Siitä puhe mistä puute – Rakkautta & Anarkiaa festivaali Helsingissä 16–27.9.2021

Rakkautta ja Anarkiaa 2021
Vuoden 2021 Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla rakkaus on pääosassa. Kuva on saksalaiselokuvasta Bliss.

Näin poikkeustilan hiljalleen purkautuessa R&A festivaaleilla esitetään runsaasti seksiin, tai sen puutteeseen liittyviä elokuvia erilaisista kulttuureista, ja ehkä enemmän feministisestä näkökulmasta nähtynä.

Paratiisireportteri-blogiin kirjoittava Petri Kosonen kävi katsomassa elokuvista kolme, joiden lokaatiot vievät sopivasti ulkomaille.

Osa elokuvista esitetään etänä, mutta monet myös Helsingin hienoissa, alun perin sotienväliseltä ajalla perustetuissa teattereissa kuten Kinopalatsissa (entinen Metropol Boston, Formia), Orionissa (ent. Athena) ja Bio Rexissä. Monilla elokuvissakävijöillä onkin varmasti ollut jo niitä ikävä.

Bad Luck Banging or Loony Porn (Romania)

”Teinkö jotain väärin?” romanialainen opettajatar joutuu ihmettelemään.

Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon voittanut satiiri kulkee Bukarestin helteisillä kaduilla, missä jakkupukuun ja koronamaskiin pukeutuneen opettajattaren perään huudellaan törkeyksiä jalkakäytäville parkkeeratuista suurista autoista. Koulun oppilaiden nettiin vuotama seksivideo ajaa muuten kunnollisen luokanopettajan nurkkaan puolustautumaan kaksinaismoralistista työyhteisöä vastaan. Samalla valotetaan myös Romanian historiaa ja sen yhteiskunnan kipupisteitä.

Ohjaaja Radu Jude vierailee festivaaleilla etänä.

Glück/Bliss (Saksa)

Bliss kertoo naisten rakkaudesta.

Astetta vapaamielisemmän näkökulman seksiin tarjoaa verkkonäytöksenä esitettävä, berliiniläiseen bordelliin ja sen liepeille sijoittuva prostituoitujen välinen rakkaustarina.

Ilotalo kuvataan lämminhenkisenä työpaikkana, jossa tyttöjen välillä vallitsee solidaarisuus. Elokuvan miehet ovat ressukoita tai pelkkiä statisteja. Onko tässä meillä miehillä peiliin katsomisen paikka?

Ohjaaja Henrika Kull saapuu vieraaksi R&A-festivaalille.

Souad (Egypti)

Unelmat ja raadollinen todellisuus kohtaavat Egyptissä elokuvassa Souad.

Patriarkaalisessa yhteisössä teinityttöjen kotiolot ovat kuin piikojen työmaalla ja kokemukset vastakkaisesta sukupuolesta syntyvät lähinnä sosiaalisessa mediassa. Perhettä kohdanneen tragedian jälkeen pikkusisar ottaa suuren askeleen aikuisten maailmaan, missä unelmat törmäävät raadolliseen todellisuuteen. Varsin kiltisti käsiteltynä kuitenkin.

Ohjaaja Ayten Amin

 

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi