Albanian parhaat matkakohteet

Gjirokasterin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Kuva: Aleksandar Todorovic, Shutterstock

Albania oli pitkään matkakohteena lähinnä ”pahkasikavitsi”: maa, johon ei kukaan oikeasti matkustanut. Nykyisin tilanne on kääntynyt päälaelleen: Albaniasta on tullut Euroopan nouseva lomakohde.

Matkakohteena Albaniasta löytyy paljon samaa kuin sen naapurimaistakin: antiikkiin asti ulottuvaa historiaa, välimerellistä ruokaa ja juomaa, lumihuippuisia vuoria sekä sinisenä välkehtivää merta. Ja selvästi edullisempaan hintaan kuin muissa Välimeren matkakohteissa.

Albanian-matkalla voi nauttia rantalomasta, vaeltaa vuoristossa tai tutustua hämmästyttävään pääkaupunki Tiranaan.

Matkustamisesta Albaniaan on tullut helppoa: ennen niin eristäytyneeseen Albaniaan ei tarvitse nykyisin edes viisumia. Albania on matkakohteena paitsi hintatasoltaan edullinen myös turvallinen.

Albania – neitseellinen matkakohde

Ksamilissa on Sarandan alueen kauneimmat rannat. Kuva: Upslim, Shutterstock

Kylmän sodan aikaan Albania oli eristäytynyt omaan vainoharhaiseen maailmankuvaansa: Albaniaa johtanut diktaattori Enver Hoxha ei luottanut länsimaihin muttei myöskään Neuvostoliittoon, vaan eristi Albanian ulkomaailmasta.

Puoli vuosisataa kestänyt eristyneisyys – ja köyhyys – säilytti Albanian monin tavoin neitseellisenä matkakohteena. Samantapaiseen rujonkauniiseen todellisuuteen ovat matkailijat törmänneet esimerkiksi Kambodžassa tai Kuubassa ― pienissä maissa, jotka ovat joutuneet isompien pelinappulaksi.

Albaanien vanhempi sukupolvi muistaa vielä hyvin maansa verisen lähihistorian, diktatuurin ja puutteen. Eristyneisyys ei kuitenkaan sammuttanut kansan elämäniloa, ystävällisyyttä ja vieraanvaraisuutta, vaan päinvastoin. Albaaneja ystävällisempiä ihmisiä saa hakea. Albanian-matkalla parasta ovatkin paikalliset ihmiset. Albaniaan palaakin aina mielellään takaisin.

Kesäisin Suomestakin järjestetään pakettimatkoja Albanian aurinkorannoille Sarandaan. Myös yllättävän monet suomalaiset ovat jo hankkineet Albaniasta kakkosasunnon eläkepäiviään varten.

Albania muuttuu nopeaan tahtiin – siksi Albaniaan kannattaa matkustaa juuri nyt, jos haluaa kokea aidon Albanian lumoa ennen turismin kasvua.

Albanian maantieto matkailijalle

Tiranan kaupunkimaisema Sky Tower -tornista nähtynä. Kuva: Dreamer Company, Shutterstock

Albania on pieni maa: vain reilut puolet Viron koosta. Albanian pitkulainen muoto ja infrastruktuurin puutteet tekevät paikasta toiseen liikkumisesta kuitenkin aikaa vievää.

Albania sijaitsee suunnilleen Italian saappaankärjen kohdalla. Rajanaapureina ovat Kreikka, Makedonia, Kosovo ja Montenegro. Pääkaupunki Tirana on melko lailla maan keskivaiheilla.

Pienestä koostaan huolimatta Albanian maisemat ovat monipuoliset. Rantaviivaa on lähes 500 kilometriä, ja Tiranan pohjoispuolella kohoaa Albanian Alpeiksikin kutsuttu vuoristo. Albanian korkein huippu on Maja e Korabit (2753 m). Merkittäviä saaria Albanialle ei kuulu.

Albanian suosituin rantakohde, Saranda, sijaitsee aivan maan eteläosassa lähellä Kreikalle kuuluvaa Korfun saarta. Juuri näillä main Adrianmeri muuttuu Joonianmereksi.

Albanian parhaat nähtävyydet

Kylmän sodan aikaisia bunkkereita. Kuva: Gorb Andrii, Shutterstock

Mikä tulee Albaniasta ensimmäisenä mieleen? Moni vastaa: bunkkerit. Kylmän sodan aikaan albanialaiset valmistautuivat vihollisvaltojen hyökkäykseen rakentamalla 700 000 bunkkeria, yhden jokaista neljää asukasta kohti. Bunkkereita on edelleen vähän joka paikassa ja niitä näkee Albanian-matkalla melkein väkisinkin.

Durresin satamakaupungissa bunkkerissa toimii ravintola Restaurant Bunkeri ja Unescon maailmanperintökohteessa Gjirokastrassa bunkkeri on muutettu kahvilaksi. Albanian pääkaupungissa Tiranassa suuri, ”ydinsodan kestävä” bunkkeri on muutettu museoksi.

Albanian tärkein nähtävyys on kuitenkin Butrint, Sarandan lähellä sijaitseva komea rauniokaupunki, joka on Unescon maailmanperintökohde. Butrintissa historiaa on monessa kerroksessa: makedonialaisista ja helleeneistä roomalaisiin, venetsialaisin, Bysanttiin ja ottomaaneihin.

Butrintiin voi tutustua Sarandasta opastetulla päiväretkellä.

Albanian muita Unescon maailmanperintökohteita ovat 1800-luvun ottomaanitalojen kaunistamat pikkukaupungit Gjirokastra ja Berat. Gjirokastrassa ehtii käydä päiväretkellä rantakohde Sarandasta. Jos kaupungissa haluaa viettää yön tai pari, ensiluokkainen ja erittäin edullinen majapaikka on Hotel Gjirokastra.

Albanian pääkaupunki Tirana on erikoinen kaupunkikohde sympaattisessa takapajuisuudessaan. Pakkohan sekin on nähdä: Tiranan pyramidi!

Helpoin tapa tutustua Albanian nähtävyyksiin on opastettu päiväretki.

Lue lisää Albanian nähtävyyksistä.

Albanian parhaat rannat

Saranda on eräs Albanian suosituimmista rantalomakohteista. Kuva: Aleksandar Todorovic / Shutterstock.com

Albaniasta löytyvät kunnollisen rantaloman ainekset. Albanian suosituin rantalomakohde on etelässä lähellä Kreikan rajaa sijaitseva Saranda, johon on alettu tehdä Suomestakin pakettimatkoja. Länsimaisen matkailijan makuun parhaiten sopiva hotelli on kaksi kilometriä keskustasta etelään sijaitseva Santa Quaranta, joka on suomalaisen matkanjärjestäjän suosima ja suomalaisten matkailijoiden kehuma.

Albanian hienoimmat hiekkarannat ovat Ksamilissa, parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Sarandasta. Ksamilissa hiekka on hienoa ja vaaleaa, meri ihanan turkoosia. Ksamilista löytyy muutama majapaikka, mutta Ksamilissa on helppo käydä myös Sarandasta käsin.

Ksamilia lukuun ottamatta suuriin osa Albanian uimarannoista on hiekan sijaan vaaleaa, pyöreää pikkukiveä.

Pikkukiveä on myös Dhërmin kilometrien pituinen, syvänsininen ranta, joka sijaitsee 70 kilometriä Sarandasta pohjoiseen. Dhërmin rannalta löytyy rauhallisia kaistaleita jopa elokuun huippusesongin aikana. Rannan länsipuolella on useita poukamia ja pienempiä lahdelmia, kuten Drymadesin ranta, jonka tuntumasta löytyy myös edullista majoitusta.

Rantahotelleja on myös Dürresin satamakaupungissa lähellä Tiranaa. Pääosin ne palvelevat albanialaisia kotimaanturisteja, mutta myös ulkomaalaisten matkailu on Dürresiin on kasvussa.

Lue lisää Sarandasta.

Luontomatkailu Albaniassa

Albanian Alpeilta löytyy upeita vuoristomaisemia. Kuva: Lenar Musin, Shutterstock

Albanian suosituimmat vaelluskohteet ovat maan pohjoisreunalla Valbonën ympäristössä, jossa kohtaavat Albanian, Montenegron ja Kosovon rajat. Maisemallisesti parhaat polut löytyvät Valbonën kansallispuiston alueelta. Jo matka kansallispuistoon on upea lautalla pitkin vuorten välissä kulkevaa pitkulaista Koman-tekojärveä.

Merimelonta on Albaniassa valitettavasti verrattain kallista maan yleiseen hintatasoon suhteutettuna. Vaikka kohteista ei ole puutetta, kaluston löytäminen on hankalaa, ellei sitten varaa koko melontapakettia valmiina esimerkiksi Albania Adventuresilta. Sama pätee laitesukellukseen.

Sarandan ja Vloran kaupungin välissä kulkeva ja välillä korkeuksiin nouseva rantatie kuuluu maisemiltaan Balkanin kauneimpiin. Tie on myös pyöräilijöiden suosiossa.

Osumin kanjoni sijaitsee maan eteläosassa noin neljän tunnin ajomatkan päässä Tiranasta. Samanniminen joki on kaivertanut maastoon 26 kilometriä pitkän rotkon, jonka leveys vaihtelee puolestatoista metristä noin 35 metriin. Osumin kanjonin lähellä erinomaiseksi kehuttu majapaikka on Hotel Kanione.

Helpoin tapa vierailla Osumin kanjonissa on opastettu päiväretki.

Albanian kulttuuri

Kansallismielinen hurmos koristaa Albanian kansallismuseon sisäänkäyntiä. Kuva: JM Travel Photography, Shutterstock

Albania on maan omalla kielellä Shqipëria eli Kotkien maa. Albanian lipussa komeileva kaksipäinen kotka on alun perin klaanitunnus, jota on käytetty jo tuhat vuotta sitten. Albanialaiset pitävät itseään kotkan poikina ja ovat ylpeitä juuristaan, jotka voidaan jäljittää aina antiikin aikaan Balkanin mahtivaltaan Illyriaan asti.

Minareettien rukouskutsut ja kirkonkellot kaikuvat Albaniassa vuorotellen, mutta eivät kummatkaan häiritsevästi. Yli puolet albanialaista on nimellisesti muslimeja. Loput ovat ateisteja tai etelässä ortodokseja ja pohjoisessa katolisia. Uskonto ei näytä olevan kenellekään ongelma. Viini virtaa jo lounaalla, ja porsaanliha maistuu.

Kahviloissa miehet, ja nimenomaan miehet, juovat puruista turkkilaista kahvia, vettä ja rakia. Siitä huolimatta juopuneita ei juuri näy.

Kansan maallistumiseen vaikutti tietenkin osaltaan sosialismin aika, jolloin maa oli virallisesti ateistinen lähes puolen vuosisadan ajan. Samaan aikaan Kiinan kanssa myös Albaniassa oli pienimuotoinen kulttuurivallankumous, jolloin kirkkoja ja moskeijoita poltettiin ja maan intellektuelleinta kärkeä vainottiin.

Sekä perinteinen että popmusiikki on kiihkeärytmistä Balkanin ”ottomaaniboogieta” ja siihen on vaikea olla tutustumatta – silloinkaan kun ei välttämättä haluaisi. Albania avautui länteen vasta 1990-luvulla, joten rock’n’rollin vuosikymmenet jäivät Albaniassa elämättä ja kansanmusiikista on siirrytty suoraan teknoon.

Albanian etelärannikolla, jossa asuu paljon etnisiä kreikkalaisia, musiikkikin on enemmän heidän makuunsa sopivaa.

Albania lasten kanssa

Vaikka Albania onkin melko turvallinen maa, lasten kanssa matkailussa on omat riskinsä. Suurin Albanian vaaroista on holtiton liikenne. Jalkakäytäviä ei voi odottaa olevan jokaisen kävelyreitin varrella, ja lukuisten jyrkänteiden puuttuvat turvakaiteet aiheuttavat taaperoikäisen vanhemmille harmaita hiuksia.

Vauvanruoka ja -vaippaosasto ei ole sitä mitä Suomessa. Toisaalta, albanialaiset ovat lapsirakkaita ja jälkikasvu pidetään mukana myöhempäänkin jatkuvissa illanvietoissa.

Käytännön vinkkejä Albanian-matkalle

Albaniassa matkustamisesta kannattaa lukea lisää sivulta Albanian vinkit ja kokemukset.

Kiertomatkat Albaniaan

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Albaniaan opastettuja aktiivimatkoja ja kiertomatkoja, joiden kohteita ovat historialliset kaupungit Gjirokaster ja Berat, Butrintin rauniokaupunki, rantakohteet Ksamli ja Saranda, sekä luontokohteet kuten Llogaran kansallispuisto.

Albania – äkkilähdöt

Albania on uudehko kohde matkatoimistojen listoilla, eikä äkkilähtöjä ole yhtä hyvin tarjolla kuin moneen muuhun kohteeseen.

Lennot Albaniaan

Suomesta ei ole suoria lentoja Albaniaan. Pääkaupunki Tiranaan lennettäessä reitti kulkee usein Münchenin (Lufthansa) tai Istanbulin (Turkish Airlines) kautta, nopeimmillaan noin seitsemässä tunnissa.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Albaniaan.

Laivalla Albaniaan

Albaniaan voi matkustaa myös laivalla. Albaniaan on kansainvälistä laivaliikennettä Sarandaan ja Durrësin satamaan lähelle Tiranaa. Durrësiiin pääsee Italian Anaconasta (noin 20 tuntia), Barista (8 tuntia) ja Triestestä sekä Kroatian Starigradista.

Albaniaan Kreikasta Korfun kautta

Jos on matkalla Albanian eteläosiin, on lähin lentokenttä Kreikkaan kuuluvalla Korfun saarella. Lauttamatka Korfun ja Sarandan välillä kestää 45–90 minuuttia riippuen siitä, onko kyseessä kreikkalainen vai albanialainen lautta (noin 20 euroa).

Korfun kautta kannattaa kuitenkin matkustaa vain vuoden lämpimämmän puoliskon aikana, koska muulloin lennot yleensä menevät liian monen mutkan kautta.

Muulloin Sarandaan voi matkustaa lentämällä Ateenaan. Bussimatka Ateenasta Sarandaan kestää noin 10 tuntia rajanylitys mukaan luettuna ja maksaa 30 euroa. Matka Tiranasta Sarandaan (noin 10 euroa) kestää ainakin kuusi tuntia.

Albanian hotellit

Boutique-hotelli Albaniassa? Sellaisesta saa vain haaveilla, ainakin toistaiseksi. Hotellit ovat Albaniassa edullisia, mutta tasoltaan usein vaatimattomia niin sisustuksen kuin palvelunkin osalta. Albaniasta hotellia valitessa ei välttämättä kannata maksaa paljoa ylimääräistä siitä, että hotellissa on uima-allas, sillä monella hotellilla on paljon parannettavaa uima-altaiden siisteydessä.

Pääkaupunki Tiranassa erittäin hyvä vaihtoehto on kylpylää ja huoneistohotellia yhdistävä The Rooms Serviced Apartments, josta saa huoneen noin 50 eurolla. Kansainvälisen tason palvelua löytää noin sadalla eurolla Tirana International Hotel & Conference Centre -hotellista

Tiranan tunnelmallisimpia hotelleja ovat kauniissa vanhassa talossa sijaitseva Villa Tafaj Hotel sekä ainoastaan ensiluokkaisia arvioita ja suitsutusta keräävä Garden Boutique B&B, jonka puutarhassa tarjoiltavan superaamiaisen kruunaavat hedelmäpuissa laulavat linnut.

Rantakohde Sarandan länsimaisen matkailijan makuun parhaiten sopiva hotelli on kaksi kilometriä keskustasta etelään sijaitseva Santa Quaranta, jossa on uima-allas. Hotelli on suomalaisen matkanjärjestäjän suosima ja suomalaisten matkailijoiden kehuma.

Gjirokastra on Unescon maailmanperintökohde, jossa kannattaa pysähtyä yöksi. Ensiluokkainen ja erittäin edullinen majapaikka on Hotel Gjirokastra.

Osumin kanjonin läheltä löytyy erinomaiseksi kehuttu Hotel Kanione.

Katso tarjoukset Albanian hotelleihin.

Albanian kokemuksia

Tämän Albania-oppaan on kirjoittanut Petri Kosonen, suomalaisen matkakirjallisuuden uranuurtaja, joka asuu nykyisin osan vuodesta Albaniassa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi