Burma (Myanmar) -matkaopas

Burma (Myanmar) -matkaopas

Burma opas
Buddhalaiset munkit tulevat Burmassa tutuksi. Nämä nuoret munkkikokelaat kuvattiin oppitunnilla.

PÄIVITYS 2017: Emme suosittele matkustamista Myanmariin, johtuen rohingya-kansan vainoamisesta ja syksyllä 2017 entisestään kärjistyneestä kriisistä. Myanmarin armeija on ajanut väkivalloin sadattuhannet rohingyat pakolaisiksi Bangladeshin puolelle. Tilanne muistuttaa vahvasti etnistä puhdistusta. Tilanne Rakhinen osavaltiossa ei vaikuta käytännössä matkailuun muualla Myanmarissa, mutta pidämme moraalisesti arveluttavana matkustaa maahan sen nykytilassa.

Myanmar eli Burma, kuten maa aikoinaan tunnettiin, on Kaakkois-Aasian tämän hetken kiinnostavin matkakohde. Burma on maa, jossa kokenutkin matkaaja voi edelleen tuntea saman seikkailun ja eksoottisuuden tunteen kuin nuoruutensa ensimmäisillä matkoilla.

Sotilasjuntan vuosikymmenet rautaisella otteella hallitsema maa on viime vuosina avautunut niin sananvapaudelle kuin turismillekin. Tällä hetkellä Burma onkin monen matkailijan huulilla ja toivekohteena.

Vuosikymmeniä kestänyt eristyneisyys on säilyttänyt Burman hyvin eksoottisena lomakohteena: Myanmar tuntuu edelleen aikamatkalta vuosikymmenten taakse.

Matkakohteena Myanmar on suuri ja monipuolinen maa, jonka alueista vasta osa on avautunut turismille (samaan aikaan tosin myös joitakin alueita suljetaan kulloisestakin poliittisesta tilanteesta riippuen).

Suurin osa matkalaisista kiertääkin Myanmarissa perusreitin Yangon–Mandalay–Bagan–Inle-järvi, jonka varrella näkee paljon kultaa kimaltavia temppeleitä, purppurakaapuisia munkkeja, upeita maisemia ja eksoottista kulttuuria kuten miehiä hameissa ja naisia, jotka ovat maalanneet kasvoonsa keltaisia koukeroita puunkuoripuuterilla.

Tällainen Myanmarin-matka on helppoa ja vaivatonta toteuttaa ja jo sillä kokee paljon. Myanmarin vähemmän tunnettuihin kohteisiin matkustaminen vaatiikin sitten jo enemmän vaivaa ja istumalihaksia, sillä peruskohteiden ulkopuolella Burman tieverkko on vielä kovin vajavainen.

Eksotiikkaa ja syrjäseutuja Burmassa riittää vielä pitkäksi aikaa. Myanmarin seikkailut ovat toden teolla vasta alkaneet.

Myanmarin parhaat nähtävyydet

Baganin temppelit MyanmarBaganin temppelit ovat Burman kuuluisin nähtävyys.

Myanmarin nähtävyyksistä yksi on ylitse muiden: Baganin rauniokaupunki. Kuumalta ja kuivalta Keski-Burman tasangolta nousee tuhansia chedejä eli temppelitorneja. Baganin temppelialueeseen ehtii tutustua vaikka päivässä, mutta parhaiten Baganista nauttii muutaman päivän vierailulla. Baganiin on rakennettu paljon hotelleja, minkä johdosta hyvätasoisia hotelleja löytyy erinttäin kohtuuhintaan. Katso tarjoukset Baganin hotelleihin.

Toinen suosittu matkakohde on Inle-järvi, joka on kuuluisa veden päällä kelluvista viljelmistään ja yhdellä jalalla soutavista venemiehistään. Inle-järven vetovoimaa lisäävät tunnelmalliset majapaikat kuten ihastuttava Viewpoint Lodge.

Baganin ja Inle-järven välillä sijaitsee Burman vanha kuninkaallinen pääkaupunki Mandalay, jonka kuuluisin ja valokuvatuin nähtävyys on komea tiikkisilta U Bein.

Myanmarin taloudellinen keskus on rannikon lähellä sijaitseva Yangon, paras paikka ihmetellä nopeasti muuttuvan Myanmarin tämän päivän sykettä. Yangonin tunnetuin nähtävyys on Myanmarin pyhin temppeli, kultaa kimaltava Shwedagon Paya.

Jos lompakko antaa myöten, hyvä syy matkustaa Yangoniin on jo yöpyminen yhdessä Kaakkois-Aasian legendaarisimmista hotelleista, historiallissa The Strand -hotellissa.

Burman parhaat rannat

Burmalla riittää rantaviivaa ja paratiisisaaria, mutta toistaiseksi Myanmar on pääasiassa kulttuurimatkakohde. Monelle ranta-alueelle pääsyä on rajoitettu.

Myanmarin rantakohteista tosissaan on kehittynyt vasta Ngapali Beach, joka sekin on ihastuttavan rauhallinen. Perille pääsee parhaiten lentäen eri puolilta Myanmaria. Katso tarjoukset Ngapali Beachin hotelleihin.

Myanmarin kauneimmat rannat odottavat Mergui-saariston 800 saarella, joilla riittää valkoisia hiekkarantoja ja turkoosia merta. Toistaiseksi saariin voi tutustua vain päiväretkillä, joita voi tehdä esimerkiksi historiallisesta Myeik-rannikokaupungista.

Myanmarin uudet ja syrjäiset matkakohteet

Moni matkustaa Myanmarissa suositulta kohteelta toiselle jo senkin takia, että tuntemattomammista kohteista on huonosti tietoa saatavilla ja matkustusrajoitukset vaihtuvat usein.

Viime aikoina avattuja kohteita ovat esimerkiksi Mandalaysta pohjoiseen sijaitseva Mogok, joka tunnetaan rubiineistaan, ja Inle-järveltä etelään sijaitseva Loikaew, jossa asuu etnisiä heimoja.

Hyvä tapa päästä omille poluilleen on vuokrata Mandalaysta moottoripyörä. Vuokraamosta voi kysellä reittisuosituksia.

Suosittu seikkailu on matkustaa junalla upeiden maisemien halki Mandalaysta Hsipaw’hun (äännetään ”Sipoo”), joka sijaitsee keskellä etnisten vuoristokansojen seutua.

Toinen tapa tuoda seikkailua ja poikkeuksellisuutta perusreittiin, on mennä bussin sijaan tavallisella matkustajalaivalla jokea pitkin Mandalaysta Baganin temppeleille.

Vaeltaminen Myanmarissa

Myanmar Inle järviInle-järven asukkailla on hämmästyttävän hyvä tasapaino.

Vaellusturismi on Myanmarissa käytännössä olematonta, vaikka potentiaalia olisi vaikka kuinka Burman upeissa vuoristoissa, viidakoissa ja etnisten heimojen mailla.

Monet mielenkiintoiset, vaellukseen sopivat maastot ovat edelleen matkailun ulottumattomissa.

Burman vaellusmaastoista saa maistiaisen esimerkiksi Mandalaysta koilliseen sijaitsevassa Hsipaw’ssa (äännetään suomeksi Sipoo), reppureissaajien suosimassa vaelluskohteessa.

Myös Inle-järvellä vierailuun voi yhdistää muutaman päivän patikointimatkan: Moni patikoi Inle-järvellä Kalaw’n pikkukaupungista. Kauniiden maalaismaisemien kautta kulkeva vaellus kestää reitistä riippuen 2–3 päivää.

Sukeltaminen Myanmarissa

Myanmarin Mergui-saaristossa odottavat upeat sukellusmaastot. Käytännössä Mergui-saaristossa käydään sukeltamassa liveaboard-sukellussafareilla Thaimaan puolelta.

Myanmarin kulttuuri – nat-henkien maa

myanmar nat henkifestivaalit
Nat-henkifestivaaleilla ladyboy-shamaanit ovat yhteydessä tuonpuoleiseen.

Myanmar on vahvasti buddhalainen maa, mutta Buddhan rinnalla monet burmalaiset uskovat shamanistisiin, ihmeitä tekeviin nat-henkiin.

Nat-henkiuskoon tutustuu parhaiten henkifestivaaleilla, joita järjestetään ympäri vuoden eri puolilla Myanmaria. Tunnelma on kuin rockfestivaaleilla, tosin bändit ovat korvanneet humaltuneet ja transsiin vajonneet transseksuaalit shamaanit.

Elokuussa Mandalayn lähellä järjestettävät Tuang Pyonen -natfestivaalit ovat yhdet suurimmista, mutta pienempiä henkijuhlia voi löytää melkein aina jostain päin maata.

Myanmarissa asuu myös tuntuva muslimivähemmistö.

Saako Burmaan matkustaa?

Vielä muutama vuosi sitten matkailua Burmaan pidettiin epäeettisenä, koska se toi tuloja sotilasdiktatuurille. Enää kysymystä ei tarvitse kummemmin miettiä: marraskuussa 2015 Myanmarissa järjestettiin vapaat vaalit, jotka Aung San Suu Kyin puolue National League for Democracy voitti selvästi. Armeijalla on toki edelleen vahva jalansija Myanmarissa.

Matkailu on köyhälle ja pitkään eristyksissä olleelle maalle paitsi tärkeä tulonlähde myös ikkuna muuhun maailmaan.

Burman sää ja ilmasto

Burma myanmar
Burmassa maailmanpyörätkin käyvät vielä miesvoimalla.

Paras aika matkustaa Myanmariin ilmojen puolesta on viileä kausi, joka kestää marraskuulta helmikuulle. Sitä seuraa kuuma kausi maaliskuulta toukokuulle.

Sadekausi kestää Myanmarissa toukokuun lopulta lokakuulle. Myanmariin voi hyvin matkustaa myös sadekaudella. Sadekaudella Myanmarin rannikkoseudut kuten Yangon ovat hyvin sateiset, mutta sisämaa sangen kuivaa aluetta. Esimerkiksi Baganissa sataa hyvin vähän sadekaudella.

Sadekaudella matkustamisen hyviä puolia on se, että hotellit ovat edullisimmillaan ja Baganissakin on hyvin rauhallista.

Myanmarin vinkit

Käytännön vinkkejä Myanmarissa matkustamiseen löytää sivulta Myanmarin vinkit ja kokemukset.

Matka Myanmariin

Myanmarin viisumi pitää hankkia etukäteen netistä.

Myanmariin lentää kätevästi Bangkokin kautta. Bangkokista on lentoja sekä Yangoniin että Mandalayhin. Lennon saa usein noin 50 eurolla. Lue lisää, miten löytää lennot edullisimmin.

Mandalay on hyvä vaihtoehto Yangonille, jos haluaa välttää pitkiä bussimatkoja tai turhaa lentämistä; Mandalay sijaitsee huomattavasti Yangonia lähempänä Burman keskeisiä nähtävyyksiä: Baganin temppeleitä ja Inle-järveä.

Myanmariin pääsee myös maata pitkin: Myanmarin ja Thaimaan välillä on rajanylityspaikkoja esimerkiksi Thaimaan Mai Saissa, Mae Sotissa ja Ranongissa. Maarajoja pitkin pääsee suorinta tietä Myanmarin takamaille.

Monet suomalaiset matkatoimistot järjestävät Myanmariin kiertomatkoja. Kiertomatkan voi varata myös suoraan Myanmarissa toimivan Discovery DMC:n kautta, jota pyörittää suomalainen Mika Itävaara.

Burmassa on helppo matkustaa omatoimisesti.

Myanmarin kokemuksia

Tämän Myanmar-matkaoppaan on kirjoittanut Antti Helin, Kaakkois-Aasiaan erikoistunut matkailutoimittaja ja tietokirjailija.

Alla löytyvässä kommenttiosuudessa voit kertoa omia kokemuksesi eksoottiseen maahan. Samalla autat muita matkailijoita suunnittelemaan täydellisen Myanmarin-loman.

BURMA

Baganin temppelit Myanmar

Myanmar

burma

Myanmar Inle järvi

EI KOMMENTTEJA