Paratiisireportteri: Pakettimatkat Lappiin – mitä mieltä olen ideasta?

Ruka
Rukalla lasketellaan upeissa maisemissa. Kuva: Ilya Shishikhin / unsplash

”Historiallinen päivä!” Sellaiseksi luonnehdittiin keskiviikkoa 23.9.2020, jolloin Aurinkomatkat alkoi myydä pakettimatkoja Suomen Lappiin ja Rukalle. Edellisen kerran suomalaiset matkatoimistot olivat järjestäneet kotimaan pakettimatkoja 33 vuotta sitten.

Sanonko, mitä mieltä olen ideasta?

Se on mielestäni erinomainen. Aivan loistava. Nerokas. On itse asiassa jopa erikoista, että siihen tarvittiin maailmanlaajuinen pandemia.

Moni suomalainen on varmasti jo pitkään halunnut matkalle Lappiin, mutta se on koettu kaukaiseksi ja kalliiksi. Ja siihenhän pitäisi juuri auttaa pakettimatkojen määrän logiikka.

Kun myydään lentokone ja hotelli täyteen, siitä saadaan sen verran alennusta, että siitä riittää katteeksi matkatoimistolle ja asiakaskin saa paketin edullisemmin kuin itsenäisesti hankittuna.

Ja rahaa pitäisi jäädä vielä porojuhliinkin, porsasjuhlien sijaan.

Pelastetaanko huskyt pakettimatkoilla?

Levi huskysafari
Tarvitsen apuasi! Kuva: Lisa Hassani / Visit Finland

Lapissa on viime vuosien kansainvälisen matkailubuumin jälkeen valtavasti ylitarjontaa ja on hienoa, että sille saadaan käyttöä.

Jos hyvin käy, samalla päästään toivottavasti pelastamaan myös Lapin huskyt, joiden kohtalosta on kirjoitettu lehdissä viime päivinä, kuinka toimettomilla koiravaljakkoyrittäjillä ei ole kohta enää varaa koirien elättämiseen, jos asiakkaita ei tule.

Lapin toimettomat ja lopetuskuolemalla uhatut koira-armeijat ovat valitettava ja varoittava esimerkki siitä, kuinka Lapissa on ylitarjontaa nyt, kun siellä on viime vuodet eletty kansainvälisen matkailubuumin aikaa. Hotellin voi laittaa kiinni, mutta huskytarhaa ei.

Lapissa on siis pakko oppia palvelemaan taas myös suomalaisia asiakkaita – ja opaspalveluita on pystyttävä suuntaamaan ulkomaalaisten helpon rahastamisen sijaan sellaisiksi, että myös suomalaiset ovat valmiita niistä maksamaan.

Pelkkä lumi ja porot tai söpöt koirat eivät enää riitä.

Kaivataan aitoja elämyksiä. Kiiltokuvien sijaan ikkunoita vaikkapa Lapin oikeaan arkeen, miten siellä oikeasti eletään? Millaista on porotalous, miten se toimii? Miten huskyjä koulutetaan? Kierros Kittilässä Kalervo Palsan ja Reidar Särestöniemen jalanjäljillä? Mitä kuuluu saamelaiselle kulttuurille nykypäivänä?

Millaisia ovat Lapin pakettimatkat?

Ylläs
Ylläksellä riittää myös lumikenkäilyyn viitoitettuja reittejä. Kuva: Juha Laine / Visit Finland

Aurinkomatkat tekee pakettimatkoja neljään kohteeseen: Saariselälle, Ylläkselle, Leville ja Kuusamoon Rukalle. Jos kohteet ovat vielä tuntemattomia, kannattaa lukea niiden esittelyt linkkien takaa.

Tässä lyhyesti: Ruka on hyvin lumista seutua ja laskettelukausi alkaa usein aikaisin. Rinteet eivät ole niitä kaikkein pisimpiä, ja Ruka onkin panostanut etenkin lumilautailijoihin. Muutakin tekemistä ja retkikohteita on paljon – Oulangan kansallispuiston Pienen Karhunkierroksen voi kiertää myös talvella.

Suomen pisimmät rinteet löytyvät Ylläkseltä, jonka iltaelämä on rauhallista. Sopii parhaiten tosilaskijoille – tai murtsikanhiihtäjille, joille on laaja latuverkosto.

Murtsikkaan ehkä kaikkein paras on Saariselkä, jossa pääsee hiihtämään Urho Kekkosen kansallispuiston ylväisiin maisemiin.

Levi on parhaimmillaan vauhdikasta lomaa etsiville – tai taiteesta kiinnostuneille. Kittilässä sijaitsevilla Reidar Särestöniemen ja Kalervo Palsan museoilla on tosin helppo käydä myös Ylläkseltä käsin.

Ruka
Ruka on panostanut etenkin lumilautailijoihin. Kuva: Ilya Shishikhin / Unsplash

Ainakin alkuun on tarjolla kolmen päivän (torstaista sunnuntaihin) ja viikon mittaisia matkoja (lauantaista lauantaihin). Pakettiin kuuluvat Finnairin lennot Helsingistä, matkatavarat ja majoitus. Lentokenttäkuljetuksesta hotellille ja takaisin pitää maksaa ekstraa.

Rukaan matkat alkavat jo syyslomalla lokakuussa. Lappiin aletaan lennättää väkeä marraskuun lopulta alkaen. Matkat jatkuvat kevätalvelle – ja jos kysyntää riittää, niitä ollaan valmiita tekemään vuoden ympäri.

Hinnatkin näyttävät kohtuullisilta: viikon lomat Lapissa alkavat reilusta 500 eurosta per henkilö ja Rukalla vielä vähän edullisemmin.

Karjala Lappi takaisin!

Kiilopään näkymiä Saariselällä. Kuva: Terhi Tuovinen / Lapin Materiaalipankki

Toivottavasti homma toimii ja suomalaisille järjestetään pakettimatkoja Lappiin vielä pandemian jälkeenkin. Ellei sitten käy niin, että ulkomaalaiset palaavat sellaisella rytinällä, eikä Lappiin enää suomalaisia juuri mahdu. Siihen menee kuitenkin todennäköisesti vielä aikaa – on ennustettu että matkailun toipumiseen menee useita vuosia.

Ehkä Lappi saa tässä rytäkässä karistettua pahimman kaupallisuuden harteiltaan – ja me suomalaiset saamme aidon Lappimme takaisin.

Pointsit Aurinkomatkoille loistavasta ideasta! Koskakohan muut matkatoimistot seuraavat perässä?

Jos pidit artikkelista, arvostamme kovasti, jos jaat sen sosiaalisessa mediassa.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Minunkin mielestäni pakettimatkat Lappiin ovat loistava idea. Toivotaan, että suomalaiset innostuvat mahdollisuutta hyödyntämään ja Lapin matkailuyrittäjät saavat helpotusta ahdinkoonsa. Ulkomaanmatkailijoita kun koronarajoitusten vuoksi ei voida odottaa joukolla saapuvan.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi