Arvostelussa dokumenttielokuva Invisible Demons – Tuhon merkit

Glasgow’n ilmastokokouksen jälkimainingeissa elokuvateattereihin tulee Intian Delhin saasteista kertova, intialaisen Rahul Jainin ohjaama dokkari.

Kaoottisen pääkaupunki New Delhin Main Bazaarilla kohtaavat poljettavat sekä moottoroidut riksat, skootterit ja nautojen vetämät vankkurit. Saastepilvessä kumuloituu helle ja ilmassa leijuvat pienhiukkaset. Pahimpina päivinä TV:ssä kehotetaan välttämään ulkoliikuntaa.

Riksakuski taas toteaa ilmastoinnin olevan vain rikkaita varten. Köyhä vain vilustuu sukkuloidessaan polttavan helteen ja viileiden kotien, toimistojen, tavaratalojen ja ajoneuvojen välillä.

Delhin ilma kuuluu maailman huonoimpien joukkoon.

Elokuvan kolmekymppinen ohjaaja myöntää olevansa tyypillisesti luonnosta etääntynyt ”ilmastointilapsi”, varakas intialainen. Ilmastointilaitteet symboloivatkin elokuvassa vastuun siirtämistä huomiseen. Kestävää kehitystä enemmän kansallismielistä pääministeri Modia kiinnostaa selvästikin enemmän Intian sotilaallisen ja taloudellisen mahdin kehittäminen.

Köyhille lähes 50 asteen helteeseen tuo helpotusta ainoastaan taivaalta tulviva monsuuni. Mutta sateita seuraavat vedestä sikiävät hyttyset ja niiden levittämät taudit. Jamuna-joki, pyhän Gangesin tärkein haara, missä kylvetään ja minkä rannoilla poltetaan ruumiita, on muuttunut vaahtoavaksi viemäriksi.

Pyhässä joessa kylvetään, saasteista huolimatta.

Pahinta kaikesta ovat kuitenkin ilmassa leijuvat partikkelit, ”näkymättömät demonit”. Nämä pienhiukkaset tappavat vuosittain enemmän kaupunkilaisia kuin liikenne sekä pandemia ja muut taudit yhteensä.

Elokuvan kieliä ovat englanti ja hindi, mutta sen tuotannossa on käytetty paljon suomalaista osaamista. Toinen käsikirjoittaja ja yhteistuottaja on Iikka Vehkalahti. Yhtenä kuvaajana toimi Tuomo Hutri. Foley-ääniä tekivät Heikki Kossi sekä säveltäjä–harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen.

Dokumentti on esitetty niin Cannesin elokuvajuhlien ympäristösarjassa kuin Rakkautta & Anarkiaa festivaaleilla.

Uuden vuosituhannen aikana Intia on ottanut valtavan kehitysaskeleen. Mutta millä hinnalla? Ilmassa, ja nimenomaan ilmassa ovat kaikki dystopian ainekset, sanoipa joogagurusi mitä tahansa. Tämä elokuva osoittaa tuhon merkit harvinaisen selvästi.

Invisible Demons – Tuhon merkit
Ohjaaja: Rahul Jain
Ensi-ilta: 26.11.2021

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi