Nyt ei enää tissutella! – arvostelussa elokuva Yhdet vielä

Yhdet vielä
Mads Mikkelsen juo ja juo ja juo elokuvassa Yhdet vielä.

Parhaan vieraskielisen elokuvan palkinnon vuoden 2021 Oscar-gaalassa voitti tanskalaisen Thomas Vinterbergin ohjaama Yhdet vielä. Mustassa komediassa sananmukaisesti sukelletaan viinasammion pohjalle.

Keski-iän kriisin kourissa kärvistelevä lukionopettajien äijäkööri järjestää ihmiskokeen, joka arvattavasti karkaa käsistä. Syntymäpäiväillallisella pöydälle nostetaan norjalaisen filosofin Finn Skårderudin teoria siitä, että ihmisillä on luonnostaan 0,5 promillen alkoholivaje, ja siksi pikku hönössä hommat hoituvat jouhevammin.

Aluksi teoria tuntuu toimivankin, niin koulussa kuin kotona. Siksi vapaaehtoiset koekaniinit nostavat promillerajaa ylemmäksi, ja taas ylemmäksi ─ kohtalokkain seurauksin.

Autonavaimien ja pelastusliivien vilauttelu sopivassa kohdissa saa katsojan välillä ounastelemaan liikaakin tulevaa.

Tarinan keskeisin henkilö on Mads Mikkelsenin (Pusher, Casino Royale) esittämä historianopettaja Martin, joka on etääntynyt perheestään ja oppilaistaan. Aviokriisi ja sukupolvien välinen kuilu ovat yleismaailmallisia ilmiöitä, joita on toisteltu draamoissa hiljattain tiuhaan.

Tanskalaisten humalahakuiseksi tarkoitettu juominen tuntuu välillä suomalaiseen silmään vähän hifistelyltä, mutta loppupeleissä kaikki kyllä tasaantuu. Viimeinenkin hohto karisee parivuoteen kastelussa ja traagisessa loppuratkaisussa. Leffa välttää kuitenkin turmiolantommin kaltaiset moralistiset ratkaisut.

Elokuvan hahmot, varsinkin aikuiset, ovat uskottavia ja inhimillisiä. Varsin yksinkertaisilla tehosteilla saadaan todentuntuinen vaikutelma siitä, miltä maailma näyttää, kun on lärvit. Välillä juopuneet maailmanjohtajat toilailevat uutisfilmeissä. Tämä sopii hyvin muutenkin historian suurmiehiä opetusmetodeissaan esittelevän Martinin maailmaan.

Kuvausten aikaan ohjaajan perheessä sattunut tragedia ei varmasti ole voinut olla vaikuttamatta komedian tummaan pohjavireeseen.

Elokuva-arvostelun kirjoitti Kerran elämässä -sivuston avustaja Petri Kosonen.

Yhdet vielä, kesto: 1 t 57 min, ohjaaja Thomas Vinterberg, ikäraja 12.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi