Luksusta vai edullista – eli minkä hintainen tulee Filippiinien majatalostamme?

Surigao Dream palmut
Tästä se alkoi: Aleksi ihailee juuri ostetun tontin palmuja. Ja kohta jo piti alkaa miettiä sitä, mitä palmujen väliin nousevat bungalowit tulevat maksamaa. Kuva: Antti Helin

”Morjens, koska se sun majatalosi on valmis? Montako se majoittaa ja paljonko maksaa? Mulla on parin vuoden päästä 50-vuotisjuhlat, jos ajattelin kutsua kavereita jonnekin päin maailmaa”, muuan tuttu kirjoitti.

Hyviä kysymyksiä kaikki kolme. Majatalon rakennustyöt Filippiinien Surigaolla ovat edenneet hyvin, maailman koronatilanteesta huolimatta, ja Surigao Dream aukeaa tämän vuoden lopulla. Viimeistään joulukuussa 2020 majataloon pääsee jo asumaan.

Merenrantabungaloweja tulee kuusi, ja myöhemmin on mahdollista rakentaa lisää majoitustilaa. Eli majatalomme majoittaa ainakin alkuvaiheessa täytenä 12 aikuista ja päälle lapset.

Entäpä majatalon hinta? Sitä on mietitty pitkään ja monelta kantilta.

Miksemme tee halpaa majataloa?

Rantamme on sileää, harmaata pikkukiveä. Veneretkiä tehdään autiosaarten pehmeän valkoiselle rannalle. Kuva: Aleksi Katajala

Kun vuosia sitten ensimmäisen kerran haaveilin majatalon perustamisesta Filippiineille, ajattelin tietysti pieniä. Majataloa pyöritettäisiin paikallisten sukulaisten avulla, ja huoneet maksaisivat muutaman kympin.

Mutta lasketaanpa.

Kun bungaloweja on kuusi ja käyttöaste vaikkapa 50 prosenttia, niin aika tiukkaa tekisi majatalon pyörittäminen, kun tuloista vähennetään henkilökunnan palkat, käyttökustannukset ja investoinnit.

Kestäisi pitkään ennen kuin majatalo pääsisi omilleen. Eikä olisi millään varaa palkata töihin ulkomaalaista manageria, mitä tehokas toiminta edellyttäisi.

Toki muutamakympin majatalokin voi olla kannattava omistajalleen, mutta silloin taustalla on yleensä muutama ikävämpi totuus. Kuten se, että jätehuoltoa ei ole järjestetty eikä työntekijöiden oikeuksia kunnioiteta, vaan heidät on palkattu laittomina vierastyöntekijöinä köyhemmästä naapurimaasta (esimerkiksi Thaimaan tapauksessa Burmasta).

Majataloa rakentaessa käy myös helposti niin, että oma kunnianhimo iskee päälle. Voisihan sitä rakentaa keskinkertaista, mutta mieluummin sitä tekee kerralla niin hyvää kuin pystyy. Mukaan pikkuisen wow-efektiä ja kas, paikasta on tullut hienompi kuin alun perin aikoikaan. Ja samalla rakennuskustannukset kasvavat.

Kuten majatalomme suunnittelusta ja rakentamisesta vastaava Aleksi sanoo: ”Ei näitä meidän linnoja voi enää bungaloweiksi kutsua. Näistä tulee oikeita luksusvilloja!”

Miksemme tee pientä luksusresorttia?

Aleksi tutustumassa retkikohteisiimme. Hyvältä näyttää! Kuva: Anastasia Katajala.

”Miksette tähtää saman tien luksuskategoriaan?” läheisellä Siargaon saarella Surfing Carabao -majataloa pitävä suomalainen Lee kysyi meiltä, kun kerroimme hänelle suunnitelmistamme. Hän tarkoitti sellaista 200–250 euron paikkaa.

Hyvä kysymys, johon on mielestäni helppo vastata.

Luksus on todella vaikea kategoria. Se vaatisi täydellistä onnistumista ja isoa kassaa. Henkilökunnan pitäisi olla alusta asti todella ammattitaitoista ja kaiken pitäisi olla viimeisen päälle. Lakanoiden silkinpehmeitä, patjojen Hästens-tasoa ja niin poispäin. Jos ei ole, luksukseen tottunut matkailija valittaa helposti, pienistäkin asioista.

Prinsessa ja herne patjan alla, tiedättehän.

Majatalon käyttökulut nousisivat korkeiksi, sillä luksuspaikka vaatisi paljon henkilökuntaa. Luksusimago vaikuttaisi myös paljon siihen, millaisia asiakkaita majatalo houkuttelisi. Mieleen hiipii tarina perheestä, joka yöpyi Thaimaan Krabilla eräässä superluksusresortissa.

Kun perheen lapset käyttäytyivät huonosti ruokapöydässä, isä heristi sormeaan, ja uhkasi: ”Jos ette nyt käyttäydy, saatte lentää takaisin kotiin bisnesluokassa (ykkösluokan sijaan)!”

Parempi tehdä sellainen majatalo, jossa itsekin tuntisi olevansa kuin kotonaan. Valita kohderyhmänsä ja palvella sitä mahdollisimman hyvin.

Meidän näköinen – ja hintainen – majatalo

Dinagat Filippiiniit
Heti kun Filippiinien majatalomme valmistuu, pääsemme tekemään retkiä tällaisiin maisemiin. Kuva: Antti Helin

Meidän kohderyhmämme on aika lailla itsemme näköinen matkailija: Jo maailmaa kolunnut seikkailija tai sekkailijatar, joka etsii ainutlaatuisia elämyksiä. Intohimoinen matkaaja, joka on päässyt elämässään sellaiseen pisteeseen, että osaa jo arvostaa laatua ja pientä luksusta.

Ja heille haluamme antaa juuri sellaisen elämyksen, jota he ovat tulleet hakemaankin.

Meillä se elämys on rauhallisella paikalla sijaitseva resortti, jossa jokaisesta bungalowista aukeaa terassi turkoosille merelle. Se on uimista delfiinien ja valashaiden kanssa ja snorlaamista värikkäällä koralliriutalla. Se on vierailuja paikallisessa kyläyhteisössä ja seikkailuja kauneimmilla autiosaarilla, joita kuvitella saattaa.

Se elämys on naapurikylässä asuvan ranskalaisen keittiömestarin, oman elämänsä kapteeni Kurzin, suunittelema ruokalista ja majatalomme isäntä Aleksi, joka pitää matkailijoista sydämellistä huolta.

Se elämys on laatua ja hyvää tunnelmaa.

Niinpä meidän majatalomme Surigao Dreamiin osuu noin sadan euron kategoriaan. Sillä hinnalla pystymme tarjoamaan juuri sellaisen unohtumattoman elämyksen kuin haluammekin.

Kuten kokenut resortin johtaja, Sukellus Asiaan -blogin herra Torvinen, on meille sanonut: ”Luottakaa siihen, että asiakkaat ovat valmiita satsaamaan ainutlaatuiseen kokemukseen!”

Ota siis rohkeasti yhteyttä Facebookin välityksillä ja tee alustava varaus!

Seuraa majataloa Facebookissa: Surigao Dream Beach Resort

Instagram: @surigaodream

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi