Koskenlaskua Kotkassa – Kymijoen kuohuissa elämä on hyvää

Koskenlasku Kymijoki
Pernoonkoski käsittää ykkös- ja kakkosluokan koskia. Kuva: Antti Ukkonen / Cursor Visit Kotka Hamina

Kymijoki on pääkaupunkiseudulta käsin lähin paikka, jossa pääsee kosken kuohuihin. Joki syntyy Päijänteen kaakkoisosassa ja laskee noin 203 kilometrin matkan ja 78,5 metrin pudotuksen jälkeen Suomenlahteen kahdessa haarassa.

Kotkaan kuuluva joen itäinen haara, heti Valkmusan kansallispuiston itäpuolella, lienee tutuin paikka eteläsuomalaisille koskimelojille. Siellä ovat ne kuuluisat Pernoonkosket, joita eri uomineen on yksitoista. Koskilla on pituutta yhteensä 1,1 kilometriä ja niissä vesi juoksee kolmessa portaassa yhteensä 3,5 metriä lähemmäksi merenpintaa.

Laskijapiireissä Pernoonkosket ovat ykkös- ja kakkosluokan koskia.

Kymijokea voi laskea kumilautalla tai koskikajakilla

Kymijoki tarjoaa komeat kosket Etelä-Suomessa. Kuva: Antti Ukkonen / Cursor Visit Kotka Hamina

Mutta ettei koskien esittely menisi pelkästään numeroiden luettelemiseksi, Let’s go with the flow!

Maisemallisesti vapaana virtaava Kymijoki on upea paikka. Lukuisat saaret jakavat sen erilaisiin uomiin. Joki muistuttaa paikoin virtaavaa järveä, kun sen pinta on alkukesästä korkealla. Vesi kimmeltelee auringossa ja vaahtoaa stoppareissa sekä könkäissä. Hyttysetkään eivät häiritse virran päällä. Elämä on hyvää.

Koskea voi laskea monella tavalla: kumilautalla, intiaanikanootilla tai erityisellä koskikajakilla.

Alimman kosken, Sittarännin, laskeminen yksin koskikajakilla saa koskimelonnan noviisin tuntemaan itsensä jo tuon hurjapäiden veljeskunnan jäseneksi.

Turvallisemmin saman voi kokea kumilautassa kosket tuntevan kipparin johdolla. Silloin jopa viisivuotiaat voivat osallistua huoltajan kanssa. Uimataito on suositeltavaa. On aina mahdollista, että koskenlasku vaihtuu tahattomasti koskiuinniksi, joka kyllä onnistuu tilauksestakin.

Keisarin Kosket järjestää turvallista koskenlaskua kumilautoilla ja tarjoaa niin majoitusta, saunomista kuin ruokapuolta.

Koskimelontakurssit Kymijoella

Koskimelonta kajakilla on täysin oma lajinsa, ja ”koskipaatit” eroavat merikajakeista merkittävästi.

Kajakkeja ei seudulla vuokrata, mikä on täysin ymmärrettävää vastuu- ja turvallisuuskysymysten takia. Jotkut pääkaupunkiseudun melontaseurat (esimerkiksi Merimelojat) järjestävät koskimelontakursseja Kymijoella.

Kalusto tuodaan mukana, mutta ainakin Pernoonkoskilta, Keisarinkoskien naapurista löytyy hyvin hoidettu lähtöpaikka tarvittavine fasiliteetteineen. Oman kulkuneuvon paikalle pääsy toki vaatii.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi