Korona-aikaan Corona Baarissa – arvostelussa elokuva Yö armahtaa

Yö armahtaa arvostelu
Kuva: Marianna Films

Kuka muistaa vielä lumetonta talvea seuranneen kolean ensimmäisen koronakevään ja huhtikuisen räntäsateen kevään juhlan alla? Helsingin autiot kadut ovat Mika Kaurismäen pienen budjetin elokuvassa kuin viimeiseltä rannalta ydinsodan jälkeen. Lyhyen ja tehokkaan ajan ja paikan kuvauksen sekä hahmojen esittelyn jälkeen siirrytään suljettuun tilaan, jossa pysytelläänkin loppuun asti.

Pääosissa ovat Kari Heiskanen, Pertti Sveholm ja Timo Torikka, Sama kolmikko kuin Kaurismäen Kolmessa viisaassa miehessä (2008), vahvistettuna tällä kertaa Anu Sinisalolla.

On pandemian loppuun polttama lääkäri, sen taloudelliseen ahdinkoon ajama baarinpitäjä sekä fatalistinen virkamies, joka on tehnyt elämänsä virheen. Kaikilla heillä on ongelmia parisuhteessaan tai jälkikasvunsa kanssa.

Trio kohtaa baarissa, luonnollisesti. Kun kolme viisasta miestä tapasivat jouluyönä karaokebaarissa, nyt on näyttämönä vappuyö ja koronarajoitusten vuoksi virallisesti suljettu, Vallilaan pari vuotta sitten uudelleen avattu Corona Baari & Biljardi.

Elokuvan juoni on pitkälle improvisoitu ja suurin osa kohtauksista pantiin purkkiin kerralla. Ehkä sen vuoksi muutamat yksityiskohdat eivät täysin natsaa. Pääasia tuntuu olevan kyökkifilosofointi ja fiilistely. Kukaan ei tiennyt, minne se johtaa, ennen kuin leffa oli valmis. Siitä, kuka puhuu totta, ei jää lopultakaan täyttä varmuutta.

Vaikka leffa periaatteessa sopisi myös näyttämölle, siinä ei ole mitään halvan oloista. Kaurismäki on kuvaajansa Jari Mutikaisen kanssa saanut osittain omistamansa baarin sekä Vallilan Konepajan tiiliseinien värit hehkumaan ja vanhanliiton jukeboxi suoltaa alakuloiseen tunnelmaan sopivaa musiikkia vuosikymmenten takaa, kuten Dave Lindholmia ja Topi Sorsakoskea.

Kaurismäen mukaan elokuva piti kuvata alun perin Dubaissa, mutta pandemia muutti suunnitelmat. Varmasti perin juurin. Sen maailmanensi-ilta oli jo marraskuussa 2020 Tallinnan elokuvajuhlilla (Pimedate Ööde Filmifestival) kansainväliseen levitykseen tarkoitetulla englanninkielisellä nimellä  Gracious Night. Sattuneesta syystä kotimainen ensi-ilta koittaa vasta lähes vuotta myöhemmin.

Yö armahtaa (2020)
Ohjaaja: Mika Kaurismäki
Kuvaaja: Jari Mutikainen
Pääosissa: Timo Torikka, Pertti Sveholm, Kari Heiskanen, Anu Sinisalo
Ensi-ilta: 8.10.2021

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi