Pakomatkalla pitkin Route 66:ta – arvostelussa The Marksman

The Maksman arvostelu

Vuoden ensimmäinen roadmovie on Robert Lorenzin ohjaama The Marksman, joka vie epätoivoiselle pakomatkalle pitkin Yhdysvaltain 1900-luvun tärkeintä valtaväylää.

Liam Neesonin esittämä ikääntynyt leskimies Jim Hanson elelee erakkona uskollisen koiransa kanssa talousvaikeuksissa olevalla tilallaan, joka rajoittuu Meksikon raja-aitaan. Jim ajautuu kahnauksiin rajantakaisen huumekartellin kanssa ja ottaa tehtäväkseen viedä aidan läpi livahtanut orvoksi jäänyt pikkupoika Miguel (Jacob Perez) sukulaistensa luokse Chicagoon.

Alkaa pakomatka Arizonasta maan halki kostonhimoiset bandiitit kannoilla. Tasapuolisuuden vuoksi pahikset eivät ole pelkästään meksikolaisia, vaan myös korruptoituneita angloamerikkalaisia viranomaisia.

Merijalkaväessä Vietnamissa tarkka-ampujana palvellut Jim on vanhanliiton mies. Hän tuntee aseet, mutta ei juuri älypuhelimia ja navigaattoreita. Vainoajat sen sijaan hallitsevat senkin puolen.

Syvemmältä Väli-Amerikasta tulevat siirtolaiskaravaanit ja ihmisillä tehtävä bisnes kerrataan heti alussa, kun Jim ampuu karjaansa harventaneen kojootin. El coyotellahan tarkoitetaan myös rajalla toimivia ihmissalakuljettajia. Trumpin ajan siirtolaispolitiikka mainitaan sivulauseessa.

Jimin ja Miguelin välille kehittyy lopulta luottamus. Surulliset menetykset varjostavat heidän pakomatkaansa. Se kulkee Amerikan sivuteillä legendaarisen Route 66:n reittiä, vaikka sitä ei elokuvassa mitenkään alleviivata. Vanha valtatie on jo enemmän historiaa, kuten Jim itsekin.

Toisin kuin monet roadmoviet (esimerkiksi Thelma & Louise) The Marksman on kuvattu paikoissa, joissa tarinan mukaan liikutaan, eikä matkan varrelle ole sijoitettu sinne kuulumattomia maisemia vain niiden kuvauksellisuuden vuoksi.

Toimintatrilleriksi luokitellussa elokuvassa jännite säilyy, eikä väkivallalla mässäillä, paitsi ehkä loppumetreillä. Siihen asti räiskintää onnistutaan hillitsemään, vaikka trailerin perusteella näin ei voisi ehkä olettaakaan. Loppu jää onnistuneesti roikkumaan ilmaan.

Arvostelun kirjoitti Paratiisireportteri-blogin vieraileva kirjoittaja Petri Kosonen.

Lue lisää: Route 66

Route 66 – millainen on maailman legendaarisin roadtrip?

 

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi