Arvostelussa elokuva Guled & Nasra

The Gravedigger elokuva
Kuva: Lasse Lecklin

Myönnän, etten etukäteen ollut yhtään varma edes siitä, jaksanko katsoa elokuvan loppuun. Yhteistyöelokuvat eivät ole vakuuttaneet ennenkään. Nyt olisi tarjolla suomalais-saksalais-ranskalaisena yhteistuotantona tehty ensimmäinen somalinkielinen leffa. Vai olisiko tässä taas joku halvalla tehty ”mustamannerheim”?

Huoli oli turha. Tyylikkään elokuvan tarina vei mukanaan. Huumori oli hienovaraista ja epätoivo käsin kosketeltavaa.

Elokuvan Guled on köyhä, keski-ikäinen haudankaivaja, jolla on kaunis ja neuvokas, mutta kuolemansairas vaimo Nasra sekä ”street smart” murrosikäinen poika.

Ihmisten parhaimmat ja pahimmat puolet niin kaupungissa kuin kyläyhteisössä tulevat esiin. Lempeä ja rehellinen mies ryhtyy epätoivoisiin tekoihin pelastaakseen rakkaansa. Suku kääntää selkänsä, mutta olisiko kadulla kasvaneesta pojasta äitinsä pelastajaksi?

Symboliikka on vahvaa: Alussa haudankaivajat päivystävät keikan toivossa sairaalan ulkopuolella lapioittensa kanssa. Viimeinen varvassandaali leviää epätoivoisella matkalla. Loppupuolella korppikotka taivaalla odottaa vuoroaan. Yhden kuolema on toisen elämä.

Arttu Peltomaan kuvaus häilyy jossain sadun ja realismin välitilassa: autiomaassa nähdään kameleita, akasioita ja katumaastureita.

Elokuva kuvattiin Afrikan sarven kääpiövaltiossa Djiboutissa, jossa kuvausolosuhteet olivat tekijöiden mukaan vähintäänkin haastavat. Kuvausten alkaessa sattui olemaan vuoden ainoa sadepäivä. Lisäksi pääosan esittäjä oli ohjaajan mukaan usein omilla teillään, juuri silloin kun kortilla ollut aika oli käsillä.

Suomensomalialaisen Khadar Ahmedin ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaustyö on noteerattu laajalti kansainvälisesti: Se valittiin vuoden 2021 Cannesin elokuvajuhlien Kriitikoiden viikko -esityssarjaan ensimmäisenä suomalaisena pitkänä elokuvana. Se vieraili myös Toronton filmifestivaaleilla ja on saanut kymmenen ehdokkuutta African Academy Award eli ”Afrikan Oscareissa”.

Guled & Nasra (The Gravedigger’s Wife 2021)
Ohjaus ja käsikirjoitus: Khadar Ayderus Ahmed
Pääosissa: Omar Abdi, Yasmin Warsame, Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim
Ensi-ilta: 12.11.2021

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi