Burma (Myanmar) -matkaopas

Burma opas
Buddhalaiset munkit tulevat Burmassa tutuksi. Nämä nuoret munkkikokelaat kuvattiin oppitunnilla.

Myanmar eli Burma, kuten maa aikoinaan tunnettiin, on Kaakkois-Aasian tämän hetken kiinnostavin matkakohde. Burma on maa, jossa kokenutkin matkaaja voi edelleen tuntea saman seikkailun ja eksoottisuuden tunteen kuin nuoruutensa ensimmäisillä matkoilla.

Sotilasjuntan vuosikymmenet rautaisella otteella hallitsema maa on viime vuosina avautunut niin sananvapaudelle kuin turismillekin. Tällä hetkellä Burma onkin monen matkailijan huulilla ja toivekohteena.

Vuosikymmeniä kestänyt eristyneisyys on säilyttänyt Burman hyvin eksoottisena lomakohteena: Myanmar tuntuu edelleen aikamatkalta vuosikymmenten taakse.

Matkakohteena Myanmar on suuri ja monipuolinen maa, jonka alueista vasta osa on avautunut turismille (samaan aikaan tosin myös joitakin alueita suljetaan kulloisestakin poliittisesta tilanteesta riippuen).

Suurin osa matkalaisista kiertääkin Myanmarissa perusreitin Yangon–Mandalay–Bagan–Inle-järvi, jonka varrella näkee paljon kultaa kimaltavia temppeleitä, purppurakaapuisia munkkeja, upeita maisemia ja eksoottista kulttuuria kuten miehiä hameissa ja naisia, jotka ovat maalanneet kasvoonsa keltaisia koukeroita puunkuoripuuterilla.

Tällainen Myanmarin-matka on helppoa ja vaivatonta toteuttaa ja jo sillä kokee paljon. Myanmarin vähemmän tunnettuihin kohteisiin matkustaminen vaatiikin sitten jo enemmän vaivaa ja istumalihaksia, sillä peruskohteiden ulkopuolella Burman tieverkko on vielä kovin vajavainen.

Eksotiikkaa ja syrjäseutuja Burmassa riittää vielä pitkäksi aikaa. Myanmarin seikkailut ovat toden teolla vasta alkaneet.

Myanmarin parhaat nähtävyydet

Baganin temppelit MyanmarBaganin temppelit ovat Burman kuuluisin nähtävyys.

Myanmarin nähtävyyksistä yksi on ylitse muiden: Baganin rauniokaupunki. Kuumalta ja kuivalta Keski-Burman tasangolta nousee tuhansia chedejä eli temppelitorneja. Baganin temppelialueeseen ehtii tutustua vaikka päivässä, mutta parhaiten Baganista nauttii muutaman päivän vierailulla. Baganiin on rakennettu paljon hotelleja, minkä johdosta hyvätasoisia hotelleja löytyy erinttäin kohtuuhintaan.

Toinen suosittu matkakohde on Inle-järvi, joka on kuuluisa veden päällä kelluvista viljelmistään ja yhdellä jalalla soutavista venemiehistään.

Baganin ja Inle-järven välillä sijaitsee Burman vanha kuninkaallinen pääkaupunki Mandalay, jonka kuuluisin ja valokuvatuin nähtävyys on komea tiikkisilta U Bein.

Myanmarin taloudellinen keskus on rannikon lähellä sijaitseva Yangon, paras paikka ihmetellä nopeasti muuttuvan Myanmarin tämän päivän sykettä. Yangonin tunnetuin nähtävyys on Myanmarin pyhin temppeli, kultaa kimaltava Shwedagon Paya.

Burman parhaat rannat

Burmalla riittää rantaviivaa ja paratiisisaaria, mutta toistaiseksi Myanmar on pääasiassa kulttuurimatkakohde. Monelle ranta-alueelle pääsyä on rajoitettu.

Myanmarin rantakohteista tosissaan on kehittynyt vasta Ngapali Beach, joka sekin on ihastuttavan rauhallinen. Perille pääsee parhaiten lentäen eri puolilta Myanmaria. Katso tarjoukset Ngapali Beachin hotelleihin.

Myanmarin kauneimmat rannat odottavat Mergui-saariston 800 saarella, joilla riittää valkoisia hiekkarantoja ja turkoosia merta. Toistaiseksi saariin voi tutustua vain päiväretkillä, joita voi tehdä esimerkiksi historiallisesta Myeik-rannikokaupungista.

Myanmarin uudet ja syrjäiset matkakohteet

Moni matkustaa Myanmarissa suositulta kohteelta toiselle jo senkin takia, että tuntemattomammista kohteista on huonosti tietoa saatavilla ja matkustusrajoitukset vaihtuvat usein.

Viime aikoina avattuja kohteita ovat esimerkiksi Mandalaysta pohjoiseen sijaitseva Mogok, joka tunnetaan rubiineistaan, ja Inle-järveltä etelään sijaitseva Loikaew, jossa asuu etnisiä heimoja.

Hyvä tapa päästä omille poluilleen on vuokrata Mandalaysta moottoripyörä. Vuokraamosta voi kysellä reittisuosituksia.

Suosittu seikkailu on matkustaa junalla upeiden maisemien halki Mandalaysta Hsipaw’hun (äännetään ”Sipoo”), joka sijaitsee keskellä etnisten vuoristokansojen seutua.

Toinen tapa tuoda seikkailua ja poikkeuksellisuutta perusreittiin, on mennä bussin sijaan tavallisella matkustajalaivalla jokea pitkin Mandalaysta Baganin temppeleille.

Vaeltaminen Myanmarissa

Myanmar Inle järviInle-järven asukkailla on hämmästyttävän hyvä tasapaino.

Vaellusturismi on Myanmarissa käytännössä olematonta, vaikka potentiaalia olisi vaikka kuinka Burman upeissa vuoristoissa, viidakoissa ja etnisten heimojen mailla.

Monet mielenkiintoiset, vaellukseen sopivat maastot ovat edelleen matkailun ulottumattomissa.

Burman vaellusmaastoista saa maistiaisen esimerkiksi Mandalaysta koilliseen sijaitsevassa Hsipaw’ssa (äännetään suomeksi Sipoo), reppureissaajien suosimassa vaelluskohteessa.

Myös Inle-järvellä vierailuun voi yhdistää muutaman päivän patikointimatkan: Moni patikoi Inle-järvellä Kalaw’n pikkukaupungista. Kauniiden maalaismaisemien kautta kulkeva vaellus kestää reitistä riippuen 2–3 päivää.

Sukeltaminen Myanmarissa

Myanmarin Mergui-saaristossa odottavat upeat sukellusmaastot. Käytännössä Mergui-saaristossa käydään sukeltamassa liveaboard-sukellussafareilla Thaimaan puolelta.

Myanmarin kulttuuri – nat-henkien maa

myanmar nat henkifestivaalit
Nat-henkifestivaaleilla ladyboy-shamaanit ovat yhteydessä tuonpuoleiseen.

Myanmar on vahvasti buddhalainen maa, mutta Buddhan rinnalla monet burmalaiset uskovat shamanistisiin, ihmeitä tekeviin nat-henkiin.

Nat-henkiuskoon tutustuu parhaiten henkifestivaaleilla, joita järjestetään ympäri vuoden eri puolilla Myanmaria. Tunnelma on kuin rockfestivaaleilla, tosin bändit ovat korvanneet humaltuneet ja transsiin vajonneet transseksuaalit shamaanit.

Elokuussa Mandalayn lähellä järjestettävät Tuang Pyonen -natfestivaalit ovat yhdet suurimmista, mutta pienempiä henkijuhlia voi löytää melkein aina jostain päin maata.

Myanmarissa asuu myös tuntuva muslimivähemmistö.

Saako Burmaan matkustaa?

Vielä 2010-luvun alkupuolella matkailua Burmaan pidettiin epäeettisenä, koska se toi tuloja sotilasdiktatuurille. Asia muuttui, kun marraskuussa 2015 Myanmarissa järjestettiin vapaat vaalit, jotka Aung San Suu Kyin puolue National League for Democracy voitti selvästi. Armeijalle jäi toki edelleen vahva jalansija Myanmarissa.

Matkailu on köyhälle ja pitkään eristyksissä olleelle maalle paitsi tärkeä tulonlähde, myös ikkuna muuhun maailmaan.

Ikävä kyllä syksyllä 2017 Myanmarin armeija ajoi väkivalloin sadattuhannet rohingyat pakolaisiksi Bangladeshin puolelle. Tilannetta on kutsuttu etniseksi puhdistukseksi. Tilanne Rakhinen osavaltiossa ei vaikuta käytännössä matkailuun muualla Myanmarissa, mutta pidämme moraalisesti arveluttavana matkustaa maahan sen nykytilassa.

Burman sää ja ilmasto

Burma myanmar
Burmassa maailmanpyörätkin käyvät vielä miesvoimalla.

Paras aika matkustaa Myanmariin ilmojen puolesta on viileä kausi, joka kestää marraskuulta helmikuulle. Sitä seuraa kuuma kausi maaliskuulta toukokuulle.

Sadekausi kestää Myanmarissa toukokuun lopulta lokakuulle. Myanmariin voi hyvin matkustaa myös sadekaudella. Sadekaudella Myanmarin rannikkoseudut kuten Yangon ovat hyvin sateiset, mutta sisämaa sangen kuivaa aluetta. Esimerkiksi Baganissa sataa hyvin vähän sadekaudella.

Sadekaudella matkustamisen hyviä puolia on se, että hotellit ovat edullisimmillaan ja Baganissakin on hyvin rauhallista.

Myanmarin vinkit

Käytännön vinkkejä Myanmarissa matkustamiseen löytää sivulta Myanmarin vinkit ja kokemukset.

Matka Myanmariin

Myanmarin viisumi pitää hankkia etukäteen netistä.

Myanmariin lentää kätevästi Bangkokin kautta. Bangkokista on lentoja sekä Yangoniin että Mandalayhin. Lennon saa usein noin 50 eurolla. Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Myanmariin.

Mandalay on hyvä vaihtoehto Yangonille, jos haluaa välttää pitkiä bussimatkoja tai turhaa lentämistä; Mandalay sijaitsee huomattavasti Yangonia lähempänä Burman keskeisiä nähtävyyksiä: Baganin temppeleitä ja Inle-järveä.

Myanmariin pääsee myös maata pitkin: Myanmarin ja Thaimaan välillä on rajanylityspaikkoja esimerkiksi Thaimaan Mai Saissa, Mae Sotissa ja Ranongissa. Maarajoja pitkin pääsee suorinta tietä Myanmarin takamaille.

Kiertomatkat Myanmariin

Jotkut suomalaiset matkatoimistot järjestävät Myanmariin kiertomatkoja, joilla nähdään Mandalay, Baganin upea temppelialue sekä Inle-järvi.

Kiertomatkan voi varata myös suoraan Myanmarissa toimivan Discovery DMC:n kautta, jota pyörittää suomalainen Mika Itävaara.

Burmassa on helppo matkustaa omatoimisesti.

Myanmarin kokemuksia

Tämän Myanmar-matkaoppaan on kirjoittanut Antti Helin, Kaakkois-Aasiaan erikoistunut matkailutoimittaja ja tietokirjailija.

Alla löytyvässä kommenttiosuudessa voit kertoa omat kokemuksesi eksoottisesta maasta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

5 KOMMENTIT

  1. Kiva kuulla, että vastauksesta oli iloa! Hsipawssa kannattaa varmasti viettää muutama päivä – ja tiedä vaikka pääsisit vaeltamaankin :) Myanmarissa aikataulut kannattaa pitää avoimina, jotta jää tilaa yllätyksille. Ja muista myös selvittää, olisiko jossakin matkasi varrella nat-henkifestarit! Selviää parhaiten paikallisilta paikan päällä kysymällä.

  2. Iso kiitos selvityksestä! Itse junamatka kiinnostaa melkeinpä kohdetta enemmän, mutta junamatkan keston vuoksi syytä majoittua Hsipawssa.

  3. Ja tässä vielä Myanmarissa Discovey DMC -matkatoimistoa pyörittävän Mikan vastaus: ”Hsipawiin paasee katevasti bussilla mandalaysta 4-5 tunnissa. Junalla noin 10 tuntia. Ei ongelmia taman tien varrella. Olemme ajelleet taalla itsekin viime aikoina. Kylissa yopyminen on ollut virallisesti off limits Palaung armeijan takia mutta suuri osa oppaista on palaungeja joten kannattaa kysella heilta missa on turvallista liikkua ja onko yopyminen vuorilla mahdollista.”

  4. Hyvä kysymys! Myanmarilla ei näyttäisi olevan ainakaan virallista englanninkielistä nettisivua, josta löytyisivät ajankohtaiset matkustusrajoitukset. Odotan kuitenkin vielä vastausta Myanmarissa asuvalta tutultani, josko hän olisi viisaampi. Näyttäisi siltä, että Hsipaw’hun voi edelleen matkustaa mutta varsinaisen kaupungin ulkopuolelle menemistä on ainakin periaatteessa rajoitettu turvallisuussyistä. Vaellusretkiä saatetaan silti järjestää. Tässä tämän vuoden maaliskuulle päivätty ilmoitus Yhdysvaltojen State Departmentin sivuilta: ”Hiking and trekking outside of Hsipaw town is dangerous due to active armed conflict and land mines. Multiple armed groups occupy areas near Hsipaw, and there are frequent clashes among the groups and with the Burmese military. Areas of armed conflict around Hsipaw frequently change without warning. Land mines are not marked, and both local residents and foreign tourists have been severely injured by land mines in recent years. Due to these threats, the Burmese government designates areas outside Hsipaw town as “off limits areas,” but local authorities do not regularly enforce this travel restriction. Legal penalties for foreigners entering an off limits area without permission include jail time.”

  5. Mikä on paras tapa olla ajan tasalla muuttuvista (turisteja koskevista) aluerajoituksista? Tarkoitus olisi mennä Mandalaysta Hsipaw:hon junalla, mutta tietoa sen mahdollisuudesta ei tunnu löytyvän..

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi