Sekavan ihmisen ääni – arvostelussa elokuva The Human Voice

Human voice Almadovar
Pedro Almadovar ohjasi Tilda Swintonia elokuvassa Human Voice.

Espanjalaisen LGBTQ-väen äänenä tunnetun Pedro Almodovarin ensimmäinen englanninkielinen on vain puolituntia pitkä elokuva. Se perustuu löyhästi ranskalaisen Jean Cocteaun pienoisnäytelmään (La voix humaine, Ihmisen ääni) vuodelta 1930. Nyt ollaan kuitenkin tiukasti nykyajassa älypuhelimineen.

Elokuva muodostuu lähinnä jätetyksi tulevan ikääntyvän näyttelijättären puheluksi puetusta monologista hurjine kostofantasioineen. Niiden tukemiseksi päähenkilö käy lyhyessä alkujaksossa rautakaupassa ostamassa kirveen. Mömmöpäisen Tilda Swintonin lisäksi leffassa ei ole muita keskeisiä näyttelijöitä, ellei koiraa lueta sellaisiin.

Puhelun lisäksi kohtaukset koostuvat sekakäytöstä ja kuljeskelusta asunnossa, joka sekin paljastuu pian vain filmausstudion kulissiksi. Elokuvan näennäisestä halpuudesta huolimatta siinä hehkuu tuttu Almodovarin värimaailma. Tekstitystä elokuvassa ei ole, mutta skotlantilaisen Tilda Swintonin kieli on hyvin selkeää (!). Lukion englannilla varmasti ymmärtää missä mennään.

Kansainvälisen läpimurtonsa elokuvalla Naisia hermoromahduksen partaalla (1988 ) tehneen moninkertaisesti palkitun Almodovarin viimeisin sai ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla vuonna 2020.

The Human Voice
Ohjaus: Pedro Almodovar
Kesto 29 min.
Liput 4 euroa
Ensi-ilta 17.12 Kino Engel Helsinki

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi