Meren tuomat – arvostelussa Anna Antsalon luontodokumentti

Meren tuomat arvostelu

Tänä vuonna lähinnä verkossa pidetyn Docpoint-festivaalin avajaiselokuvana esitettiin Anna Antsalon Meren tuomat, etsi roskia, löydät aarteita. Sen englanninkielinen nimi Walk the Tideline viittaa ehkä paremmin sen olosuhteisiin.

Dokkari on kuvattu Englannissa, Hollannissa ja Japanissa. Paikkoja yhdistää valtameren läsnäolo ja siitä johtuva voimakas vuorovesi-ilmiö, joka tuo rantaan monenmoista rojua: HP-tulostimen mustesäiliöitä, Legoja ja muovisotilaiden osia, raskaustestejä ja injektioruiskuja.

Pahinta on kalojen mätiä muistuttava muovipuru, joka täyttää vesieläinten ja lintujen vatsat, aiheuttaen niiden hitaan nälkäkuoleman.

Elokuvan pääosissa ovat kaksi hollantilaista naista sekä englantilainen ja japanilainen mies. He ovat kaikki beachcombereita, rantojen vapaaehtoisia haravoijia ja aarteenetsijöitä. Nämä hiljaiset sankarit liikkuvat usein taustalla viilettävien surffaajien vanavedessä. Olikin jo aika, että heistä tehtiin elokuva.

Kaksikymmentä vuotta sitten Cornwallin edustalla mereen pudonneesta kontista ajautuu rantaan vielä kaikenlaista kulutusjuhlien jätettä. Itsensä kansalaistieteilijäksi mieltävä Rob Arnold varastoi sitä – niin ikään merikonttiin.

”Kun olen koskenut johonkin rannalla olevaan roskaan, se siirtyy minun vastuulleni”, hän sanoo. Kunpa me muutkin ajattelisimme samalla tavoin, että muoviroskat ovat vastuullamme. Ne päätyvät aina jonnekin.

Hollantilainen Jolanda Bos on arkeologi, joka näkee rantojen haravoinnin tulevaisuuden arkeologiana.

Japanilainen Shigeo Hayashi on puolestaan taideopettaja, joka jäljentää löytönsä paperille mokuhangamaisella tarkkuudella. Hän kunnioittaa merta suuresti, ja uskoo rantaviivan olevan myös elämän ja kuoleman raja. Rannat ovat kuolleiden kotiloiden hautausmaita.

Meren äärellä tilapäisyytensä kokee myös elokuvan ohjannut ja käsikirjoittanut Anna Antsalo, joka on viettänyt kesiään saaristossa. Meren tuomat hän on kuvannut yhdessä Susumu Miyazun kanssa.

Elokuvan musiikin on säveltänyt Tapani Rinne, leikkaus on Okku Nuutilaisen ja äänisuunnittelijana on toiminut Tuomas Skopa. Tuottajina ovat olleet Venla Hellstedt ja Juha Löppönen Tuffi Filmisille.

Meren tuomat -elokuvan ensi-ilta elokuvateattereissa 9.4.2021. (näillä näkymin).

Elokuvan kävi katsomassa ja arvostelemassa Petri Kosonen, Paratiisireportteri-blogin vieraileva kirjoittaja.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi