taakse (Burmassa maailmanpyörätkin pyöritetään vielä miesvoimin).

 

Burma myanmar
Burmassa maailmanpyörätkin käyvät vielä miesvoimalla.

Kasvava matkailu tulee muuttamaan Myanmaria vauhdilla, mutta Burma on iso maa, jossa riittää eksotiikkaa ja syrjäseutuja vielä pitkäksi aikaa. Edelleen monet seudut ovat suljettuja matkailulta.

Suurin osa matkalaisista kiertääkin Myanmarissa kulttuurituristin perusreitin Yangon–Bagan–Mandalay-Inle-järvi, jonka varrella näkee paljon kultaa kimaltavia temppeleitä, munkkeja purppuranvärisissä kaavuissa, upeita maisemia (Inle-järvi) ja eksoottista kulttuuria kuten miehiä hameissa ja naisia jotka ovat maalanneet kasvoonsa keltaisia koukeroita puunkuoripuuterilla.

Tällainen matka on helppoa ja vaivatonta toteuttaa ja jo sillä kokee paljon. Myanmarin vähemmän tunnettuihin kohteisiin matkustaminen vaatiikin sitten jo paljon enemmän vaivaa ja istumalihaksia, sillä peruskohteiden ulkopuolella Burman tieverkko on vielä kovin vajavainen.

Entä kumpaa nimeä sitten pitäisi käyttää, Burma vai Myanmar? Sotilasjuntta vaihtoi vuonna 1989 maan nimen Burmasta Myanmariksi. Maan oppositio käyttää kuitenkin edelleen nimeä Burma, samoin esimerkiksi Yhdysvaltain ja Ison-Britannian hallitukset, jotka eivät ole tunnustaneet sotilasjunttaa maan lailliseksi hallitsijaksi. Myös moni media, kuten BBC, käyttää nimeä Burma.

Tämän oppaan kirjoittaja Antti Helin on Kaakkois-Aasiaan erikoistunut matkailutoimittaja ja tietokirjailija.

Kultaisen stupan Yangon

Yangon oli Myanmarin pääkaupunki viime aikoihin asti, kunnes pääkaupunki siirrettiin tehtävää varten rakennettuun Nay Pyi Taw -kaupunkiin keskelle ei-mitään. Yangon on edelleen Burman taloudellinen keskus ja vilkkain kaupunki.

Yangonin päänähtävyys on kultaa kimaltava Shwedagon Paya, maan tärkein temppeli.

Muita ”pakollisia” nähtävyyksiä Yangonissa ei sitten olekaan, vaan aikansa voi käyttää rapistuneessa siirtomaa-ajan keskustassa hortoillessa – tai tekemällä ”pyhiinvaelluksen” demokratia-aktivistin Aung San Suu Kyin kotitalolle.

”Uutta Burmaa” kannattaa käydä ihmettelemässä trendikkäässä Union-baarissa, jossa elokuvaohjaaja Baz Luhrmannkin on kumonnut drinkkejä.

Yangonista kannattaa varata hotelli etukäteen, sillä huoneista on kova kysyntä. Jos hinnalla ei ole väliä, kuuluu hiljattain kunnostettu historiallinen Strand Hotel Aasian legendaarisimpien hotellien joukkoon.

Katso tarjoukset Yangonin hotelleihin.

Kuninkaallinen Mandalay

Vanhaa kuninkaallista pääkaupunkia pidetään Myanmarin kulttuurikeskuksena, mutta ulkonäöltään kaupunki on tylsän moderni. Valokuvatuin nähtävyys on Mandalayn ulkopuolella sijaitseva komea U Bein -tiikkisilta.

Mandalayta ympäröivällä maaseudulla on useita vanhoja ja tunnelmallisia pääkaupunkeja ihasteltavaksi, jotka kaikki ehtii kiertää päiväretkellä. Rauniokaupungeista kiehtovin on Inwa, johon tutustutaan hauskasti hevoskärryillä.

Mandalayn hotelleissa on yleensä hyvä hinta–laatusuhde: edullisesti löytää mukavan paikan eikä luksuskaan maksa maltaita.

Inle-järven kelluvat puutarhat

Myanmar Inle järvi
Inle-järven asukkailla on hämmästyttävän hyvä tasapaino.

Inle-järvi on mielenkiintoinen kulttuuri- ja luontokohde samassa paketissa. Järveä asuttavat kalastaja-maanviljelijät ovat kehittäneet mielenkiintoisen tavan viljellä vihanneksensa kelluvissa puutarhoissa veden päällä.

Inle-järveen tutustutaan yleensä Nyaungshwe-kaupungista käsin. Järvelle tehdään kaupungista veneretkiä, ja järveä voi kiertää omin päin polkupyörällä.

Inle-järvellä vierailuun voi yhdistää muutaman päivän patikointimatkan: Moni patikoi Inle-järvellä Kalaw-kaupungista. Varaa kauniiden maalaismaisemien kautta kulkevalle reitille kolme päivää.

Lue lisää Inle-järvestä.

Inle-järveltä löytää sekä mukavia majataloja että koko Burman tunnelmallisimpiin kuuluvia boutique-hotelleja. Katso vinkkejä Inle-järven majoitukseen.

Baganin temppelit

Baganin temppelit Myanmar
Baganin temppelit ovat Burman kuuluisin nähtävyys.

Kaikkia Baganin 2000 monumenttia ei tarvitse kiertää – monet niistä ovat toistensa kaltaisia. Kiinnostavimmat temppelit ehtii kiertää päivässä tai kahdessa, mutta Baganin temppelialueen tunnelmasta nauttii helposti pitempäänkin.

Lue lisää Baganista.

Baganissa on hyvät valikoimat niin majataloja kuin viihtyisiä hotellejakin.

Salamyhkäinen Mrauk U

Toinen, Bagania paljon tuntemattomampi rauniokaupunki on Mrauk U. Lähellä Bangladeshin rajaa epävakaassa Rakhinen osalvatiossa sijaitseva rauniokaupunki on aina välillä suljettu matkailijoilta ja Bagania vaikeammin saavutettavissa.

Burman parhaat rannat

Burman pitkä rannikko ja saaristo on vielä pääosin vailla turismia. Monelle ranta-alueelle pääsyä on rajoitettu.

Käytännössä melkein kaikki (vähät) Burmassa rannalle suuntaavat turistit lentävät tällä hetkellä Yangonista Ngapali Beachille. Katso Ngapalin Beachin ja lähiseudun hotelleja.

Mielenkiintoisimmat ja upeimmat ranta-alueet odottavat kuitenkin Mergui-saaristossa, jonka avautumista matkailulle saarihyppelyn ystävät odottavat kieli pitkänä: Mergui-saariston 800 saarella on tällä hetkellä vasta yksi hotelli.

Helpoin tapa päästä Mergui-saaristoon, on vielä tällä hetkellä mennä sinne liveaboard-sukellussafarille Thaimaan-puolelta.

Nat-henkien festivaalit

myanmar nat henkifestivaalit
Nat-henkifestivaaleilla ladyboy-shamaanit ovat yhteydessä tuonpuoleiseen.

Buddhalaisuuden ohella monet burmalaiset uskovat nat-henkiin, joihin perustuvat shamanistinen kansanuskonto elää sulassa sovussa buddhalaisuuden rinnalla.

Nat-henkiuskoon tutustuu parhaiten henkifestivaaleilla, joita järjestetään ympäri vuoden eri puolilla Myanmaria. Tunnelma on kuin rockfestivaaleilla, tosin bändit ovat korvanneet humaltuneet ja transsiin vajonneet transseksuaalit shamaanit.

Elokuussa Mandalayn lähellä järjestettävät Tuang Pyonen -natfestivaalit ovat yhdet suurimmista, mutta pienempiä henkijuhlia voi löytää melkein aina jostain päin maata.

Burman uudet kohteet

Burmassa avautuu matkailulle koko ajan uusia alueita, ja Myanmar tarjoaakin oman tiensä kulkijoille mahdollisuuden matkustaa seuduille, joilla harva matkailija on vielä käynyt.

Viime aikoina avattuja kohteita ovat esimerkiksi Mandalaysta pohjoiseen sijaitseva Mogok ja Inle-järveltä etelään sijaitseva Loikaew.

Hyvä tapa päästä omille poluilleen on vuokrata Mandalaysta moottoripyörä. Vuokraamosta voi kysellä reittisuosituksia.

Suosituimpia seikkailuja on matkustaa junalla upeiden maisemien halki Mandalaysta Hsipaw’hun (äännetään ”Sipoo”), joka on keskellä vuoristokansojen asuinseutuja.

Toinen tapa tuoda seikkailua ja poikkeuksellisuutta perusreittiin, on mennä bussin sijaan tavallisella matkustajalaivalla jokea pitkin Mandalaysta Baganin temppeleille.

Burman luontokohteet

Luontokohteena Burma on tulevaisuuden lupaus: maassa on säilynyt upeita viidakkoalueita, mutta niille ei vielä käytännössä pääse matkustamaan ilman erityisjärjestelyjä.

Matka Myanmariin

Myanmariin lentää kätevästi Bangkokin kautta. Bangkokista on lentoja sekä Yangoniin että Mandalayhin. Lennon saa usein noin 50 eurolla.

Lue täältä, miten löydät edullisimmat lennot Myanmariin.

Burmassa on helppo matkustaa omatoimisesti. Jos haluaa päästä mahdollisimman helpolla, matkatoimistolta voi varata kierroksen, jonka hintaan kuuluvat oppaan palvelut, liikkumiset ja majoitus.

Hyvä vaihtoehto valmiin kierroksen varaamiseen on suomalaisen Mika Itävaaran Burmassa pyörittämä Discovery DMC -matkatoimisto, jolla myös on tarjolla monenlaisia kierroksia ympäri Myanmaria.

Suomesta ei järjestetä Myanmariin pakettimatkoja, mutta monet matkatoimistot järjestävät Myanmarin kiertomatkoja.

Myanmarin vinkit ja kokemukset

Jos olet matkustanut Burmaan, kerro myös alta löytyvässä kommenttiosuudessa omat vinkkisi ja kokemuksesi eksoottiseen maahan. Samalla autat muita matkailijoita suunnittelemaan täydellisen Burman-matkan.

Kommentoi