Riika – jugendin pääkaupunki

Riika – jugendin pääkaupunki

Pietarinkirkko torneineen hallitsee Riian vanhaakaupunkia. Kuva: RossHelen / Shutterstock

Tunnustamme tämän ihan suoraan: Riika on oma suosikkimme Baltian pääkaupungeista. Riika vei sydämemme jo ensimmäisillä Riian-matkoillamme, eikä kaupunki ole päästänyt irti. Tasaisin väliajoin iskee kaipuu Riian ihanien jugendtalojen keskelle, värin ja koristeiden satumaailmaan, käymään tuijotuskilpailua Riian jugendtaloja koristavien päiden kanssa.

 

Riika on kivikasvojen kaupunki.

Mitä mahtavat jykevät kivikasvot tuumia? Parhaimmillaan Riian jugendkoristelut ovat kuin arkkitehtuurin versio Pääsiäissaaren Moai-patsaista.

Toista yhtä koristeellista kaupunkia ei maailmassa ole. Riiassa on yli 800 jugendtaloa – enemmän kuin missään muualla maailmassa. Se tekee Riiasta maailman jugendpääkaupungin.

Riika ei tietenkään ole pelkkää jugendia: Riian 800 vuotta vanha kaupunki on jo itsessään hieno keskiaikainen kaupunkikokonaisuus. Mutta entistä hienomman siitä tekevät jugendtalot, joiden koristeellisuus kohtaa ihanasti keskiajan.

Kauniiden talojen lisäksi Riian kaupunkikuvalle antavat ilmeen useat romanttiset puistot, joiden ansiosta Riikaa on kutsuttu myös Baltian Pariisiksi.

 

Keskiaikaisilla mukulakivikaduilla on tunnelmaa. Kuva: Sergei25 / Shutterstock

Riian historiallisen keskustan ainutlaatuisuuden on tunnustanut myös Unesco, joka on nimennyt Riian historiallisen keskustan maailmanperintökohteiden joukkoon. Unescon mukaan Riian jugendarkkitehtuuri on vertaansa vailla koko maailmassa.

Tallinnaan verrattuna Riika tuntuu kosmopoliittisemmalta ja suuremmalta. Ja sitä se onkin: 700 000 asukkaan Riika on Baltian suurin kaupunki. Riiassa tuntee matkustavansa ulkomaille.

Riika on loistava matkakohde jo viikonlopun pikalomalle. Lennot Riikaan ovat edulliset ja kaupunki on niin omannäköisensä, että jo lyhyt loma Riiassa jättää ihanat muistot. Suosittelemme!

Riian kaupunginosat

Väinäjoki (Daugava) virtaa Riian halki. Kuva: Alex Tihonovs / Shutterstock

Riika on Baltian suurin kaupunki. Matkailijoiden mielenkiinto keskittyy Riiassa yleensä kuitenkin varsin pienelle alueelle: Riian vanhaan kaupunkiin (Vecrīga) ja sen pohjoispuolella lyhyen kävelymatkan päässä olevaan jugendkaupunginosaan, etenkin kadun Elizabetes iela ja sen viereisten katujen varrelle.

Aivan koko aikaa ei kannata kuitenkaan viettää vain Riian vanhassakaupungissa ja jugendkaduilla.

Trendikkäintä Riikaa on keskustan reunalla sijaitseva Miera iela eli Rauhan katu, jonka varrella on kekseliäitä kahviloita, gallerioita ja putiikkeja. Miera ielan lähellä sijaitsee viihtyisä ja erittäin edullinen City Hotel Teater Riga, hyvä valinta etenkin silloin, jos ei ole pakko asua aivan vanhan kaupungin vieressä (vanhaan kaupunkiin on hotellista 20 minuutin kävely).

Varsin edullisesti Riiassa pääsee tosin asumaan vanhankaupungin sydämessäkin, vaikkapa kekseliäästi sisustetussa Justuksessa tai pelkistetyn siistissä Kolonna Hotelissa.

Riian parhaat nähtävyydet

Riika on tunnetaan tunnelmallisesta vanhastakaupungista. Kuva: RossHelen / Shutterstock

Riian upein nähtävyys on kaupungin arkkitehtuuri. Riian-matkasta nauttii parhaiten vaeltelemalla ympäriinsä vanhassa kaupungissa, rentoutumalla Vapauden muistomerkin koristamassa puistossa ja flaneeraamalla kauneimmilla jugendkaduilla Elizabetes ja Alberta iela.

Riian vanhankaupungin näkymiä kannattaa käydä ihailemassa Pyhän Pietarin kirkosta, jonka torni nousee 123 metrin korkeuteen.

 

Kapealta kujalta näkyy Pietarinkirkko. Kuva: Roman Babakin / Shutterstock

Museoiden ystäville on tarjolla muutama erityisen mielenkiintoinen museo kuten Jugend-museo, Latvian kansallinen taidemuseo ja Latvian miehitysmuseo.

Riika ja rantaloma – Jurmalan hiekkarannat

Kesäisin Jurmalan hiekkarannoilla riittää vilinää. Kuva: Roman Babakin / Shutterstock

Kesäisin Riika sopii myös rantaloman kohteeksi. Lyhyen ja tunnelmallisen paikallisjunamatkan päässä Riiasta odottavat Jurmalan upeat hiekkarannat. Jurmalassa on helppo käydä Riiasta päiväretkellä – yöksi ei ole pakko jäädä.

Toki Jurmalan yössä on oma tunnelmansa ihanina kesäiltoina. Katso tarjoukset Jurmalan hotelleihin.

Riian ooppera ja baletti

Riian vapaudenpatsaan vieressä Bastejkalna parks -puistossa sijaitsevaa Riian kansallisoopperan kaunista rakennusta ei kannata ihailla vain ulkoa, vaan varata liput myös esitykseen. Etenkin Riian baletti nauttii maailmanmainetta – Riian balettikoulusta ovat tulleet Mihail Baryshnikov ja monet muut baletin supertähdet.

Riian ostokset

Riian klassisin ostospaikka on Riian keskustori, joka sijaitsee komeissa 1930-luvun zeppelin-halleissa.

Vinkit Riian hotelleihin

Suurin osa Riian hotelleista sijaitsee vanhassa kaupungissa tai lyhyen kävelymatkan päässä. Yksi Riian rakastetuimmista hotelleista on ihanassa vanhassa talossa sijaitseva Hotelli Dome, joka tunnetaan myös pienestä ja viehättäväst kylpylästään.

Jos taas haluaa asua Riian henkeen sopivasti jugendtalossa, parempaa paikkaa ei olekaan kuin aivan vanhan kaupungin sydämessä sijaitseva Hotelli Neiburgs.

Europe Royale Riga -hotelli tarjoaa puolestaan kohtuuhintaan romanttista tunnelmaa lyhyen kävelyn päässä vanhastakaupungista.

Riian hotellien moderneja klassikoita on Radisson Blu Latvija, jonka 26. kerroksen baarista kannattaa käydä katsomassa Riikaa korkeuksista, vaikkei hotellissa asuisikaan.

Katso tarjoukset Riian hotelleihin.

Liikkuminen Riiassa

Moderni raitiovaunu Riiassa. Kuva: Leonid Andronov / Shutterstock

Riian keskusta-alueella kävelee helposti paikasta toiseen. Pitemmät matkat voi taittaa bussilla, raitiovaunulla tai johdinautolla, jotka kulkevat aamuviidestä kello yhteen yöllä.

Riian takseista luotettavimpiin kuuluvat vihreät Baltic Taxit.

Matkalukemista Riikaan

Jos haluat pakata mukaan Riikaan perinteisen matkaoppaan, suomeksi saatavilla on erinomainen teos Riika suomalainen matkaopas.

Matka ja halvat lennot Riikaan

Riiaan on edullisia lentoja Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Helpoimmilla matkajärjestelyillä pääsee, jos varaa valmiin lennot+hotellit-matkapaketin. Tällöin etenkin hotellin hinnasta saa usein hyvän tarjouksen.

Esimerkiksi Top10Matkatarjoukset-sivustolla on myynnissä monta edullista matkapakettia Riikaan alkaen 138 euroa. Lähdöt Helsingin lisäksi myös Tampereelta ja Turusta!

Riian lentokenttä sijaitsee 13 kilometrin päässä keskustasta. Riian lentokentältä pääsee keskustaan bussilla numero 22. Matka kestää puolisen tuntia. Bussilipun voi ostaa suoraan kuljettajalta.

Riian lentokenttä on latvialaisen AirBalticin kotikenttä.

Riian vinkit ja kokemukset

Kerro omat vinkkisi ja kokemuksesi Riikaan ja auta muita matkailijoita suunnittelemaan täydellinen Riian-loma.