Belfast – matka Pohjois-Irlantiin

Titanic museo Belfast
Titanic-museo on Belfastin näyttävin moderni rakennus.

Belfast on maailman kuuluisimman laivan, Titanicin, kaupunki. 1900-luvun alussa Belfastin telakka oli maailman suurin, ja teollisuus kukoisti kaupungissa. Titanic on edelleen vahvasti läsnä Belfastissa; laivaa ja sitä rakennuttanutta telakkaa kunnioittaa upea museo Titanic Belfast, joka avattiin vuonna 2012, sata vuotta laivan uppoamisen jälkeen.

Ajoitus oli osuva: Belfast elää uutta kukoistusta, ja museosta tuli saman tien kaupungille kauan kaivattu maamerkki ja imagonluoja – komeaa rakennusta on kutsuttu jopa Belfastin Guggenheimiksi.

Pohjois-Irlannin väkivaltaisuudet pitivät matkailijat poissa kaupungista vuosikymmenten ajan, mutta levottomuudet ovat taakse jäänyttä aikaa, ja Belfast on suositumpi matkakohde kuin koskaan. Väentungosta ei silti tarvitse pelätä: Belfastissa riittää edelleen särmää ja aitoa tunnelmaa.

Titanicin lisäksi Belfastista tekee ainutlaatuisen matkakohteen juuri Pohjois-Irlannin levottomuuksien perintö. Vaikka väkivaltaisuudet ovatkin loppuneet, erottavat ”rauhanmuurit” edelleen toisistaan katolisten ja protestanttien asuinalueet. Kyllä: jos Berliinin muuri kaatuikin ja aikaa sitten, eivät muurit kokonaan kadonneet Euroopasta.

Entisestään Belfastin suosiota matkakohteena ovat nostaneet televisiosarjat Game of Thrones ja Vikings, jotka on kuvattu osin Pohjois-Irlannissa. Etenkin Game of Thronesin tapahtumapaikoille järjestetään suosittuja päiväretkiä, ja belfastilaiset vitsailevatkin, että joka toinen kaupungin asukas on esiintynyt ekstrana maailman suosituimmissa televisiosarjassa.

Belfastin keskusta on nätti ja varsin pieni, ja melkein aina tulee tupsahdettua takaisin komean Belfastin kaupungintalon luokse. Asukkaitakin on kaupungissa vain reilu 300 000. Tunnelma on välitön.

Etäisyydet ovat lyhyet myös Pohjois-Irlannin muille nähtävyyksille. Belfastiin ja Pohjois-Irlantiin tutustuukin kätevästi jo lyhyellä lomalla: suurimman osan Pohjois-Irlannista näkee jo kahdessa päiväretkessä, kun tekee yhden Belfastin pohjois- ja toisen eteläpuolelle.

Belfastin nähtävyydet

Game of Thrones aito Winterfell.

Belfastin nähtävyyksien ykkönen on upea museo Titanic Belfast, joka sijaitsee vain sadan metrin päässä paikasta, jossa Titanic rakennettiin. Titanicin lisäksi museo kertoo paljon Belfastin merellisestä historiasta.

Sittemmin telakka-alueesta on kunnostettu moderni Titanic Quarter, jossa kannattaa käydä myös risteilijässä HMS Caroline. Sotalaiva osallistui ensimmäisen maailmansodan suurimpaan meritaisteluun, vuonna 1916 käytyyn Skagerrakin taisteluun, jossa Iso-Britannia menetti 14 sota-alusta taistelussa saksalaisia vastaan – vain HMS Caroline palasi kotisatamaan. Entisöidyissä hyteissä, messissä ja konehuoneessa näkee, millaisissa oloissa HMS Carolinen miehistö purjehti.

Ulster Museum on Belfastin vanhimpia museoita. Muumioista, dinosaurusten luurangoista ja jättiläishirvistä huolimatta museon suurin vetonaula on Game of Thrones -näyttely. Mainio on etenkin televisiosarjan juonta kuvaava seinävaate.

Modernia taidetta esittelee Metropolitan Arts Centre (MAC), joka sijaitsee trendikkäällä Cathedral Quarterin alueella.

Nähtävyydestä käyvät myös Belfastin vanhat pubit. Kuuluisimpia on upeasti sisustettu, viktoriaaninen ”ginipalatsi” Crown Liquor Saloon. Vanhimpia on puolestaan vuonna 1720 rakennettu Kelly’s Cellars.

Historian havinaa on myös paikallispubissa Duke of York, jossa Sinn Feinin johtohahmona myöhemmin tunnettu Gerry Adams toimi baarimikkona 1960-luvulla.

Belfastin rauhanmuurit

Jos Pohjois-Irlannin konflikti onkin pääasiassa takana, on se Belfastissa vielä silmien alla nähtävänä. Kaupungilla on kymmeniä korkeita ”rauhanmuureja” (Peace Lines), jotka erottavat katolisten ja protestanttien asuinalueet toisistaan. Katoliset ovat pääasiassa Pohjois-Irlannin itsenäisyyden tai Irlantiin liittymisen puolella, protestanttiset Ison-Britannian kannattajia.

Muureihin on maalattu iskulauseita ja kuvia konfliktissa kuolleista. Yhden puolen marttyyri tapasi olla toisen puolen antisankari. Todelliset enkelit olivat harvassa konfliktissa, joka vaati noin 3600 ihmisen hengen. Silmittömään ja säälimättömään väkivaltaan sorruttiin molemmin puolin.

Rauhanmuureihin ja Pohjois-Irlannin konfliktiin (paikallisittain Troubles) tutustuu parhaiten black cab -takseilla tehtävällä kierroksella.

Pohjois-Irlannin nähtävyydet – retkiä Belfastista

Giant's Causeway Pohjois-Irlanti
Giant’s Causeway Pohjois-Irlanti – jättiläisen jälkiä?

Pohjois-Irlannin nähtävyydet ovat keskittyneet pitkälti pohjoisrannikolle. Nähtävyyksistä kuuluisin on Giant’s Causeway, joka koostuu kymmenistä tuhansista luonnon kuusikulmaisista basalttipylväistä. Pylväät ovat niin säännönmukaisia, että niitä on vaikea uskoa luonnon muovaamiksi.

Carrick-a-reden huimaava riippusilta.

Melkein yhtä vaikuttava nähtävyys on Carrick-a-reden riippusilta, joka kohtaa pienelle, jyrkkäreunaiselle saarelle. Huimaavaa riippusiltaa käyttivät aikoinaan lohenkalastajat.

Pohjoisrannikon nähtävyyksiin kuuluvat myös komealla paikalla sijaitseva Dunlucen rauniolinna ja Old Bushmills Distillery, maailman vanhin luvan saanut viskitislaamo. Bushmillsin erinomaisia viskejä kannattaa ostaa Pohjois-Irlannista mukaankin.

Voit varata kätevästi netistä Belfastin nähtävyyksien pääsyliput, kaupunkikierrokset ja retket.

Game of Thrones -kierros Pohjois-Irlannissa

Pohjois-Irlanti Game of Thrones kierros
”Tässä se on!” opas näyttää Game of Thrones -tv-sarjasta tuttuja paikkoja.

Pohjoisrannikon ohella suosituksi retkikohteeksi on muodostunut Pohjois-Irlannin kaakkoisosa, jossa on kuvattu paljon Game of Thrones -televisiosarjaa. Täällä sijaitsee esimerkiksi Castle Wardin kartano, jonka torni on esittänyt Winterfelliä eli Talvivaaraa. Perillä kartanossa voi tosin odottaa pienoinen pettymys: suurin osa Talvivaarasta luotiin erikoisefekteillä.

Mielenkiintoinen kierros silti on, ja oppaat hoitavat hommansa niin kovalla pieteetillä että välillä itsekin naurattaa, kuinka tarkkaan elokuvasarjan paikkoja kolutaan. ”Katsokaa, juuri tuon kiven kohdalla…”

Game of Thrones -kierroksella oppii ainakin sen, kuinka tavallisenkin näköiset paikat voivat televisossa muuttua mahtaviksi.

Kierroksen kohokohtiin kuuluu elokuvassa esiintyneiden ”hirviösusien” näkeminen luonnossa.

Belfastin ravintolat

Pohjois-Irlannin kulinaarinen anti tunnetaan parhaiten aamiaisestaan. Tuhtiin Ulster Fry -aamiaiseen kuuluu pekonia, makkaroita, kananmunia, mustaa puddingia, perunaleipää, soodaleipää, sieniä ja tomaatteja – kaikki raskaasti paistettuna. Suosittu paikka ulster fryn nauttimiseen on ravintola Bright, jossa riittää vilinää arkisinkin. Brightin aamiaista pidetään yhtenä kaupungin parhaista.

Belfastin hotellit

Belfastin legendaarisin hotelli on Hastings Europa Hotel. Hyvän palvelunsa lisäksi hotelli tunnetaan julkkisvieraistaan ja siitä, Pohjois-Irlannin levottomuuksien aikana Europa oli maailman pommitetuin hotelli.

Toinen ikimuistoinen hotelli Belfastissa on Titanic Hotel Belfast, joka sijaitsee surullisen kuuluisan laivan rakennuttaneen telakkayhtiön, Harland & Wolffin, entisessä pääkonttorissa.

Katso tarjoukset Belfastin hotelleihin.

Pohjois-Irlannin sää ja ilmasto

Pohjois-Irlannin komeista maisemista saisi varmasti enemmän irti kesällä kuin keskellä marraskuuta.

Ota mukaan sateenvarjo. Belfastissa sataa paljon, keskimäärin joka toinen tai kolmas päivä vuoden ympäri. Talvisin sataa useammin kuin kesällä ja lämpötila putoaa lähelle nollaa. Kesä on parasta aikaa matkutaa Belfastiin.

Matka Belfastiin

Belfastiin lentää Suomesta varsin edullisesti vaikkapa Finnairilla. Belfastin kansainvälinen lentokenttä George Best Belfast City Airport sijaitsee vajaan viiden kilometrin päässä keskustasta.

Katso lentotarjoukset Belfastiin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi